„Ami neked petárda, neki ágyúlövés" - Így óvd meg kedvenceidet szilveszterkor!

Forrás: Facebook/Ebrendészet -
tüzijáték Noé Állatotthon nyugtató szilveszter félelem baleset petárda pirotechnika megóvás háziállat Ebrendészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fokozott odafigyelésre kéri az állattartókat több állatvédő egyesület a szilveszteri petárdázás miatt, amely sok háziállatnál okozhat pánikot.

A szilveszter nem a háziállatok kedvence, az biztos. A tűzijáték és petárdázás sok állatban kelt félelmet, akik ilyenkor remegve próbálják átvészelni ezt az időszakot. A pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt a háziállatok gyakran elszökhetnek, elkóborolhatnak, vagy akár félelmükben harapóssá is válhatnak – írja az MTI.

Forrás: Facebook/Ebrendészet

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja a gazdiknak, hogy erre az időszakra biztosítsanak háziállatuknak egy elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst. A félősebb állatok esetében az állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni.

A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, emellett a kutyákra és macskákra érdemes bilétás nyakörvet kötni, amelyen szerepel a gazdi címe, telefonszáma és neve. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is pórázon érdemes sétáltatni a kutyákat.

Ha a háziállat elszökött, a www.animalpolice.hu oldalon lehet tájékozódni a közelben működő állatvédő szervezetekről, emellett a www.ebangyal.hu oldalon is rá lehet keresni az elveszett és megtalált állatokra.

Demény, a kötsög idei bölcsességével maximálisan egyetértünk:

A Noé Állatotthon Alapítvány külön bejelentő email címet üzemeltet az érintett időszakban és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit a petardazas@noeallatotthon.hu címen. Önkénteseik egész éjjel és a következő napokon is segítik a kutyák hazajutását.

Ha kedvencedet keresed, vagy kóbor állatot látsz, hívhatod az Ebrendészetet is az Állategészségügyi Szolgálat központi telefonszámán, a diszpécserek pedig riasztják a kerületben járőröző állatmentőket: +36 1 347-0830.

2011 óta hatályos az a kormányrendelet, amely az úgynevezett 3-as pirotechnikai osztályba sorolt termékek év végi felhasználhatóságát szabályozza. Míg az 1-es és a 2-es kategóriában lévők - például tortagyertya, kisebb hatóanyagú termékek - egész évben megvásárolhatóak, a 3-as kategóriába tartozókat csak év végén lehet megvenni és csak nagykorúak tehetik ezt meg.
A 4-es osztályba tartozó eszközök nem árusíthatók, azokat kizárólag pirotechnikusok működtethetik.

Idén vasárnaptól árusítják a 3-as osztályba tartozó termékeket. Szakemberek hangsúlyozzák, hogy csak engedéllyel rendelkező elárusítóhelyről érdemes vásárolni. Kocsi hátuljából, piaci gyékényről senki se vegyen pirotechnikai terméket.

Baj esetén a 112-es segélyhívó számon lehet segítséget kérni.

Hogyan éld túl a szilvesztert?

Kihűlés, alkoholmérgezés, petárdabalesetek - íme, néhány módszer, amelyekkel elkerülheted a bajt az év utolsó napján. Klikk IDEa részletekért!

Lenyűgöző felvétel: így fagy be a Balaton egyetlen éjszaka alatt http://www.life.hu/news/20141230-igy-fagy-be-a-balaton-egyetlen-ejszaka-alatt-lenyugozo-video.html Nem mindennapi videó készült a siófoki Club218 Apartmanszálló tetején rögzített webkamerával: így fagy be a magyar tenger víztükre az éj leple alatt. News -- Jön a brutális hideg - Ezekre figyelj! http://www.life.hu/news/20141230-brutalis-hidegre-intenek-mindenkit-a-mentok-es-az-antsz.html Már kedden nagyon hidegre számíthatunk, szilveszter éjjelén pedig akár mínusz 15 fok is lehet. A mentők és az ÁNTSZ mindenkit arra kér, körültekintően készüljenek fel a brutális hidegre. News -- Felejtsd el az utcai ünneplést! Szilveszterkor mínusz 15 fok is lehet http://www.life.hu/news/20141229-2014-december-31en-szilveszterkor-minusz-15-fok-is-lehet.html Havazás, erős szél és durva mínuszok. Ahogy már néhány napja, úgy az elkövetkezendő időszakban sem kívánkozunk majd az utcára, és azt is jobban tesszük, ha a szilveszterünket fűtött helyre szervezzük. News --

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.