Tartósabb, mint a szerelmi frigy: Indiában továbbra is népszerű az elrendezett házasság

Forrás: Shutterstock/./Ajay Wadhwa Photography -
házasság Kényszerházasság család megfelelő házastárs India
Azt gondolnánk, hogy a 21. században már mindenki saját maga szeretné kiválasztani, hogy kivel köt házasságot, de ez egyáltalán nincs így. Bár Indiában is egyre inkább teret hódít a szerelmi házasság, a fiatalok körében továbbra is népszerű az, hogy a szüleikre bízzák jövendőbelijük megtalálását.

Indiában továbbra is hódít az elrendezett házasság, aminek tulajdonképpen az a lényege, hogy a különböző szempontok szem előtt tartásával a szülők és más hozzátartozók választják ki a megfelelő élettársat gyermekük számára. S mielőtt elborzadnánk azon, hogy kényszerítik ezeket a fiatalokat, fontos kiemelni, hogy a modern kor ellenére épp ők azok, akik ragaszkodnak ehhez a tradícióhoz.

Talán nekik van igazuk: a felmérések szerint ugyanis Indiában minimális a válások száma, ami arra utal, hogy az elrendezett házasságok sokkal tartósabbak, mint a szerelmi frigyek.

A megfelelő házastárs megtalálása hosszú folyamat, akár hónapokig, vagy évekig is eltarthat Forrás: AFP/Strdel

A megfelelő házastárs megtalálása hosszú folyamat, akár hónapokig, vagy évekig is eltarthat. A tipikus elrendezett házasságokban a szülők döntenek a folyamat minden aspektusáról. Első körben a rokonok, ismerősök, szomszédok bevonásával kezdik meg a keresést, de az sem ritka, hogy igénybe veszik egy házasságközvetítő szolgáltatásait, akinek van egy adatbázisa a szomszédos környék párkereső személyeiről. A modernizáció hatására megjelentek az online társkereső platformok is kifejezetten indiaiak számára, ami szintén megkönnyíti a leendő házastárs megtalálását.

A döntés végül az alábbi szempontok alapján születik meg:

Vallás

A legfontosabb kritérium a vallás, ugyanis az nagyon fontos a számukra, hogy a házasulandó férfi és nő egy vallási csoporthoz tartozzon. Ezzel szeretnék megőrizni vallási kultúrájukat és örökségüket, másrészt a rituálék is nagyon különbözőek pl. a hindu és keresztény vallások esetében.

Kaszt

A hindu vallás több kasztra tagolódik, amelyek ismét alkasztokra ágaznak szét. A szülők mindig szem előtt tartják, hogy hozzájuk azonos vagy legalább kompatibilis kasztból és alkasztból válasszanak jelöltet gyermeküknek.

Kultúra

Az iskolai végzettség, a kulturális és erkölcsi háttér is fontos szempont a megfelelő házastárs kiválasztásánál. Egy család csak egy olyan családdal szeretne szövetséget kötni, akik hasonlóan gondolkodnak a világról.

Az elrendezett házasságok sokkal tartósabbak, mint a szerelmi frigyek Forrás: Shutterstock/./Ajay Wadhwa Photography

Horoszkóp

Talán nekünk, európaiaknak ez meglepő, de Indiában az elrendezett házasságoknál az egyik legfontosabb szempont, hogy a leendő menyasszony és vőlegény a horoszkópja alapján jó párost alkosson. Megnézik a születési képletüket, valamint azt is, hogy a fontos bolygók és csillagok hol állnak a házasságkötés idején. A védikus asztrológia szerint minden kiolvasható ezekből a képletekből, így, ha a horoszkóp alapján nem kompatibilis a két személy, akkor nem kerülhet sor a frigyre.

Karrier

Ez leginkább a lányoknak fontos szempont, hogy a leendő férj stabil munkahellyel rendelkezzen és elegendő pénzt keressen ahhoz, hogy el tudja tartani leendő családját. Ugyanakkor napjainkban a dolgozó, sikeres hölgyek is kelendőbbek.

Fizikai megjelenés

Talán nem meglepő, hogy az előnyös külső nagyobb hangsúlyt kap a lányoknál. Vizsgálják a bőrszínét, súlyát, magasságát és nőies alakját, a külső adottságokon kívül pedig értékelik, ha egy lány jól tud főzni és a házimunkában is jeleskedik.

A tradíció szerint csak akkor kerül sor az első találkozóra, ha a fenti szempontok közül minden stimmel, és a szülők is felmérték egymás társadalmi és anyagi helyzetét. Ebben az esetben a fiú családja ellátogat a lányhoz, hogy szemügyre vegyék: ha megfelel az elvárásaiknak, és mindkét fél egyetért abban, hogy ők ketten jó párost alkotnak majd, akkor kerülhet sor az eljegyzésre. Régebben az ifjú pár csak röviden, vagy nem is találkozhatott az esküvő előtt, és nem mondhattak nemet a szüleik döntésére.

A mai világban ez a folyamat már nem ennyire szigorú, az egymásnak kiszemelt fiú és a lány találkozhat egymással, szabadon kommunikálhat, randevúzhat és van beleszólása abba, hogy szeretne-e házasságot kötni a kiválasztott személlyel. Bár még mindig népszerűek az elrendezett házasságok, főleg India kevésbé modern részein, a szerelmi házasságok száma folyamatosan nő, és egyre gyakoribb, hogy a szülők rábízzák gyermekükre a választást.

Ez is érdekelhet: Évente 12 millióra tehető a házasságra kényszerített gyerekek száma

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.