Thaiföld utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki egyszer belekóstolt Thaiföld hangulatába, utána mindig vissza fog vágyni a fülledt, füstölő illatú országba. A Life.hu újságírója felfedezőútra indult a varázslatos távol-keleti országba.

1. Bangkok - Varázslatos pagodák és gasztrokalandok

Kairói átszállással kb. 16 óra alatt juthatsz Bangkokba. Mi a híres Khaosan Roadhoz közel foglaltunk szállást egy középkategóriás hotelben, ahonnan percek alatt be lehet jutni a nyüzsgő belvárosba. Az utcák itt tömve vannak árusokkal, turistákkal, autókkal és az elmaradhatatlan "tuk-tukokkal", amelyek a nap bármely órájában a városlakók és a turisták rendelkezésére állnak. A szállás elfoglalása és egy kis pihenés után másnap azonnal a nyakunkba vettük a várost.

Fotó: Gedeon Bea
Fotó: Gedeon Bea

Bangkok
Kattints a képre a többi csodálatos fotóért!

Az egyik kihagyhatatlan látnivaló Bangkokban a királyi palota, a Wat Phra Kaew, amely annak idején az uralkodók lakhelyéül szolgált. A pompás épületen belül található a Smaragd Buddha Temploma Buddha szobrával - a legenda szerint a különleges alkotás teljesíti az ember kívánságát. Számos pagoda is található a városban, ezek közül a híres Wat Saket ajánljuk figyelmedbe: az épület egy mesterséges domb tetején található, ahonnan gyönyörű körpanorámás kilátás nyílik a városra, arany sztúpájában Buddha ereklyéket lehet megtekinteni.

A pagodalátogatás után újra a Khaosan Road felé vettük az irányt. Itt az utcákat betölti a különleges thai ételek illata, a kíváncsi turista lépten-nyomon jobbnál jobb kifőzdékbe botlik. Vétek kihagyni a frissen készített pad thait, a kókuszlevest és egyéb gasztronómiai különlegességeket. Ha a kulináris élvezetek után szeretnéd megtekinteni Bangkok felhőkarcolóit és plázáit is, a Khaosanról 20 perc alatt juthatsz be a modern városközpontba.

Fotó: Gedeon Bea
Fotó: Gedeon Bea

Kifőzde a Khaosan Roadon
Kattints a képre a galériáért!

A Life tippje:

Szánj egy napot a 70 km-re lévő Ayutthayára, az ősi sziám fővárosra, ahol a többszáz éves megmaradt épületek és szobrok között - amelyek a világörökség részét képezik - igazi időutazásban lehet részed. A települést a 13. században még a burmaiak pusztították el.

Mit, mennyiért Bangkokban?

- Egy tál étel az utcai kifőzdékben: 30-100 bath
- Egy tál étel étteremben: 100-500 bath
- Tuk-tuk vagy taxi? Általában a taxi olcsóbb, ha a sofőr hajlandó leütni a taximetert.
- Belépő a királyi palotába: 300 bath
- A pagodákba/templomokba általában nincs belépő
- Kirándulás Ayutthayába: 600 bath
- Ne feledd: a helyi árusoknál mindenképp érdemes alkudozni a különböző portékákra.

2. Ao Nangtól Railei Beachig - Kiruccanás a tengerhez

Repülővel pár óra, busszal egy éjszaka alatt juthatsz le Bangkokból a tengerpartra. Ha a buszozást választod, akkor kb. reggel 6 órára lehetsz Krabi városában. Érkezés után kedves, helyi thai hölgyek segítenek szállást találni a fáradt utazónak a városban vagy Ao Nangban. Mindkét település jó kiindulópont a közeli szigetekhez. Mi Ao Nangot választottuk, mert könnyen bejárható kisváros, ahol este hatalmas a nyüzsgés, de mégis más, mint a turistáktól nyüzsgő Phuket vagy Pattaya. Ao Nang tengerpartján barátságos majmokkal is találkozhatsz, akik általában a látogatok csomagjába rejtett portékára (esetünkben a banánra) pályáznak. Másnap fakultatív hajóúttal indultunk a közeli Phi Phi-szigetekre, amely egy igazi trópusi paradicsom. Miután kigyönyörködted magad a tengerben és a pálmafákban, a hajó elvisz a The Beach című filmből ismert pazar Maya Beachre, ahol természetesen mindenki abban reménykedik, hogy hátha ott találja a fim főszereplőjét, Leonardo DiCapriót - nekünk nem volt szerencsénk...

Fotó: Gedeon Bea
Fotó: Gedeon Bea

Kattints a képre a többi csodálatos fotóért!
Maya Beach

Ao Nangból alig 15 perces hajóút után lehet rátalálni egy elzárt partszakaszra, Railei Beachre, ahol nincsenek autók, csak az érintetlen természet fogadja az utazót hatalmas mészkősziklákkal és dzsungellel. Ha itt foglalsz szállást pár napra, teljes nyugalomban élvezheted a háborítatlan csendet és a táj szépségét. A parton egy cseppkőbarlang is található - ha kedvet érzel hozzá, kipróbálhatod a sziklamászást is, amely megszínesítheti az utazásodat. A partszakasztól fájdalmas búcsút venni, annak ellenére, hogy mi például tudtuk: a következő úti célunk a varázslatos Koh Samui lesz.

Mennyibe kerül a kiruccanás a tengerhez?

- Bangkok-Krabi repülővel: kb. 200 euró
- Bangkok-Krabi busszal: VIP busz (szendvics, üdítő, kávé is benne van az árban) 1000 bath, normál busz: 600 bath
- Krabi-Ao-Nang taxival: 300 bath
- Szállás Ao Nangban: 500-2000 bath
- Egynapos hajóút: 1100 bath
- Ao Nang - Railei Beach, hajójegy: 100 bath

3. Irány Koh Samui!

A paradicsomi sziget kihagyhatatlan útvonal azoknak, akik pálmafákban gazdag "poszterfényképekkel" szeretnének hazatérni. Ide Krabiból busszal és hajóval fél nap alatt lehet eljutni. A szigeten két nagy partszakasz található: a szórakozóhelyeiről és éjszakai életéről híres Chaweng Beach és a sokkal nyugodtabb, bungalókban gazdag Lamai Beach. Mi ez utóbbit választottuk. A parthoz közel hamar lehet szállást találni, érdemes egy hangulatos vityillót kibérelni. A szigeten ellátogathatsz a Big Buddhához, amely már messziről pompás látványt nyújt: égbe nyúló, arany csillogásával csalogatja az odalátogató hívőket és turistákat. A hegyekbe - pl. a Magic Garden nevű varázslatos erdei helyszínre, ahol tényleg úgy érezheted magad, mint Alice csodaországban - robogóval vagy fakultatív kirándulás keretén belül, kacskaringós utakon juthatsz el. A hegyekben azt is kipróbálhatod, hogy milyen elefántháton utazni a dzsungelben. A látnivalók közül ne hagyd ki az egyik legszebb pagodát, a Wat Ratchathammaramt se. Az épület vörös kőfalát gyönyörű faragások díszítik, és ha jókor érkezel, még egy buddhista szertartáson is részt vehetsz. Tekintsd meg a híres mumifikált szerzetest is, akit meditáció közben, lótuszülésben ért a halál. Ha le szeretnéd róni előtte a tiszteletedet, jelenleg is ebben a pozícióban fogod őt megtalálni.

Fotó: Gedeon Bea
Fotó: Gedeon Bea

Kattints a képre a galériáért!

Mennyiért juthatsz el Kho Samuiba?

Krabi-Koh Samui busz- és hajójegy: 650 bath
Robogóbérlés: 100 bath/nap
Fakultatív kirándulás: kb. 1000 bath

4. Utolsó napok Bangkokban

Hazafelé érdemes egy Bangkokból induló repülőre foglalni a jegyet, mert így még juthat egy kis idő a fővárosra, amit ajándékok vásárlásával tölthetsz. Sőt a fővárosban érdemes kipróbálnod a thai masszázst is (egyórás masszázs kb. 250-300 bath-ba kerül) - szalont szinte minden utcában találhatsz. Ha még van pár napod és pénzed, ellátogathatsz a közeli országokba is, mint pl. Kambodzsa, Burma, Laosz. A helyi utazási irodákban ugyanis azonnali ügyintézéssel akár már másnap elindulhatsz a kijelölt országba.

Itt még több remek úti cél közül válogathatsz!



Varázsold otthonossá a lakásod! - A legjobb tippek itt


Ide ne utazz! - A világ legveszélyesebb városaihttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20121129-utazas-program-ide-ne-menj-kirandulni-a-vilag-legveszelyesebb-varosai.htmlSzeld a habokat vaporettón - Titkos úti célok Olaszországbanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120810-trieszt-maranello-murano-burano-torcello-cefalu-olaszorszag-titkos-uti.htmlEdd körbe a világot - A 7 legjobb étterem Bécstől Tel-Avivighttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120523-edd-korbe-a-vilagot-a-7-legjobb-etterem-becstol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.