Kate Moss hetedhét országra szóló kokainbotránya

Kate Moss fashion week címlap drog kokain Pete Doherty botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kate Moss sosem arról volt híres, hogy ő az egészséges nő megtestesítője. Többen anorexiával is vádolták, bár ez némiképp túlzás, úgy érzem. A '90-es években erősen kilógott a Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Helena Christensen és Naomi Cambell által képviselt szupermodell típusból, valami miatt mégis a csapat része lett. Különleges volt.

Olyannyira, hogy ez a véznának tartott rút kiskacsa vált a legsikeresebb és legkeresettebb modellé mind közül. Kate Moss amellett, hogy keményen dolgozott mindig is, a bulira sem sajnálta az energiát. Ami a legnagyobb érdeklődést váltotta ki esetében, azok a korántsem kiegyensúlyozott párkapcsolatai. Kate Mossnak ugyanis van egy olyan szokása, hogy a rosszfiúkra bukik, és emiatt már többször bajba került. Ehhez a kis defekthez köthető az egyik legnagyobb kokainbotrány, ami megrengette az egész világot.

AFP
AFP

2005. szeptember 15-én a Daily Mirror címlapján hozott le egy képet, ahol a modell éppen néhány gondosan kiterített fehér csík fölé hajol a Babyshambles stúdiózásának helyszínén. Az aktuális pasija, a kábítószerekkel igencsak jó barátságban álló Pete Doherty ennek a zenekarnak volt az énekese. A kép azonban nem volt elég, a riportból azt is megtudhattuk, hogy Kate-nek 40 perc alatt sikerült öt csíkot felszippantania a kokainból, ami gyakorlott fogyasztók között sem kis teljesítmény. Hogy hogyan került a fotó és az infó a Daily Mirror szerkesztőségébe, arról leginkább csak sejtések vannak. A gyanú a zenekar exmenedzserére, James Mulordra terelődött, aki állítólag 150 000 fontot kapott a képért, amit rendes kábítószeres módjára heroinra költött.

Az esemény egyből elindította a lavinát. Öt nappal később a H&M, amivel Kate-nek 4 millió fontos szerződése volt, kirúgta a modellt, majd másnap a Chanel adott ki egy nyilatkozatot, miszerint októberben nem hosszabbítja meg a modell szerződését - habár tagadták, hogy ennek bármi köze lenne a drogbotrányhoz. A Burberry azonban már nem volt ennyire finom, ők is dobták Mosst, aki talán karrierje egyik legnehezebb pontjához érkezett óvatlansága miatt, és amit bocsánatkérő nyilatkozattal próbált jóvá tenni. A divatszakmában eltöltött sok év azonban igaz barátokat is hozott, és volt, aki kiállt mellette. Alexander McQueen a védelmébe vette, sőt a Dior is felvállalta és megtartotta legújabb kampányának arcának. Persze a modell tudta, hogy egy bocsánatkéréssel nem ússza meg a dolgot, észhez tért, novemberben szakított rosszhírű barátjával, Dohertyvel és bevonult a világ egyik legmenőbb drogelvonójára.

Northfoto
Northfoto

A terápia sikeresnek bizonyult, de ezzel még nem volt vége a sztorinak, hiszen visszatérve a szigetországba még egy tárgyalás is várt rá. Végül a vádakat ejtették - a brit jogrendszer alapján az még nem bizonyítható drogfogyasztás, ha valaki egy kupac kokain fölé hajol. Ezzel az ítélettel 2006 júniusában a divatvilág fellélegzett, és feloldozta a modellt bűnei alól. Az egész botrányban az a legnagyobb fricska, hogy egy évvel a lebukás után Moss keresettebb lett, mint valaha, éves jövedelme pedig egyenesen megduplázódott.

Nem Kate Moss az egyetlen, aki belesétált a kokain csapdájába. Naomi Campbellt is meggyanúsították, hogy túlságosan szeret partizni. A szupermodell később be is ismerte, hogy problémái vannak a kábítószerrel és az itallal egyaránt. A kokain azonban mindennapos jelenség a divatvilágban. A stresszes munka és az egészségtelen életmód mellett sok modell partiról partira jár, ahol szinte kikerülhetetlen a kábítószerrel való érintkezés. Van, akinek mégis sikerül nemet mondania, de sokan belecsúsznak, és legtöbbször a lejtőn már nincs megállás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.