A rosszfiúknak is van szíve: Charles Bronson sosem dolgozta fel igazán felesége halálát

rosszfiú filmsztár Volt egyszer egy Vadnyugat Charles Bronson magazin
Charles Bronson zord külseje miatt legtöbbször rosszfiúkat játszott a filmvásznon, ugyanakkor a magánéletében egy hallgatag és mélyérzésű ember volt. Háromszor nősült meg, az első két feleségétől 3 gyermeke született, egy negyediket pedig örökbe fogadott. Második feleségét szenvedélyesen szerette, de a mellrák elragadta tőle, s vele együtt lelke egy darabja is távozott.

Charles Bronson, eredeti nevén Charles Dennis Buchinsky 1921. november 3-án született Pennsylvaniaban egy litván szénbányász fiaként. 14 testvérével együtt mélyszegénységben éltek, olyannyira, hogy a kisfiúnak néha nővérei ruháit kellett hordania. 10 éves volt, amikor édesapja meghalt, innentől fogva nem volt sok választása, 16 évesen ő is bányásznak állt.

Egy alkalommal bányaomlás miatt a föld alatt rekedt több társával együtt, ez olyan rossz élmény volt a számára, hogy élete végéig klausztrofóbiával küzdött.

Amikor kitört a második világháború, katonának állt, ekkor kapott életében először rendes ruhát és ételt. Huszonöt bevetésen vett részt, még Bíbor Szív érdemrenddel is kitüntették hősiessége miatt. Miután leszerelt, alkalmi munkákból élt, így került kapcsolatba egy színtársulat tagjaival, akik felfedezték benne a szunnyadó tehetséget.

Karakteres, cserzett arca, rosszfiús kinézete miatt nem jósoltak neki túl nagy karriert Forrás: Howard W. Koch (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Bronson elkezdett színészetet tanulni, de először csak kisebb szerepeket kapott.

Karakteres, cserzett arca, rosszfiús kinézete miatt nem jósoltak neki túl nagy karriert, attól tartottak, hogy csak rosszarcú gengsztereket fog tudni eljátszani.

Ő azonban bebizonyította, hogy képes elismert színésszé válni. A Hét mesterlövész egyik főszereplőjeként berobbant a köztudatba, majd jött a Nagy szökés, A piszkos tizenkettő, az Ég veled, barátom! Alain Delonnal és a Volt egyszer egy vadnyugat. Igazi sztár azonban 53 évesen lett igazán, amikor eljátszotta a Bosszúvágy című film főszerepét.

Igazi sztár azonban 53 évesen lett igazán, amikor eljátszotta a Bosszúvágy című film főszerepét Forrás: Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP

Magánéletében a szerepeivel ellenétben nem volt rosszfiú, bár háromszor nősült meg. Első feleségével egy philadelphiai színésziskolában ismerkedtek meg egymással, Harriet 18, Charles 26 éves volt. Egy világ választotta el őket, hisz míg Charles szegény családból származott, addig Harriet egy sikeres gazdálkodó lánya volt. Barátság szövődött közöttük, majd a barátságból szerelem és házasság lett. Együtt indultak el a színészet rögös útján, várva a nagy lehetőségre, ami A nagy szökés filmmel meg is érkezett Charles Bronson életébe, ez viszont a házasságuk végét jelentette. A forgatáson ugyanis megjelent David McCallum felesége, Jill, aki rögtön megtetszett Bronsonnak, állítólag meg is jegyezte színésztársának, hogy el fogja őt csábítani - írja a Collider.

A férfi nem a levegőbe beszélt, 1965-ben elvált Harriettől, 1968-ban pedig feleségül vette Jill Irelandet.

Kapcsolatuk igazi nagybetűs szerelem volt, ráadásul meglehetősen termékeny is, több mint 16 filmben szerepeltek együtt.

Charles Bronson és Jill Ireland, kapcsolatuk igazi nagybetűs szerelem volt Forrás: AFP/Stf

Bár Jill messze nem volt akkora sztár, mint Charles Bronson, a férfi gondoskodott róla, hogy mindig felesége játssza a partnerét a filmekben vagy valamilyen mellékszerep jusson neki. Közös munkásságuk csúcsa a Déltől háromig című film, melyben Jill lett a narratíva lelke, életet lehelve egy középszerű filmbe. Sokak szerint ez a szerep Bronson ajándéka volt szeretett feleségének, hogy megcsillogtathassa színészi tehetségét.

Ő volt a színész élete szerelme, egy nő, aki beragyogta az életét és képes volt meglátni a zord külső mögött az érző embert. Párosuk kikezdhetetlen volt, karrierjük szárnyalt, egészen addig, amíg egyszer csak sokkoló híreket nem kaptak.

1984-ben Jill Irelandnél mellrákot diagnosztizáltak, s bár hat éven át kitartóan küzdött az ádáz betegség ellen, végül nem sokkal 50. születésnapja előtt a rák győzedelmeskedett felette. Charles Bronson teljesen összetört, soha többé nem volt már az az ember, aki előtte.

Bár új életet kezdett és 1998-ban újra megnősült, - ezúttal Kim Weeks énekesnőt, felesége legjobb barátnőjét vette el, aki társa volt a gyászban -, mindig Jill maradt a nagy szerelem. Második felesége hamvait egy üreges sétapálcába töltötte, mely halála napjáig nála volt és később ezzel együtt temették el vermonti sírjába.

Charles Bronson és Kim Weeks Forrás: ZUMA Press/(C) HU, RO, BG, UA, SCG/ Northfoto/Kathy Hutchins

Az 1990-es évek végén már nem volt önmaga, Alzheimer-kórral küzdött, végül 2003. augusztus 30-án, 81 évesen, egy tüdőgyulladás következtében hunyt el kaliforniai otthonában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.