Divatbotrányok: 15 éve gyilkolták meg Gianni Versacét

fashion week divattervező Gianni Versace gyilkosság halál vagyon maffia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A divatvilág nem mentes a botrányoktól, és sajnos nem mentes a tragédiáktól sem. Gianni Versace máig az egyik legmeghatározóbb divattervező, hiába a 15 évvel ezelőtti lövés, ami kioltotta Diana hercegnő egyik jó barátjának életét. A hivatalos verzió szerint Gianni Versacét 1997. július 15-én gyilkolta meg Andrew Curanan. A dizájner éppen reggeli sétájából érkezett haza, amikor Miami Beachen álló villája lépcsőjén arcon, majd pedig nyakon lőtte a tettes.

A két férfi nem volt ismeretlen egymás számára. San Franciscóban találkoztak, de hogy pontosan mi volt köztük, azt máig nem tudni biztosan. Nem Versace volt az egyetlen áldozat. Curanan az év áprilisában kezdte ámokfutását: meggyilkolta egykori szerelmét és egy volt szeretőjét, júliusban pedig a tervezőt is. Hogy mi vitte a gyilkost a szörnyű tettsorozat felé, a mai napig sokan találgatják - a legvalószínűbbnek a nagymértékű crackfogyasztást tartják. Az ámokfutást szinte végignézték a rendőrök, Versace életét mégsem tudták megmenteni. A gyilkost sem sikerült elkapniuk, pár nappal a történtek után önmaga vetett véget életének.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az egész világ mély megdöbbenéssel fogadta a divattervező halálhírét. Ötvenévesen pont a karrierje csúcsán volt; a gyilkosságot megelőző héten tartotta nagy sikert arató haute couture bemutatóját, a divatház forgalma az előző évben 553 millió dollára rúgott, arról nem is beszélve, hogy már a tőzsdére lépést tervezték.

A tervező azonban nemcsak tehetségéről és üzleti érzékéről volt híres, hanem pénzköltési mániájáról is. Olyan fényűző életet élt, amilyet nem szégyellt; a világ számos részén volt ingatlanja tele műkincsekkel. Az Észak-Olaszországban található Villa Le Fontanelle nevű nyaralójából 550 tárgyat bocsátottak aukcióra, amelyek közel 8 millió euróért, azaz 2,4 milliárd forintért keltek el. Sokszor találgatták, hogy milyen bűnügyi szervezetekkel állhatott éppen kapcsolatban, és mivel sok kérdés merült fel a gyilkosság miatt, olyan elméletek is napvilágot láttak, miszerint az egyik bűnszervezet követte el a gyilkosságot a felhalmozódott adósságok miatt. Ezt erősítette az a tény, hogy a rendőrök a villa előtt találtak egy nyakon lőtt galambot, ami egy bűncselekmény helyszínén általában valamilyen bűnszervezet által végrehajtott kivégzésre utal. A madarat Versace holttestével együtt megvizsgálták, majd arra a következtetésre jutottak, hogy ez csak a véletlen műve, a madár csupán egy oszlopról visszacsapódott lövedék áldozata lett, így maradt az eredeti elmélet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az, hogy mit árthatott a divattervező a gyilkosának, máig nem tiszta. Az azonban biztos, hogy Andrew Curanan mélyen meg volt bántva. Felmerült a HIV-fertőzés gyanúja, ezért mindkettőjüket megvizsgálták. Bár a gyilkosnál nem lett pozitív a teszt, addig Versacénél igen. Érdekes, hogy a tervező 1995-ben megbetegedett, de a hivatalos közlemény szerint egy ritka fajta rákban szenvedett. Halála évében azonban sokkal jobb bőrben volt, úgy tűnt, felépült.

13 évvel az eset után újabb titkokra derült fény. Giuseppe Di Bella, a N'drangheta, vagyis a kalabriai maffia egyik extagja megjelentetett egy könyvet. Abban azt állítja, hogy Versace súlyos pénzekkel tartozott a maffiának. Állítólag nem is a gyilkosság volt a végcél, még a hamvait is megpróbálták ellopni, hogy aztán azzal zsarolják a divattervező családját, írta meg a Telegraph. A könyv és a maffia információi szerint Versace pénzmosásba keveredett. Mivel az informátor már korábban megbízhatónak bizonyult, az olasz anti-maffia osztály nyitott egy aktát az ügy kapcsán. A Versace család felháborodva fogadta a rágalmakat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A cég igazgatását Gianni bátyja, Santo vette át, míg a kreatív igazgató húga, Donatella lett. A divatház fejének elvesztése a Versace márkát is veszélybe sodorta, sokan elkezdték találgatni, hogy vajon mikor kezd a család elindulni lefelé a lejtőn, de a Versacét azóta is a világ legnagyobb márkái között tatják számon, a mítosz pedig tovább él.

Minden idők legcikibb divatbalesete: derekáig felszakadt a modell ruhája - mindene kilátszott!http://www.life.hu/legytrendi/20120710-kiszakadt-maria-fowler-ruhaja.htmlSzájkosarat a nőkre! - Őrült és gyönyörű darabok a párizsi haute couture divathétrőlhttp://www.life.hu/legytrendi/20120708-szajkosarat-a-nokre-orult-es-gyonyoru-darabok-a-parizsi.htmlDivatbotrányok: Hitler szabójahttp://www.life.hu/legytrendi/20120706-divatbotranyok-hitler-szaboja-hugo-boss.htmlElképesztő ruhák a 2013-as tavaszi-nyári férfi divatbemutatókrólhttp://www.life.hu/legytrendi/20120703-ferfiak-csipkeben-es-szines-celofanban-elkepeszto-osszeallitasok-a-2013as.htmlGyógyíthatatlan betegségben szenved a híres divattervezőhttp://www.life.hu/legytrendi/20120425-gyogyithatatlan-betegsegben-szenved-a-hires-divattervezo.htmlÖtéves a világ legfiatalabb divattervezőjehttp://www.life.hu/legytrendi/20120418-meg-csak-ot-eves-de-mar-modell-es-ruhatervezo-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.