Koncertek, tűzijáték, gasztronómia – íme, az augusztus 20-i programok

kenyéráldás Ország tortája Mesterségek Ünnepe parlament koncert program tisztavatás augusztus 20. tűzijáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Komoly- és könnyűzenei koncertek, családi programok, ünnepi tűzijáték – igazi programkavalkád vár rád augusztus 20-án. Íme, a részletek.

8.30-10.00 - Magyarország nemzeti lobogójának felvonása, tisztavatás
Hende Csaba honvédelmi miniszter mond köszöntőt, majd ünnepélyes tisztavatás kezdődik a Kossuth téren. Ünnepi beszédet mond Áder János köztársasági elnök. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt.

10.00-16.00 - Parlamenti nyílt nap
Bárki megnézheti az Országházat. Regisztráció nem szükséges, a belépés díjtalan.

10.00-22.00 - Családi programok a Clark Ádám téren
Fellépnek: Magyar Rhapsody projekt, az Ivan and the Parazol, Ed Phillips és a Memphis Petrol, Ferenczy György és a Rackajam, Deák Bill Gyula és együttese

10.00-22.00 - Magyar Ízek Utcája a Duna-parton
Sok-sok finom falat mellett itt kóstolhatod meg először az ország tortáját is. Idén a Nándori Cukrászda Csokis kalandja nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az Ország Tortája pedig a székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúciója lett.

Forrás: Facebook/Major Cukrászda

10.00-23.00 - Mesterségek Ünnepe a budai várban
A részletes programot ITT megtalálod!

15.00 - Mesterek felvonulása és ünnepélyes kenyéráldás a budavári Szent István szobornál
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér, amely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének.

Forrás: www.mestersegekunnepe.hu

17.00 - Ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet a Szent István-bazilikánál

19.00-21.00 - Kívánságlánc a Duna-parton a Petőfi Rádióval

21.00 - Ünnepi tűzijáték
Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven este 21 órakor kezdődik, elsődleges látványterülete pedig a Duna-part Petőfi híd és Margit híd közé eső szakasza. Idén a rakétákat négy helyszínről indítják: a főváros jelképének számító Lánchídról, valamint a tavalyihoz hasonlóan a Dunán állomásozó három uszályról, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri hajóállomás vonalában horgonyoz. A négy helyszín három kilométer hosszan biztosítja a feledhetetlen látványt.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Fontos információk a tűzijátékra érkezőknek!

Figyelem!
A szervezők azt kérik, hogy a tűzijátékra érkezők lehetőség szerint úgy tervezzék programjukat, hogy a Buda felől jövők a budai, a Pest felől érkezők pedig a pesti oldalon tekintsék meg a látványosságot. A menekülési útvonalakat és kiürítési pontokat a helyszínt biztosító szakemberek szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében. A rendezvények teljes területén táblák jelzik a menekülés irányát.
A rendezvények helyszínein mentőautókkal vagy a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek. Ha sérült, vagy bajba jutott embert látsz a környezetedben, jelezd pontos pozíciója és a probléma meghatározásával a 112-es hívószámon, vagy a legközelebbi biztosítást végző személynél, aki továbbítja az információkat a Központi Bázisra, és a mentők kiérkezéséig segít az elsősegély nyújtásában.
A rendezvények ideje alatt a szervezők által működtetett, szakemberekből és felelős irányítókból álló Központi Bázis üzemel, ahová befut minden olyan információ, amely a rendezvényeket érinti. Ezek egyik legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése. Riasztás esetén a rendezvényt leállítják és a rakparti hangosításon keresztül adott utasítások szerint megkezdik a kiürítést. A nemzeti ünnep alkalmával Budapesten folyamatosan ülésezik az operatív törzs a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonsága érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.