Ma lenne 75 éves Olivia Newton John, akire leginkább Sandy Olssonként emlékezünk a Grease című musicalből. A közkedvelt énekesnő és színésznő sikert sikerre halmozott, élete legmeghatározóbb mozzanata azonban az volt, amikor kiderült, hogy mellrákban szenved.

Olivia Newton John 1948. szeptember 26-án született Cambridgeben, a Nobel-díjas Max Born fizikus unokájaként. Már tinédzserkorában is feltűnt tehetségkutató versenyeken, szólókarrierje az 1970-es évek elején indult be, amikor feltűnt Cliff Richard televíziós műsorában. 1973-ban Grammy-díjat nyert a legjobb női country énekesnő kategóriában, 1974-ben pedig ő lett a legjobb női popénekes. 

Olivia Newton-JohnForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Tokuzo Matsunaga

Szárnyalt a zenei karrierje, amikor Randal Kleiser felkérte a Grease című film főszerepére, ezért első körben habozott, hogy elfogadja-e a lehetőséget. Már korábban kipróbálta a filmezést, nem túl nagy sikerrel, így úgy érezte, hogy ez egy jel, hogy inkább a zenei karrierjére koncentráljon, ráadásul nem érezte túl hitelesnek, hogy 28 évesen egy középiskolás lányt alakítson. A rendező azonban csak őt tudta elképzelni Sandynek, s amikor John Travolta is megjelent a színen, Olivia sem tudott nemet mondani. Milyen jól tette, hisz a Grease világsiker lett, filmzenéje 12 héten át a slágerlisták elején szerepelt és Olivia karrierje jobban szárnyalt, mint valaha. A két színész között állítólag izzott a levegő a forgatáson, de sosem jöttek össze, a színésznő élete végéig jóbarátok maradtak.

Olivia Newton-John a Grease-ben a tizenhét éves Sandy-t alakítottaFotó / Northfoto

Olivia próbálkozott még további két filmmel, de egyik rosszabb kritikát kapott, mint a másik, míg a zenei világban újabb sikereket ért el, Psysical című videóklipje 1982-ben elnyerte a legjobb videóklipnek járó Grammy-díjat. A nyolcvanas években ideje nagy részét családjának és személyes projektjeinek szentelte. 1984-ben hozzáment Matt Lattanzi amerikai színészhez, akitől egy lánya született, kilenc év után azonban elváltak. Egy évvel a válása után találkozott Patrick McDermott operatőrrel, akivel kilenc éven át randizott. 2005-ben azonban a férfi nyomtalanul eltűnt, amikor Kalifornia partjainál halászni indult a Freedom hajó fedélzetén. A hatóságok azt feltételezték, hogy a férfi vízbe fulladt, ezért halottnak nyilvánították, de ezek után egyre több furcsaság történt. A testet soha nem találták meg, viszont Mexikóban többször feltűnt egy férfi, aki kísértetiesen hasonlított az operatőrre. Olivia hamar túllépett szerelme eltűnésén, 2008-ban hozzáment John Esterlinghez, aki élete végéig hű társa maradt.

Olivia Newton-John és John EasterlingForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Joerg Carstensen

A színésznő sorsát azonban nem a szerelem, a zene vagy a mozi világa határozta meg. 1992-ben fenekestül fordult fel az élete, amikor 44 évesen mellrákot diagnosztizáltak nála, a diagnózist ráadásul azon a hétvégén kapta meg, amikor az édesapja elhunyt, szintén rákban. Az énekesnő részleges masztektómián, kemoterápián és emlőkonstrukción esett át, sokat meditált és egészségesen táplálkozott. Ezután csaknem 20 évig tünetmentes volt, 2013-ban azonban ismét visszatért a rettegett betegség. Olivia egy csomót talált a jobb vállában, amiről először azt hitte, hogy egy közlekedési baleset következménye, de a vizsgálatok kimutatták, hogy a rák visszatért. A színésznő ezúttal nem verte nagy dobra betegségét, azonban hogy másokon is segítsen, 2015-ben létrehozta az Olivia Newton-John Rák Wellness- és Kutatóközpontot, ahol klinikai vizsgálatokat végeznek, továbbá a központ ambuláns központként is működik.

Forrás: GoffPhotos.com/KGC Photo Agency LLP/Kgc-138

Huszonöt évvel az első diagnózisa után, 2017-ben jött az újabb rossz hír, az énekesnőnél négyes stádiumú mellrákot diagnosztizáltak, melynek áttétje átterjedt a hátára is.

Teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy az új utam egy újabb pozitív sikersztori lesz, hogy inspiráljon másokat" – nyilatkozta akkor Olivia a People magazinnak. Azt is megosztotta a követőivel, hogy kannabiszt használ a fájdalom csökkentésére. Ez inspirálta, hogy férjével létrehozzák az Olivia Newton-John Alapítványt, melyben azon dolgoznak, hogy a különböző növényeket hogy lehet felhasználni a rákos betegségek kezelésére.

Bár Olivia Newton-John áldásként tekintett a betegségre, mely által sokat tanult magáról és rengeteg embernek tudott segíteni, sajnos mégis a rák lett a végzete. 2022. augusztus 8-án sokkolta a világot, hogy a gyönyörű színésznő, aki 30 évig küzdött a mellrák ellen, örökre lehunyta a szemét.