A Földközi-tenger ékköve: Ciprus

Ciprus utazás szórakozás program programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a gazdasági válság alaposan megtépázta a ciprusi turizmust, mi mégis arra biztatunk: ne hagyd ki ezt a varázslatos szigetet. A még ősszel is kellemes tengervíz és a fürdőzésre csábító strandok mellett számtalan látnivaló vár, és ami szintén nem elhanyagolható: a válság miatt az árak is alacsonyabbak, mint pár éve.

Évi 340 napsütéses nap

A békés, türkizkék vizű tengerpartok szeptemberben még bőven alkalmasak a fürdésre, hiszen Cipruson évi 340 napsütéses nappal számolhatunk. Az 56 kék zászlós minősítésű strand közül a sziget keleti partvidékén fekszenek a legszebbek és a legforgalmasabbak, mint például a különösen népszerű Nissi Beach, vagy a kissé eldugottabb Konnos-öböl, vagy Protaras. A nagyobb turistaközpontokban ilyenkor még teljes gőzzel üzemelnek a bulihelyek is. A déli partszakaszon a homokos tengerpartok, míg a nyugati részen az apró, eldugott öblök jellemzőek.

A Life.hu extra tippje: kedvezményes szállás Larnakában 89.900 Ft/fő/7 éjtől


Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A sziget nagyon könnyen elérhető, hiszen a fapados légitársaságok heti több járatot is indítanak. A turisták többsége Larnaca körzetében foglal szállást.

A kettéosztott főváros

Nicosia a világ utolsó kettéosztott fővárosa: óvárosában húzódik a ciprusi görög és török területeket elválasztó Zöld Vonal, amelyet pár évvel ezelőttig a turisák is csak szigorú ellenőrzés mellett léphettek át. Útlevél persze ma is szükséges az átlépéshez, ám ez a művelet a Cipruson kívüli állampolgárok számára ma már jóval egyszerűbb, mint korábban, hiszen a törökök számukra megnyitották a határt. Bérelt autóval azonban nem lehet átmenni az északi részre, így a legtöbben csak pár órát sétálgatnak a török területen. Ha csoportosan érkezel, felkeresheted az 1974-ig virágzó üdülőfalut, Famagustát, amely a fegyveres konfliktus idején elnéptelenedett. A turistacsoportok ma is csak egy részét látogathatják az egészen szürreális látványt nyújtó kísértetvárosnak, ahol a pusztuló szállodák bárjában még a poharak is ott sorakoznak.

Thinkstock
Thinkstock

Nicosia

A Life.hu tippje:

Észak-Cipruson az utasbiztosításod sem érvényes, viszont a határon ingyenes térképet kaphatsz a sétához. A déli részen viszont nem kell tartanod a válság "utóhatásaitól", a ciprusi turistaipar ugyanúgy üzemel, mint bármikor.

Limassol, Paphos, Kikkó

Limassol, Ciprus második legnagyobb városa a vigasságok "székhelye" a szigeten. Minden évszakban van valamilyen esemény, fesztivál, szeptemberben például 2 hétig ingyen kóstolgathatod a remek ciprusi borokat. A város legfontosabb látnivalói a Mecset, az Archeológiai Park, a Sóstó, valamint a középkori vár. A tengerparton a kikötő látványában gyönyörködhetsz, a város közelében pedig felkeresheted a koloszi várat, amely egykor a johannita lovagok székhelye volt.

Paphos az ókori időkben volt a sziget egyik legfejlettebb központja, így ma gyakorlatilag olyan, mint egy hatalmas, szabadtéri múzeum: a Dionysos, Theseus és Airon ház ókori mozaikjai egyszerűen kihagyhatatlanok, de a római kori amfiteátrum és a helyi régészeti múzeum is tartogat néhány érdekes látnivalót. A környék az érintetlen természetet kedvelők kedvenc helye: a város szomszédságában fekvő apró falvakat felkeresve nemcsak a látvány varázsol el, hanem a finom helyi specialitásokat is megkóstolhatod. A partvidék egyik legszebb és leghíresebb látnivalója Aphrodité sziklája: a legendák szerint a szépség és a szerelem istennője errefelé emelkedett ki a tenger habjaiból.

A Troodos-hegységben fekvő Kikkói kolostor, amelyet a 11. században alapított Alexiosz Komnénosz bizánci császár, ma is az egyik leggazdagabb ortodox kolostornak számít. Alapítása óta azonban többször kellett újjáépíteni, így egyik épülete sem idősebb 180 évnél. Szinte alig van olyan fala, ahol ne találnál aranyszínnel gazdagon díszített freskókat, a templomban pedig egy ezüsttel bevont, csodatévő Mária-ikont őriznek.

A Life.hu tippje:

Paphos tengerpartján számos remek étteremben kóstolhatod meg a frissen fogott halakból készült fogásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.