Cirkuszban mutogatták és élő csontváznak nevezték az alig 20 kilós férfit - Fotó

élő csontváz cirkusz izomelhalás progresszív izomelhalás Isaac Sprague
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába evett, folyamatosan veszített súlyából Isaac Sprague, aki kényszerből csatlakozott a cirkuszhoz, mivel más munkát fizikailag képtelen volt megcsinálni.

A XIX. században élt Isaac Sprague élete tizenkét éves koráig úgy telt, mint társaié, egy betegség viszont mindent megváltoztatott. A fiatalt fájdalmas gyomorgörcsök kínozták, és hiába evett, folyamatosan veszített súlyából. A szülei orvostól orvosig jártak vele, de az 1800-as évek derekán még nem ismerték azt a betegséget, mellyel Isaac küzdött.

A fiú szinte pillanatok alatt csontsoványra fogyott és mindössze 19 kilót nyomott, így szinte képtelen volt munkába állni. Egy ideig cipész édesapja mellett tevékenykedett, ám amikor mindkét szülője meghalt, kénytelen volt a saját lábára állni. Mivel szinte semmilyen munka nem jöhetett szóba, kénytelen volt beadni a derekát, és elszegődött egy cirkuszhoz.

A porondon élő csontvázként és a világ legsoványabb embereként mutogatták Isaacet, aki egy időben nagyon jól keresett a fellépéseivel. Mai árfolyamon számolva félmillió forintnak megfelelő dollárt kapott hetente – írja a Blikk. A lap felidézi, hogy Isaac három év után elhagyta a cirkuszt, családot alapított, három gyermeke született, de kénytelen volt ismét visszatérni a sátorba.

Isaac bejárta az egész világot, az állapota azonban fokozatosan romlott és így anyagi helyzete is egyre rosszabb lett. Élete utolsó éveit nyomorban töltötte és mindössze negyvenöt éves volt, amikor álmában megfulladt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.