Egy város, ahol soha nincs vége a bulizásnak: Rio de Janeiro, az utánozhatatlan

Forrás: Thinkstock -
Rio de Janeiro utazás futball-vb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés ember siet Rióban – elvégre Brazília második legnagyobb városát a maga gondtalan attitűdjéről és strandimádó életmódjáról ismeri az egész világ. Ha egy igazán emlékezetes és pörgős nyaralást szeretnél, tedd azt, amit a helyiek: kezdd a napot egy csésze cafezinhóval, és add át magad a napsütötte hangulatnak!

„Cidade Maravilhosa", az ezerszínű metropolisz

Rio de Janeiro a leglátogatottabb és legnépszerűbb város a déli féltekén, amit különösen május és augusztus között érdemes felkeresni, amikor kellemesebb az időjárás és a szállásárak is alacsonyabbak. A híres brazil írónak, Coelho Netónak köszönhető a „Cidade Maravilhosa", azaz a csodálatos város becenév, és akkor vésődött be igazán a köztudatba, amikor André Filho ugyanezzel a címmel dalt komponált az 1935-ös karneválra. A lenyűgöző természeti környezetben elhelyezkedő város szinte megszámlálhatatlan lehetőséget kínál, ha szeretnéd tartalmasan eltölteni a szabadidőt - a strandolástól kezdve a jeep szafarin és a történelmi helyszínek felfedezésén keresztül egészen a forró szambázásig.

Forrás: Thinkstock

Dél-Amerika harmadik legnagyobb metropolisza egy igazi jelenség, és nem csupán turisztikai látványosságai, köztük a világhírű karnevál, hanem barátságos és vidám lakói miatt is, akiket „Cariocas"-nak neveznek. Kíváncsi vagy egy tipikus carioca nap receptjére? Lustálkodj a tengerparton, hűtsd le magad egy csésze mate leão-val vagy kókuszvízzel, kóstold meg a híres „Biscoito Globo" kekszet, és próbáld ki a capoeirát vagy a lábbal történő röplabdázást.

A Life.hu tippje:

Egy délutáni városnézés során betekintést nyerhetsz Rio de Janeiro gazdag történelmébe. Látogass el a brazil építészet fontos örökségéhez, a São Bento bencés kolostorba, a Nemzeti Történeti Múzeumba, az impozáns Nossa Senhora da Candelária templomba és szánj időt az egykori császári palotára is.

A Life.hu extra tippje:

Utazz a világ legszebb fekvésű városába - Járd be Rio de Janeiro és Iguassu Falls vidékeit - 563.060 forint/fő/8 éjtől

Elfojthatatlan szenvedély, bohém életképek

A világ egyik természeti csodájának tartják Rio de Janeiro lenyűgöző fekvését – a Guanabara-öböl nyugati partján terül el, sziklás hegységek és trópusi növényzettel borított dombok veszik körül, amelyek méltóságteljesen emelkednek ki az Atlanti-óceánból. A Cukorsüveg-hegy (Pão de Açúcar), a Tijuca-erdő és a több mint 700 méter magas Corcovado-hegy őrzi a kikötő békéjét a kitárt karú Megváltó Krisztus szobrával, aki szeretettel néz le a csodálatos városra. A fantasztikus panorámával büszkélkedő Santa Teresa negyed felejthetetlen időutazásra csábít, macskaköves utcáin bóklászva megismerheted vadul eklektikus építészetét és bekukkanhatsz szokatlan éttermeibe is. Lapa egykor a város vörös lámpás negyedének számított, ma ez a terület nyüzsgő éjszakai életéről ismert. Hétvégenként a szamba, a bossa nova és a choro bárok zsúfolásig megtelnek, és az 1800-as években épült házak festői hátteret nyújtanak a szórakozáshoz. Itt relaxálhatsz egy pohár caipirinhával a kezedben, majd végigsétálhatsz a rejtélyes módon elhunyt chilei művész, Jorge Selarón által csempékkel díszített lépcsőn, ami összeköti a két városrészt.

Forrás: AFP

A Life.hu tippje:

Ha felkutatnád a legérdekesebb riói piacokat, látogass el az Ipanema negyed hippi vásárára, ami tökéletes szórakozás a strandolás előtt, a Praça General Osórión lévő szabadtéri piacon különféle egzotikus gyümölcsök között válogathatsz, és ne hagyd ki a szombati bolhapiacot a Praça XV tér közelében.

Élmény szinte minden méteren

A Rio szívében lévő lagúnát (Lagoa Rodrigo de Freitas) körülvevő 7,5 kilométeres útvonal a kocogók és kerékpárosok kedvencének számít. Innen nyugatra található a világ egyik legcsodálatosabb trópusi botanikus kertje, ahol több mint 800 növényfajban gyönyörködhetsz. Rio de Janeiro egyedülálló látványossága és egyik jelképe a közel 400 méter magas Cukorsüveg-hegy, ahová kabinos felvonóval juthatsz fel – a kilátás felülmúlhatatlan!

A 8000 hektáros Tijuca Nemzeti Park a legnagyobb városi erdő a világon, amely otthont ad 30 vízesésnek, több száz fának és legalább 100 különböző állatfajnak. Kíváncsi vagy Rio másik, ám kevésbé örömteli arcára? Látogass el a szegénynegyedekbe, az ún. favelákba (biztonsági okokból ajánlott szervezett túra keretében), amiket viskóvárosoknak is neveznek. Ha úgy érzed, valahonnan ismerősek a Santa Marta élénk színű favelái, nem véletlen, hisz feltűntek Michael Jackson „They don't care about us" című videoklipjében.

„Boa praia!" - Jó strandolást!

Rio strandjai nem csupán pihenésre szolgálnak, hanem a társadalmi események fő színterei is. Ipanema hosszan elnyúló homokos partjának, hatalmas hullámainak és csábító szabadtéri kávézóinak, bárjainak köszönhetően évről évre szerepel a világ legjobb strandjainak listáján. A félhold alakú tengerpart déli részén található ikonikus Copacabana jóval forróbb hangulattal rendelkezik, mint szomszédjai, és a '20-as évek hedonista életstílusának szülőhelye máig megismételhetetlen szépségű.

Ilyen látvány fogad a Barra da Tijuca egyik sétányáról:

A cariocák szeretnek végigsétálni a gyönyörű sétányon, amely a 4 km hosszú partot övezi, és „Boa praia!", azaz „Kellemes strandolást!" kiáltással üdvözlik az éppen oda érkezőket. A Barra da Tijuca Rio leghosszabb strandja és az adrenalinvadászok paradicsoma, ám ha belefáradtál már a nyüzsgésbe, célozd meg a félreeső Prainhát, ahol békésebb körülmények között lazíthatsz.

A Life.hu tippje:

A foci messze a legfontosabb sport Brazíliában, és a Maracanã stadion egyike Rio kötelező látnivalóinak. A közelgő foci-vb miatt részben átépítették, és 78 ezer ülőhelyével az egyik legnagyobb és legmodernebb stadion a világon, ami új szintre emeli a szórakozás élményét.

Hasznos információk

Rio de Janeiro meglehetőségen drága lett az utóbbi években, és a szállások sem olcsók, ha közel vannak a népszerű strandokhoz. Ha a pénztárcabarát megoldások híve vagy, próbáld ki a couchsurfinget, használd az ingyenes online apróhirdetési portált, és keresd a „comida por quilo" feliratú éttermeket, ahol a tányér súlya alapján kell fizetned. A biztonságos vakáció miatt célszerű lemondanod a drága fényképezőgépről, mobiltelefonról, ékszerről, hogy ne válhass a zsebtolvajok áldozatává, illetve sötétedés után ne sétálgass egyedül az élettelen partszakaszokon és az eldugott utcákon. Utazási tanácsokról bővebb infót itt találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.