Top 4 hagyományőrző fesztivál Spanyolországban

kultúra Spanyolország ünnep utazás szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spanyolország minden évszakban népszerű úti cél, amit lenyűgöző természeti adottságai mellett kitűnő klímájának, páratlan gasztronómiai örökségének és sokszínű kulturális életének köszönhet. A Life.humost kedvenc spanyol fesztiváljait ajánlja neked.

1. Valencia - Az égiháború világa

Szereted a nézni a felcsapó lángokat? Ha igennel válaszoltál a kérdésre, akkor a Las Fallas a te eseményed, amely nem más, mint egy hangos, füstös, jó hangulatú fieszta, ahol az egész várost szó szerint felgyújtják! A március 15-e és 19-e között zajló fesztivált eredetileg Szent József, az asztalosok védőszentjének tiszteletére rendezték meg. Valenciát, a csendes várost ilyenkor több millió tűzimádó lepi el. Az ünnep célja a "Ninot" (katalánul baba) teremtése és elpusztítása - az élethű figurák általában trágár, szatirikus jeleneteket ábrázolnak: különösen népszerű témák a korrupt politikusok, illetve a spanyol hírességek Az ötnapos ünnep fénypontja a fülsiketítő "Mascletá" (a különböző pirotechnikai eszközök felrobbantása) a Plaza Ayuntamientón, záróakkordja pedig a "Crema", amikor rituálészerűen égetik el a bábokat.
Bővebb infó: http://www.fallas.com/

www.fallas.com
www.fallas.com

A Life tippje:

Az "Új Barcelonának" is nevezett városban nézd meg többek között Európa legnagyobb akváriumát, a Tudomány Múzeumát, és ellátogathatsz a Mercado Centralba is, ahol helyi finomságok várnak.

2. Pamplona - Hemingway és a bikák

A bikafuttatást Ernest Hemingway tette világhírűvé a "Fiesta - A nap is felkel" című regénye által, ami napjaink egyik legvitatottabb tömegrendezvénye, ezért nem véletlen, hogy egyre több civil szervezet tiltakozik a "barbár" állatkínzás ellen. A kilencnapos pamplonai ünnepet eredetileg Szent Fermin tiszteletére rendezték meg, mára azonban őrült showműsorrá nőtte ki magát. Az "Encierro", azaz a bikafuttatás minden reggel nyolckor kezdődik, előtte a versenyzők áldásukat kérik a Szenttől, aztán a dühöngő bikák egy 825 méteres útszakaszon csörtetnek a bátor férfiak mögött. A bikaviadal után a város utcáit ellepi a táncoló-éneklő tömeg, és hajnalig tart a mulatozás. Ha kihagynád a véres pillanatokat, a csodálatos észak-spanyol város számos érdekességet kínál. Fedezd fel gyönyörű történelmi központját, Navarra festői hegyvonulatait, de akkor sem fogsz csalódni, ha ínyenc vagy, mert a tartományban a finom helyi ételek mellett remek borokat is kóstolhatsz.
Bővebb infó: http://www.bullrunpamplona.com/

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Life tippje:

Pamplonában július 6-a és 14-e között nehéz szállást foglalni rövid határidővel, ezért célszerű San Sebastiánban éjszakáznod, és innen indulni a rendezvényre a hajnali órákban.

3. Sevilla - Tavaszünnep a narancs és a nők városában

Sevilla az egyik legromantikusabb európai város, amelynek hangulata különösen tavasszal lenyűgöző. A levegő ilyenkor megtelik a jázmin és a narancsvirág édes illatával, valamint izgatott várakozással, hiszen áprilisban van a spanyol város két legfontosabb eseménye, a Nagyhét és a Tavaszi Vásár. A "La Feria de Abril" alkalmával te is belekóstolhatsz a tipikus andalúz kultúrába, és megértheted, hogy Byron, a híres angol költő miért nevezte Sevillát a narancs és a nők városának. A fieszta jeles eseménye a körmenet, amikor a díszes lovaskocsikat éneklő csoportok kísérik, hagyományos sevillai balladákkal és gitárzenével. Ilyenkor a jómódú helyi családok cirkuszi sátrat, ún. "Casetas"-t bérelnek, hogy együtt ünnepeljenek a barátokkal. Mindenütt papírlampionok fénye ragyog, ami elragadó látványt nyújt a kíváncsi turistának. Andalúzia fővárosa emellett is bővelkedik izgalmas látnivalókban: katedrálisa a világ harmadik legnagyobb temploma, a királyi Alcázar kertjeiben élvezheted a tavaszi időjárást, és érdemes ellátogatnod a középkori zsidónegyedbe is.
Bővebb infó: http://www.sevilla.org/

www.sevilla.org
www.sevilla.org

A Life tippje:

Turistaként figyelj arra, hogy a helyiek ilyenkor barátok és családtagok körében mulatoznak. Ha szeretnéd, hogy vendégül lássanak a sátrukban, nem árt néhány szót elsajátítanod spanyolul, és ajánlatos alkalomhoz illő ruházatot viselned.


Bunol - Móka tocsogó paradicsomszószban

A Földközi-tengertől mindössze 30 km-re lévő mediterrán város nemcsak történelmi látnivalóiról, hanem a világ legnagyobb "élelmiszerorgiájáról" is híres. A paradicsomharc Bunol régi hagyománya, és egy legenda szerint az '50-es években az elégedetlen helyiek kezdték el dobálni a városatyákat a piros finomsággal. A fesztivált minden augusztus utolsó szerdáján rendezik meg, és amikor egy ügyes versenyzőnek sikerül megszerezni a zsíros farúdra felhelyezett sonkát, begurulnak a paradicsommal megrakodott kamionok, és kezdetét veszi az össznépi őrület. A hatalmas tömeg boldogan úszik a tocsogó szószban, majd egy gongütés jelzi a harc végét, és mindenki elindul a nyilvános zuhanyzók felé. A mókás csatát koronázd meg egy finom paellával, és ha új erőre kaptál, látogass el a város csodálatos középkori erődjéhez, majd tegyél egy kellemes sétát a buja növényzettel tarkított kertekben.
Bővebb infó: http://www.bunyol.es/html/main.php?pagina=central.php

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Life tippje:

A madridi reptérről autóval, busszal és vonattal is eljuthatsz Valencián át Bunolba. A paradicsomfesztivál ingyenes, de augusztusban ellepik a várost a turisták, ezért ajánlatos előre szállást foglalnod, illetve védőszemüveggel, zárt cipővel és kesztyűvel is felszerelkezned.


Hasznos tanácsok:
1. A spanyolok nagyon komolyan veszik a sziesztát, ezért az ebédet ütemezd 2-5 óra közé, a vacsorát pedig 8-9 órára.
2. Ha valahol időben szeretnél hozzájutni a kért szolgáltatáshoz, emeld fel bátran a kezedet egy "Perdone!" (Bocsánat) felkiáltással.
3. Ha a nyaralást nem szeretnéd tönkretenni egy kórházi látogatással, a zebrára lépve mindig várj, amíg az autók lelassítanak.
4. A spanyol útjelző táblák néha zavarosak és rosszul jelöltek, ezért a vonat a legélvezetesebb és legkevésbé stresszes közlekedési forma. A viteldíjakat illetően a http://www.renfe.com/ weboldalon nagy árengedményeket találhatsz.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.