Boszorkányok és sörfőzők - Bamberg, a német kaland

utazás szórakozás program Bamberg Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Romantikus összebújásra, gasztronómiai élményekre és történelmi hangulatra vágysz? Akkor az UNESCO Világörökség részét képező német városkában a helyed. A Life.hu most egy felejthetetlen időutazásra hív Bajorország egyik legszebb városába. 

Minden út a frank Rómába vezet

Németország egyik legbájosabb városa Nürnberg és Würzburg között fekszik - hét dombra épült, mint az ókori Róma, Velencéhez hasonlóan a házak lábát a hullámok mossák, és óvárosa legalább olyan gyönyörű, mint Prágáé. Az ősi császári és püspöki székhely méltán híres keskeny sikátorairól, misztikus középkori hangulatáról. A régi városközpontban különféle építészeti stílusok, mint például a rokokó, a szecesszió és a reneszánsz csodálatos műalkotásaival találkozhatsz. Bamberg monumentális épületei, barokk házai és középkori templomai egytől egyig különleges látnivalók, és a történelmi óváros a mai napig eredeti állapotában tekinthető meg. A késő román stílusú székesegyház az ország egyik legszebb építészeti emléke, ahol megnézheted az alapító, II. Henrik császár és felesége márványsírját és a rejtélyes "bambergi lovast", mely a történészek szerint Szent István királyt ábrázolja, ami nem véletlen: az uralkodó felesége, Gizella, a császár testvére volt.
Bővebb infó: http://www.bamberg.info/en/


A Life tippje:

Látogass el Bamberg lenyűgöző barokképületéhez, a Böttinger házhoz, és a Concordia vízipalotára is szánj egy kis időt, ami 1998 óta a Nemzetközi Művészháznak ad otthont.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Gondolázz a "Kis Velencében"

Felfedezőtúrád során feltétlenül nézd meg a régi városházát, ami valóban kuriózum. A legenda szerint a püspök nem engedte a polgárságnak, hogy városházát építsenek, ezért a bambergiek a Regnitz-folyón létrehoztak egy mesterséges szigetet, amire felhúzták az épületet. Ma az "Öreghídi Városháza" a rokokó fogadóteremnek és a Ludwig-gyűjteménynek ad otthont, amely Európa egyik legnagyobb fajansz- és porcelángyűjteménye. Bamberg különleges látványossága a hét domb legmagasabb pontján lévő régi vár, amelyet a 12. században erődnek építettek. Szintén kihagyhatatlan program az Új Püspöki Rezidencia, ami pompásan berendezett termeivel lenyűgöző képet nyújt a hercegérseki életről. Tegyél egy kellemes sétát a belső udvarán lévő rózsakertben, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az óvárosra. Ha meghitt pillanatokra vágysz, nevezz be egy romantikus gondolázásra a festői szépségű halásznegyedben.

A Life tippje: A kastélyokat, a parkokat és az eldugott utcákat kerékpárral is felfedezheted (kölcsönzés: http://www.bambergundrad.de/pages/verleih.html), ám Bamberg kapuin kívül is festői látvány fogad, a vadregényes turistautakon pedig bejárhatod a "frank Toszkánát".



Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egy sötét folt a múltból - A bambergi boszorkányüldözés

A város történelmének egyik legtragikusabb fejezete a 17. századi boszorkányperekhez kapcsolódik, amelyekben több száz ártatlan polgár vesztette életét. A hírhedt boszorkánybörtönöket ("Trudenhauses") 1627-ben építtette a bambergi püspök, hogy felszámolja tartományában az eretnekséget. A vádlottakat - akikről azt feltételezték, hogy mágikus vagy istenkáromló tevékenységet folytattak - elképzelhetetlen kegyetlenséggel (pl. tűpróba, spanyolcsizma, hüvelykszorító, izzó vasszék stb.) kínozták meg. Számos gazdag, befolyásos ember esett áldozatul a koholt vádaknak. A börtönbe került szerencsétlenek vagyonát a püspök és segédjei kobozták el. Bárki, aki megkérdőjelezte tettüket, azonnal a kínzókamrába került, és hasonló könyörtelen bánásmódban részesült.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kulináris élvezetek varázslatos panorámával

A bambergi kirándulás nem lenne teljes anélkül, hogy megkóstolnád a helyi ízeket. A Kerling pékségben isteni péksüteményeket majszolhatsz, és ha szívesen áldoznál a valódi csokoládék oltárán, a Storath csokoládézóban a legfinomabb kézzel készített bonbonok és pralinék között válogathatsz. Élvezd a kilátást a LEO étterem hatalmas teraszán, és kényeztesd magad friss ház pitékkel, amit a Riffelmacher cukrászdában készítenek. Ha sziesztázni szeretnél, az "Alt-Ringlein" árnyas kertjében élvezheted a híres frank vendégszeretetet, utána pedig ellátogathatsz a történelmi pincékbe, és megismerkedhetsz Bamberg hagyományos sörfőzési kultúrájával. Az óvárosban található régi sörfőzdébenmérik az utánozhatatlan ízű füstölt sört, amit lassan és élvezettel érdemes kortyolgatnod.

Forrás: www.baecker-kerling.de, www.bamberg.info
Forrás: www.baecker-kerling.de, www.bamberg.info


Hasznos információk:
- A BAMBERGcard 12 euró, ami tartalmazza a kétórás "Lenyűgöző Világörökség" tárlatvezetést, belépési lehetőséget számos múzeumba és ingyenes utazást a helyi buszokon.
- Bambergbe leggyorsabban a nürnbergi repülőtérről juthatsz el, mely mindössze 70 km-re található.
- Vonatok a Déli és Keleti pályaudvarrólindulnak Nürnbergbe, autóval (kb. 800 km) Ausztrián keresztül érheted el az észak-bajor várost.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.