Wossala Rozina: „Szerelmes vagyok a spanyol gasztronómiába"

2016.12.17. 20:50

Egy adott ország történelmét, kultúráját és szokásait leginkább a gasztronómiáján keresztül lehet felfedezni, ezt Wossala Rozina is pontosan így gondolja. A Konyhafőnök szókimondó ítésze néhány hete Madridban turistáskodott, ahol a legjobb barátnőjének a születésnapját ünnepelték, de emellett természetesen jutott idő a kulináris élvezetekre is. Benyomásairól, élményeiről kérdeztük.

"Folyamatos zsivaj, nevetés és buli van a szabadban"

Hunyd le a szemed egy pillanatra, és képzeld magad a téli Madridba, ahogy sétálgatsz a macskaköves utcákon, miközben magadba szippantod a sült gesztenye és a frissen sült péksütemények illatát.

Wossala Rozina: Madrid nagyon nyüzsgő, eleven városForrás: Thinkstock

Ráadásul, ha egy kicsit jobban beleásod magad a helyiek mindennapjaiba és konyhájába, egy halom olyan kincsre bukkanhatsz, amikkel eddig még biztosan nem találkoztál. Rozina most járt először Madridban, de az országban már többször is tett látogatást, ami kellemes emlékeket ébreszt benne. „Szerelmes vagyok a spanyol gasztronómiába, de az északi területek izgatnak igazán. Nálam minden utazás egy kicsit szakmai jellegű, hiszen ha nyaralásról van szó, akkor is a legtöbb időt piacokon és éttermekben töltöm" – mesélte az RTL Klub gasztrorealityjének zsűritagja, akit teljesen magával ragadott az idegen kultúra atmoszférája.  „Madrid nagyon nyüzsgő, eleven város, tele hedonista és vendégszerető emberekkel. A klubok és a kocsmák hajnalig tömve vannak mulatozókkal. Gasztronómiájuknak köszönhetően a madridiak nem egy helyre beülve fogyasztják el a vacsorát, hanem 'tapa' jelleggel falatoznak, járják az utcákat. Ettől nagyon mozgalmas az élet, folyamatos zsivaj, nevetés és buli van a szabadban" – árulta el Rozina, majd hozzáfűzte: Madridban csak úgy sétálgatni a Royal Palace vagy a La Latina környékén, és be-beülni bárokba már önmagában is hatalmas élmény.

Madridban folyamatos zsivaj, nevetés és buli van a szabadbanForrás: Wossala Rozina

Piacozz egy jót!

Madrid az a város, ami komolyan veszi a gasztronómiai hagyományait, amit a legautentikusabban talán a helyi piacokon lehet megtapasztalni. Ezeken az evős-ivós helyeken csak úgy hemzsegnek a kuriózumok, a hangulatnak és az egyedi ízeknek köszönhetően a turisták valódi „madrileño" élményt élhetnek át. Rozinától megtudtuk, hogy szeret múzeumba, kiállításra járni, de nála az efféle programok természetesen csak a gasztrokultúra után következhetnek. „Minden piac őrülten jó, a Mercado de San Miguelre akár ebédidőben, de máskor is érdemes ellátogatni" – mondta a fiatal gasztrotehetség, aki saját bevallása szerint órákat tudna eltölteni azzal, hogy szagolgatja, tapogatja és ízlelgeti a portékákat.

Rozina órákat tudna eltölteni azzal, hogy szagolgatja, tapogatja és ízlelgeti a portékákatForrás: Wossala Rozina

Ha Rozinához hasonlóan téged is elkápráztat a vásári forgatag és az illatkavalkád, barangolj egyet a Huertas negyedben, ahol a számos étterem, üzlet és szálloda mellett egy piac található. A Mercado de Antón Martínon vannak friss péksütemények, mindenféle fűszerek, de bőséges a választék paellából, chorizóból és churrosból is. A város északi részén található Mercado de Maravillas valóban rászolgált becenevére: a Csodák Piaca. Itt minden szükséges hozzávalót beszerezhetsz egy jó vacsorához, ráadásul programnak sem utolsó.

Rozinához közel áll a mediterrán népek életmódja, gasztronómiájaForrás: Wossala Rozina
Forrás: Instagram/Mercado San Ildefonso
A Life.hu tippje:
A Mercado San Ildefonso Madrid kulináris jelenetének legtrendibb szereplője, és igazi street food élményt nyújt. Feltétlenül kukkants be ide, ha szereted a spanyol pezsgőket és habzóborokat, hiszen a legjobbakat kóstolhatod, de a ciderek is isteniek!

Mindennap új gasztroélmény

Rozinához közel áll a mediterrán népek életmódja, gasztronómiája, s bár ezúttal csupán néhány napot tudott Madridban tölteni, igyekezett minél többet megismerni belőle.  „A spanyol konyha abszolút nekem való, mert sok fűszert, húst használnak, és intenzív ízekkel dolgoznak. Az étkezések nem három, hanem nyolc-tíz kisebb fogásból állnak, így könnyen, akár többekkel osztozva végig tudjuk kóstolni a különböző ételeket" – mesélte a fiatal étteremtulajdonos, aki rajong a spanyol sonkákért, az egyikért pedig különösen. „A Joselito Jamón Gran Reserva a kedvencem, ami egy fantasztikus sonkatermelő család 36 hónapig érlelt tétele. Ők teljesen természetesen nevelik a szürke ibériai félvadsertéseket, és az állatokat csak paratölgyek és magyaltölgyek makktermésével etetik" - mondta Rozina, és így folytatta: „A helyi gazdák más hústermékeit is érdemes kipróbálni, ám a klasszikus TAPA-k se maradhatnak ki a repertoárból, mint például a patatas bravas (szósszal nyakon öntött sült krumpli) vagy az ezerféleképpen elkészíthető paella."

Wossala Rozina: „A spanyol konyha abszolút nekem való, mert sok fűszert, húst használnak, és intenzív ízekkel dolgoznakForrás: Wossala Rozina

Melegítsd fel magad!

Kíváncsi vagy arra, mivel melegítik át magukat a madridiak télen? A Cocido Madrileño igazán kiadós és laktató étel, ami garantáltan feltölt a hideg napokon, a belváros sikátorai között rejtőző tavernákban pedig forró lencseleves és fokhagymaleves is kapható. A hosszú séták után neked is jól fog esni egy gőzölgő huevos rotos - sokak szerint a Casa Lucio kínálja a legfinomabbakat, ami Penélope Cruz és Pedro Almodóvar egyik kedvenc étterme. Természetesen nem lenne teljes a kiruccanás a híres tintahalas szendvics, vagyis a Bocadillo de calamares és a Chocolate con churros nevű édesség kipróbálása nélkül. Ez utóbbiért érdemes a város leghíresebb churreríáját, a Chocolatería San Ginést felkeresned, ami napjainkban még mindig olyan népszerű, mint a 20. század elején.

Természetesen nem lenne teljes a kiruccanás a híres tintahalas szendvics, vagyis a Bocadillo de calamares kipróbálása nélkülForrás: Thinkstock
A Life.hu tippje
A spanyolok művészi szinten űzik az ételkészítés mesterségét, és minden falatot élvezettel fogyasztanak el. Ha szeretnéd komolyabban is beleásni magad a madridi konyha világába, nevezz be egy tapastúrára, ami egyszerre kínál izgalmas élményeket és önfeledt kikapcsolódást.

 

Wossala Rozinakulináris élvezetA konyhafőnökMadrid