Karácsony külföldön: ismerd meg a helyi szokásokat!

karácsony ünnep utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyes családokban szóba sem jöhet, hogy bárki is hiányozzon a rokonságból a karácsonyi asztaltól, másokban azonban felvetődik az ötlet, hogy egyszer rendhagyó módon, határainkon túl ünnepeljenek.

Van, aki az ünnepek szokásos menetének monotóniáját szeretné megtörni azzal, hogy időnként messze utazik az ünnepen, mások egyszerűen valamilyen meleg, esetleg extrán hideg helyre, vagy a magyar karácsonyi szokásokhoz képest valami egzotikumra vágyik. Egy biztos: akárhol ünneplünk a nagyvilágban, feledhetetlen élményekben lehet részünk.

A Télapó és az ő manói

Az északi országokban a karácsony a vidámság és a szeretetteljes emlékezés ideje. Svédországban egy csintalan kobold, a Jultomte tréfálja meg az embereket, ha azonban kap egy tál rizskását, máris jobb kedvre derül, és ajándékokat hoz a ház lakóinak, akik együtt bontják ki a szentesti vacsora után az apró figyelmességeket. Finnországban ki más is látogatná meg a gyerekeket, mint a vidék híres szülötte, Joulupukki, azaz maga a Mikulás. Errefelé nem alvásidőben, titokban csempészi be az ajándékokat, hanem nyíltan felvállalva személyazonosságát kopogtat be a házakba, jó gyerekeket keresve. Rovaniemi városában egész évben fel lehet keresni őt az irodájában, de a gyerekektől postán érkező levelekre is válaszol.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Norvégiában a karácsonyi szezon annak a hatalmas fenyőnek a kivágásával kezdődik, amelyet a II. világháborúban kapott segítségért hálából Angliába küldenek. A norvégok, a finnekhez hasonlóan nemcsak esznek-isznak és ajándékoznak, hanem elhunyt szeretteikről is megemlékeznek ezen a napon. A karácsonyfa körbetáncolása és a közös éneklés sem maradhat el ilyenkor. Az észak-európai tájakon elsősorban halételek kerülnek a karácsonyi asztalra, de nagyon kedvelt fogás a sonka is, amelyet fűszeres forralt borral öblítenek le.

Ünnepi áhítat

Aki Lengyelországban ünnepel, az elsősorban a karácsony vallásos oldalával találkozik, hiszen az ország lakóinak jó része hívő katolikus. A karácsonyesti vacsora imával és az ún. Opplateck elfogyasztásával kezdődik - ez utóbbi nem más, mint a Szent család képével díszített ostya. A vacsora után a gyerekek jelmezbe öltözve járják a szomszédságot, éjfélkor pedig megtelnek a templomok a hagyományos éjféli misére látogatókkal. A katolikus vallás központjában, a római Szent Péter-bazilikában is semmihez nem hasonlító hangulata van az éjféli misének. A bazilika belsejében ingyenesen igényelhető jeggyel lehet részt venni a misén, a belépők azonban hamar elfogynak. Akinek nincs jegye, a bazilika előtti téren, kivetítőn kísérheti figyelemmel a misét. Másnap, december 25-én mondja el a pápa Rómának és a világnak szánt üzenetét, az úgynevezett Urbi et Orbi áldást. Talán még ennél is autentikusabb és áhítatosabb az éjféli mise Betlehemben, a Születés templomában. Bár a térségben kialakult feszült helyzet miatt talán sokan ütemezik át az utazásukat jövő karácsonyra, aki mégis idén utazik, számítson rá, hogy erre a misére is jegyet kell igényelnie.

Ahol ilyenkor is meleg van

Van, ahol a karácsony a nyár közepére esik. Ausztáliában például a nyári szünet kellős közepén ünneplik a karácsonyt, a hanukát, a kwanzaát, a tai chiu-t vagy épp a ramadánt - ki-ki hite és kultúrája, hagyományai szerint. Ideális hely ez a laza ünnepre vágyó turistáknak: a Mikulás kenguruk vontatta szánon érkezik, a helyiek pedig a december 25-i családi ünnepség után barbecue-val és tengerparti fürdőzéssel töltik az ünnepet.

Thinkstock
Thinkstock

Mexikóban viszont megint csak az ünnep vallásos jellege domborodik ki: a gyerekek a mi betlehemezésünkhöz hasonló kis műsorral, az úgynevezett "Las posadas"-szal (Szálláskeresők) járják a szomszédságot, szállást keresve a kis Jézusnak. Az esti ünneplés része a Pinata széttörése is, a felfüggesztett, édességgel töltött dobozkát addig-addig próbálják leverni a gyerekcsoportok, amíg egyszer csak széttörik, a benne levő édességek pedig a gyerekek jutalmául szolgálnak. Az utcákat mindenütt szentképek és gyertyák díszítik, a templomok pedig megtelnek a hívőkkel.

A tengerparti élményekre és a melegre vágyók olyan országokban is eltölthetik az ünnepi időszakot, ahol vallási és kulturális okokból nemigen tartják az ünnepet. Persze a karácsonyi készülődésből így sem igen lehet kivonni magunkat: Thaiföldön, bár a lakosság többsége buddhista, a turisták miatt egyre gyakrabban találkozni karácsonyi díszkivilágítással, de Egyiptomban is lépten-nyomon boldog karácsonyt kívánnak a muszlimok a láthatóan európai külsejű vendégeknek. A tengerben ugyan ilyentájt nem lehet fürödni, de ezért kárpótol a tavaszias, 20-25 fokos hőmérséklet és a szállodák fűtött medencéi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.