13 évesen már férjes asszony volt a ’20-as évek szexikonja, Josephine Baker

érdekesség magazin afroamerikai Josephine Baker sztár
Josephine Baker az 1920-as, 1930-as évek ünnepelt dívájaként ismert, akit nyugodtan nevezhetünk az első afroamerikai világsztárnak is. Nevét hallva a legtöbben szexszimbólumként gondolnak rá, egy olyan nőként, aki a két világháború között szinte megőrjítette a férfiakat – és a nőket is. Josephine Baker 117 évvel ezelőtt ezen a napon született.

Josephine Baker élete olyan volt, akár egy izgalmas regény: tele sikerrel, csillogással és heroikus küzdelemmel. Az afroamerikai lány, aki szegénységbe született, olyan ismertségre tett szert fekete nőként, ami azelőtt elképzelhetetlennek számított. Születésnapja alkalmából most 20+1 érdekességet szedtünk össze kalandos életéből.

  1. Josephine Baker 1906. június 3-án született Freda Josephine McDonald néven. Édesanyja vezetéknevén anyakönyvezték, mert bár az apját is feltüntették a hivatalos papírokon, egyáltalán nem biztos, hogy valóban Eddie Carson varietédobos volt az. Sokak szerint a „Fekete Vénusz" ereiben fehér vér csörgedezett apai ágon...
    A „Fekete Vénusz" ereiben apai ágon fehér vér csörgedezett... Forrás: © Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

  2. Josephine egy nyomornegyedben töltötte gyermekéveit, előfordult, hogy az utcán aludt és szinte mindig éhes volt.

  3. 12 éves korában kimaradt az iskolából, és a tanulás helyett az utcán táncolt, énekelt, majd pincérnőnek állt.
  4. 13 évesen férjhez ment Willie Wells öntödei munkáshoz, ám a frigy nem tartott sokáig; gyorsan válással végződött.
  5. Josephine már kamaszlányként is feltűnően jól táncolt és énekelt, remek komikának bizonyult, így befogadta egy társulat, akikkel bejárta a fél országot.
  6. New Yorkba is eljutott, ahol sikerült bekerülnie egy Broadway-darabba.
  7. 15 évesen ment másodszor férjhez William Howard Bakerhez, akinek a vezetéknevét is felvette. Ez a házasság 3 évig tartott, de a válás után is megmaradt „Baker"-nek.
  8. Karrierje akkor kezdett fellendülni, amikor megismerkedett egy olasz gróffal, Guiseppe Pepito Abatinoval, aki tánc- és énektanárhoz küldte.
  9. Josephine igazi karrierje akkor kezdődött, amikor ikonikus banántáncával berobbant a köztudatba.
    Josephine Baker ikonikus banántánca Forrás: Sueddeutsche Zeitung Photo/SZ Photo / Scherl/Scherl

    A műsorszám alatt a „Fekete Vénusz" mindössze néhány banánt viselt a csípője körül és pár gyöngysort a mellkasán.

  10. A világhírnévre Párizsban tett szert, ahol a francia varieték kedvenc szereplője lett.
  11. Egzotikus és vad fekete bennszülött image-t alakított ki magának, ennek keretén belül pedig sokszor láthatták a rajongók, ahogyan gyémántnyakörves leopárdját sétáltatja pórázon a Champs Élysées-n.
    Egzotikus és vad fekete bennszülött image-t alakított ki magának Forrás: © Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
  12. Egy időben ő volt a legtöbbet kereső híresség Európában és a legtöbbet fotózott nő. Táncolt, énekelt és filmszerepeket kapott.
  13. Saját klubot is nyitott fekete nőként, ami hatalmas szenzációnak számított.
  14. Rajongott érte mindenki, például Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Jean Cocteau és Frida Kahlo is.
  15. 1937-ben megkapta a francia állampolgárságot.
  16. Harmadik férje, Jean Lion francia származású, zsidó cukormágnás volt, így nem csoda, hogy Josephine a francia ellenállás tagjává vált.
    Harmadik férje, Jean Lion Forrás: Wikipedia/Aquevreux-AFP
  17. Franciaországért tett munkásságáért megkapta a Becsületrendet, a legmagasabb rangú francia állami kitüntetést.
  18. 1947-ben ment férjhez újra, Jo Bouillon zenészhez - ez a házasság tartott legtovább, 1962-ig.
  19. Egy álma azonban nem válhatott valóra: nem tudott gyermeket szülni, ezért 12 árvát fogadott örökbe, akik különböző nemzetiségűek, vallásúak és bőrszínűek voltak – ez lett a "szivárvány törzs".
  20. Bár Jodephine fiatalon a legkeresettebb és legjobban fizetett sztárok közé tartozott, élete alkonyán már mégis anyagi nehézségekkel küzdött.
  21. 1975. április 8-án, Párizsban ünnepelte az egész szakma pályakezdésének 50. évfordulóját, amely után nem sokkal kómába esett, és rá pár napra, április 12-én meghalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.