Nem létezik látte máccsiátó! - Ezeket az ételeket, italokat kérik hibásan a vendégek

Forrás: Thinkstock -
étterem kiejtés italok ételek hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az éttermekbe, bárokba, kávézókba érkező vendégek közül sokan teljesen rosszul ejtik ki egyes idegen nevű ételek, italok nevét. Összeszedtük a leggyakoribb hibákat, hogy ne te legyél az a vendég, akinek az ekszpresszóján vagy a gnoccsiján röhög a fél személyzet. 

Egy latte máccsiátót legyen szíves!

- mondja számos vendég, mikor egy habos tejeskávét, azaz latte macchiatót inna. Helyette viszont "mákkiátó"-t rendelj, hiszen így ejtik helyesen.

Forrás: Thinkstock

Egy tál gnoccsit kérek.

A pincér azonban szívesebben hoz ki egy adag gnocchi tésztát, ha "nyokki"-nak ejted.

Kérek szépen egy pohár proszeccsót.

Bár hasonlít a cappuccinóra írásban, mégsem cs-nek kell ejteni azt a fránya dupla c-t, hanem k-nak. Tehát helyesen kiejtve "proszekkó"-t iszol, ha olasz gyöngyözőbort fogyasztasz.

Egy ekszpresszót innék, cukor nélkül.

Előkelő helyet foglal el az ekszpresszózás a rosszul használt szavak listáján, annak ellenére, hogy nincs is benne k betű. Ha egy jó feketét innál, "eszpresszó"-t rendelj.

Egy jó fekete mindig divatos!

El sem tudod képzelni a reggeleket egy bivalyerős eszpresszó vagy egy habos kapucsínó nélkül? Eláruljuk, min ügyködnek mostanság a baristák.

Előételnek egy brusettát ennék.

Ugyanaz a helyzet, mint a proseccónál, helyesen ejtve "bruszketta".

Kérnék egy pizzát. - és nem a ferde toronyra gondolnak

Pedig ezt "piddzá"-nak ejtük, jó ha tudod!

Megkóstolnék egy pohár pinot noirt.

Az eddigi olaszos kiejtésű ételektől különbözik a francia nevű pinot noir, amit helyesen "pinó noár"-nak ejtünk, határozottan t betű nélkül, mert erre minden sommelier (szomelié) harap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.