Nincs olyan ember, aki ne szeretné a pizzát. Legyen szó ebédszünetről az irodában, egy hangulatos estéről a barátaiddal, vagy akár egyedül a tévé előtt a kanapén, mindig tökéletes étel ez az ízesített laposkenyér. A pizza világnapja alkalmából összegyűjtöttünk olyan érdekességeket, amelyeket nem biztos, hogy korábban hallottál eme ínycsiklandó fogásról.

Bár a pizza története nem tisztázott, úgy tartják, hogy a lapos tésztákat már az ókori görögök forró köveken vagy tűzön sütötték. Ezeket olívaolajjal és egyéb összetevőkkel ízesítették. A pizza tehát először a lapos kenyér volt. Ezt a rómaiak átvették, így terjedt el Olaszországban.
Nagyjából 1830-ig a pizzát utcai árusok árulták, majd megnyílt az első pizzéria, az Antica Pizzeria, amely a mai napig működik ugyanezen a néven és ugyanott, Nápolyban a Via Port'Alba 18. szám alatt.

Hoztunk egy tökéletes pizza receptet, amelynek nem lehet ellenállni:


- 250 g finomliszt
- fél ek. só
- fél ek. barna cukor
- 1 ek. olívaolaj
- 160 ml langyos víz
- fél tasak (7g) instant élesztő

Elkészítés:
1. A vizet elkeverjük az élesztővel, a cukorral és az olivaolajjal és hagyjuk kb. 5-10 percig állni.
2. A lisztet közben összekeverjük a sóval.
3. A lisztben készítünk egy mélyedést, amelybe beleöntjük az élesztős keveréket.
4. Lisztezett kézzel összegyúrjuk a tésztát, majd meglisztezzük a tetejét és hagyjuk 1-1,5 órát állni.
5. Majd átgyúrjuk és kinyújtjuk.
6. Megkenjük pizzaszósszal és ráhelyezzük a feltéteket.
7. Előmelegítjük a sütőt a legmagasabb hőfokra, addig a tészta még pihen, majd kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a pizzátForrás: Shutterstock

Te hallottál már ezekről az érdekességekről?

  1. A pizza szót először az olaszországi Gaeta városában dokumentálták i.sz. 997-ben.
  2. A modern pizzák ősei az olaszországi focaccia néven ismert egyszerű lapos kenyerek voltak, amelyeket különféle feltétekkel szórtak meg.
  3. Korábban a pizzák édes ételek voltak, nem sósak.
  4. A pizza eredetileg a szegény ember ételének indult, amit az utcán árultak.
  5. A 18. században történt, hogy a nápolyi szegények hozzászoktak ahhoz, hogy paradicsomot adnak az élesztő alapú lapos kenyérhez, így jött létre a modern pizza.
  6. Egy átlagos 30 cm-es pizza szeletének 25%-a fehérje.
  7. Az amerikaiak 36%-a úgy gondolja, hogy a pizza a tökéletes reggeli.
  8. 1970-ben egy átlagos pizzaszelet 500 kalóriát tartalmazott, most pedig akár 850 kalóriát is tartalmazhat!
  9. Melyek a legőrültebb pizzák, amelyekről hallottál? Mogyoróvajas, esetleg zselés pizza? Kukoricapehelyhes vagy talán pizzaturmix?
    Mogyoróvajas pizzaForrás: Shutterstock
  10. A legnépszerűbb pizzafeltét a pepperoni (szalámi).
  11. Minden ember átlagosan 46 szelet pizzát eszik meg évente.
  12. Az elfogyasztott pizzák 62%-a tartalmaz húst.
  13. A világ eddigi legnagyobb pizzáját 2012-ben az olaszok készítették el Rómában. 40 méter átmérőjű, illetve 23 tonna súlyú lett!
  14. A legdrágább pizzát 100 fontért árulják a Gordon Ramsey's Maze étteremben Londonban, az Egyesült Királyságban.
  15. A legnagyobb kereskedelmi forgalomban kapható pizza 1 m 37 cm x 1 m 37 cm, amelyet a Big Mama and Papa's Pizzeria, Kalifornia, USA-ban árulnak. 50-100 főt szolgál ki!

Arról nem is beszélve, hogy ez a legérdekesebben becsomagolt és felszolgált étel. Egy négyzet alakú dobozban egy kör alakú pizza, amelyet háromszög alakban tálalnak.