Nem dőlhet fel a Sziget Eye, az óriáskerék

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Mohai Balázs -
Sziget Fesztivál óriáskerék Erzsébet tér Budapest Sziget Eye
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már forog a Sziget Eye nevű óriáskerék a belvárosban, az Erzsébet téren. A Life.hu összeszedett olyan információkat, amelyek birtokában egészen biztosan akkor is fel mersz ülni az óriáskerékre, ha egy kicsit tartasz tőle. 

A Sziget Fesztiválhoz tartozó látványosság nem is költözik ki innen október végéig, egy kistestvére kerül a Sziget Fesztiválköztársaság területére. Az elsők között próbálhattuk ki.

A 65 méter magas építmény az ideiglenesen telepíthető eszközök közül a legnagyobb egész Európában. 11 darab, 8 fő szállítására alkalmas, zárt és légkondicionált kabin, és egy VIP kabin szállítja az utasokat. 332 fő tud egyszerre felülni egy átlagosan 10 perces menetidőre. Az átlátszó aljú, 4 fős VIP kabinban bőrfotel, TV, sötétített üveg, ajándék pezsgő és 30 perces menetidő várja az extra kényelemre vágyókat.

A kabinokat különleges módon, nem egymás után töltik. Hogy a kerék a lehető legnagyobb egyensúlyban legyen, az egymással szembeni 4-4, aztán 6-6, majd 8-8 kabint töltik, illetve, ha a vendégszám megnő, akkor ez a teljes töltésig nő. Nem kell akkor sem aggódni, ha valaki rosszul lesz a magasban. Két kis bukóablak nyitható, és minden kabinban van egy „Emergency" – vészgomb, amin jelezni lehet a bajt, illetve egy rádió, amin keresztül közvetlenül lehet kommunikálni a kereket működtető személyzettel. Vész esetén az adott kabint azonnal le lehet hozni. Kevesebb, mint 1 percre van ehhez szükség a pillanatnyi pozíciótól függően, a kerék mindkét irányba tud forogni. A 10 perc menetidő több kört foglal magában, a telítettségtől függően akár 2-3 szor is körbefordulhatunk.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Mohai Balázs

Az alkotóelemeket 24 darab konténerben szállították a helyszínre, és egy 50 és 160 tonnás daru segítségével 15 ember építette fel 8 nap alatt az óriáskereket. Az árak a tavalyihoz képes nem változtak. A kerék vasárnaptól csütötökig 10-24 óráig pörög, pénteken és szombaton pedig éjjel 02-ig.

Sziget Eye látkép Forrás:Polesz Anita

Egy héttel tolódik a Sziget fesztivál időpontjahttp://www.life.hu/kult/20140414-sziget-fesztivalkoztarsasag-2014-augusztus-11-18-kozott.htmlEgy héttel később, augusztus 11-18. között nyitja meg határait a Sziget Fesztiválköztársaság. A szervezők azért rakták egy héttel későbbre az eseményt, hogy a nemzetközi sztárok jobban bele tudják illeszteni a naptárjukba, hiszen ebben az időszakban több állomásos turnén vesznek részt.KultOrigoÚjabb fellépők a Szigetenhttp://www.life.hu/kult/20140401-ujabb-nevek-a-sziget-2014-fellepoi-kozul-deadmau5-axwell-bombay-bicycle-club-crystal-fighters.htmlÚjabb nevek láttak napvilágot a Sziget 2014-es felhozatalából. Jön a világ legjobb DJ-i között számon tartott cuki egérfejéről elhíresült Deadmau5, hogy egy gigantikus show-val beindítsa a szigethangulatot.Kult--Megvannak a Sziget idei fellépőihttp://www.life.hu/kult/20140228-megvannak-a-sziget-2014-fellepoi-ismet-ellatogat-hozzank-a-prodigy-es-tiszteletet-teszi-lilly-allen.htmlPénteken bejelentették a Sziget 2014 fellépőit. Ismét ellátogat hozzánk a Prodigy és újból tiszteletét teszi Lilly Allen. Először jön Miles Kane és Bonobo.Kult--



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.