Pápák, műkincsek, rejtélyek: ezek a kedvenc Vatikánban játszódó filmjeink

pápa filmajánló Vatikán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április 6-tól vetítik a hazai mozik A pápa ördögűzője című filmet, amiben Russell Crowe egy valóban élt démonűző pap szerepében száll szembe a gonosszal a Vatikán falain belül. A világ leghíresebb miniállamát számos filmhős felkereste: a legemlékezetesebb esetekből válogattunk.

Agónia és extázis (1965)

Ki készítette a Vatikán leghíresebb műalkotásait a Sixtus-kápolna freskóitól a Pietà szobron át a Szent Péter bazilika kupolájáig? A reneszánsz művészet legnagyobb mestere, Michelangelo, akinek az életét dolgozza fel a Charlton Heston főszereplésével és Irving Stone híres regénye nyomán készült Agónia és extázis. A Michelangelo művészetét finanszírozó pápák közül is kiemelkedett az itt Rex Harrison alakította II. Gyula, akivel igazán viharos kapcsolatot ápolt az öntörvényű zseni.

A keresztapa III. (1990)

Maffiózók a Vatikánban, avagy egy rövid pápaság fiktív története. Minden idők leghíresebb maffiaeposzának utolsó részében az öreg Michael Corleone visszatér Itáliába, és a vatikáni bankban mosná tisztára a család kétes eredetű pénzét. Eközben pedig összeismerkedik, sőt bűneit őszintén meggyónva kitárulkozik egy bíborosnak (Raf Vallone), akit nem sokkal később pápává választanak. Az új pápa pedig hiába akarná átvilágítani a Vatikán pénzügyeit, gyorsan végeznek vele az ellenségei.

Angyalok és démonok (2009)

Egy zűrös pápaválasztás adja az Angyalok és démonok hátterét, de mivel egy Dan Brown-regényből készült kalandfilmről van szó, itt aztán akadnak bűntények és akciójelenetek is dögivel, a hős pedig egy amerikai szimbólumszakértő professzor Tom Hanks alakításában. Közben pedig szépen bejárjuk Róma és a Pápai Állam legfontosabb helyszíneit.

Van pápánk! (2011)

Amikor egyszer csak rádöbbensz, hogy mostantól a Vatikánban kéne laknod: ennek a szeretetteljes szatírának a főszerepében a legendás Michel Piccoli játssza azt a kedélyes öreg bíborost, aki saját maga lepődik meg leginkább, amikor pápává választják. Ettől pedig alaposan megijed, és még a hivatalos bejelentés-bemutatás előtt pánikrohamot kap. A pápaválasztás eredményének nyilvánosságra hozatala elmarad, hősünk kap pár nap gondolkozási időt, ami alatt sok mindennel szembe kell néznie a Vatikán falain belül és azokon is túl.

Az ifjú pápa (2016) és Az új pápa (2020)

Ebben a különleges tévésorozatban a jelenkor egyik legnagyobb filmművésze, Paolo Sorrentino kalauzol el minket a vatikáni viszonyok közé egy fiatal, amerikai, jóképű bíboros (Jude Law alakításában) történetén keresztül, akiből meglepetéspápa lesz, és aki aztán fenekestül felforgatja a Vatikánt és az egyházat – de pont nem úgy, ahogy azt gondolnánk. A sorozat második évadában pedig John Malkovich kerül a pápai trónra, nem kevésbé emlékezetes momentumok közepette.

A két pápa (2019)

A közelmúltban majdnem egy évtizeden át páratlan történelmi helyzetnek lehettünk szemtanúi: egyszerre két pápa lakott a Vatikánban. Ebben a filmben azt képzelték el az alkotók, amiről a világ nem tudhatott és nem tudhat: mi minden történhetett a két pápa, az egészségi állapota miatt visszavonuló XIV. Benedek és az őt követő I. Ferenc között? Főként érdekes a kérdés amiatt, mert ők ketten sok kérdésben köztudottan nagyon más véleményen voltak, miközben pápaként a katolikus dogma szerint mindketten tévedhetetlennek számítottak.

A pápa ördögűzője (2023)

Április 6-tól vetítik a hazai mozik Russell Crowe új filmjét, amiben a sztárszínész egy valóban élt személyt, Gabriele Amorth atyát alakítja, aki a Vatikán fő ördögűzőjeként tevékenykedett, és több mint 100 000 ördögűzést hajtott végre. A filmben Amorth egy ördögűzés révén feltár egy jelentős összeesküvést a Vatikánon belül, amelyben ugyanaz a démon vesz részt, akivel korábban a katolikus egyház is találkozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.