Egy olasz férfi találta fel a kotyogós kávéfőzőt: ma van az olasz konyha világnapja

Forrás: Shutterstock/Bgstock72 -
olasz konyha Olaszország világnap magazin gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2008 óta minden év január 17-én van az olasz konyha világnapja, amelynek a célja, hogy megőrizzük az olasz ételek autentikusságát az egész világon.

Olaszország egyet jelent a kultúrával, a művészettel, és ne felejsük el a gazdag gasztrokultúráját sem . Az olasz konyha az egész világon híres, és olyan hatalmas rajongótáborral rendelkezik, mint kevés más konyha. Legyen szó pizzáról, tésztáról, borról, fagylaltról, nehéz lenne jobbat találni, ezért ma, az olasz konyha világnapján összegyűjtöttünk néhány érdekességet Olaszország gasztrokultúrájáról, amiket talán te sem tudtál.

Az olaszok nem használnak annyi fokhagymát

Bár úgy tűnik, a fokhagymás kenyér alapvető fontosságú az olasz éttermekben, ezt Olaszországban nehéz lenne megtalálni. A kenyeret általában üresen tálalják, és az biztos, hogy nem áztatják el fokhagymás vajjal. Az olaszok a friss, ízletes alapanyagokat szeretik, és ha ízesítésről van szó, a kevesebb több elvet követik.

Nem úgy kávéznak, ahogy gondolnád

Olaszországban a tejeskávé bármilyen formája reggeli ital, délelőtt 11 után már senki sem iszik ilyet. Helyette délután már csak üres presszó kávét isznak.

Olaszországban a tejeskávé bármilyen formája reggeli ital Forrás: Shutterstock/Bgstock72

A spagetti húsgombóccal nem olasz

Ez talán a világ leghíresebb "álolasz" étele, bár valóban nem sok köze van Olaszországhoz. Az olaszoknál nem sok olyan tésztaétel van, amelynek szoros tartozéka a hús, a csirke például egyáltalán nem népszerű az országban.

A kenyér nem előétel

Ha ellátogatsz egy olasz étterembe, és eléd tesznek egy kosár kenyeret, ne kezdd el eszegetni. Nem azért adják, hogy még evés előtt jóllakassanak, hanem azért, hogy az evés után a tányéron maradt felesleges szószt kitöröld vele.

A kenyér nem előétel Forrás: Shutterstock/Kitreel

Az igazság a pepperoni pizzáról

A "peperoni" szó, így, egy P-vel olaszul paprikát jelent, ezért ha Olaszországban rendelnél egy pepperoni pizzát, ne lepődj meg, ha kolbász helyett paprikaszeletek lesznek a pizzádon. A pepperoni egyébként az Egyesült Államokból származik, szóval nem sok köze van Olaszországhoz.

Ha már a pizzánál tartunk...

Az igazi olasz pizza vékony tésztával készül. A vastag, masszív tésztás, mindennel (is) megrakodott pizza határozottan nem olasz, hanem amerikai.

A kotyogó viszont olasz

Minden kávét fogyasztó ember kedvenc kotyogós kávéfőzőjét egy olasz férfi, Alfonso Bialetti találta fel 1933-ban. Azóta is köszönjük neki!

A kotyogós kávéfőzőt Alfonso Bialetti találta fel Forrás: Shutterstock/Nor Gal

Az olaszok is lencsét esznek újévkor

Bizony, vannak alkalmak, amikor még az olaszok is félreteszik egy kicsit a tésztát, és valami más után nyúlnak. A lencse fogyasztás nemcsak nekünk, magyaroknak, de az olaszoknak is ugyanúgy szerencsét hoz a következő évre.

Az eredeti olasz pizza nagyon egyszerű

Az olaszok nem érzik szükségét a feltétek halmozásának. Ananász, bacon, kagyló, csirke, tojás, bab.... Az eredeti olasz pizza sokkal egyszerűbb ennél, és sokkal kevesebb feltéttel dolgozik együtt egyszerre, például paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom...

Az olasz pizza sokkal sokkal kevesebb feltéttet tartalmaz, és vékony tésztából készül Forrás: Shutterstock/Tolin168

A világ legnagyobb bortermelője

Bizony, megelőzi Franciaországot és Spanyolországot is. Olaszországban a bor mindig a jó étkezés része, a bortermelés pedig az ország egyik fő gazdasági ágazata.

Olaszországban a bor mindig a jó étkezés része Forrás: Shutterstock/Tomas Marek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.