globális felmelegedés tanulmány tengerszint tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Föld tengereinek vízszintje jóval gyorsabban emelkedik, mint az elmúlt 2800 évben bármikor, a folyamatot egyre gyorsítja az ember okozta globális felmelegedés - állapította meg a globális tengerszint változásait vizsgáló új tanulmány.

Az 1880-as évekig és az iparosodásig a leggyorsabb ütemű tengerszint-emelkedés nagyjából 3-4 centiméter volt évszázadonként. Ez idő alatt a globális tengerszint nem mozdult el a kétezer éves átlagtól 7,5 centiméternél magasabbra vagy alacsonyabbra.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 20. században azonban a világ tengereinek szintje 14 centiméterrel emelkedett, 1993 óta az évszázadonkénti emelkedési ráta elérte a 30 centimétert. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt új tanulmány szerint - amelynek eredményei összecsengenek egy vele együtt közölt másik munka konklúziójával.

2100-ra a világ óceánjai 28-131 centiméterrel fognak megemelkedniattól függően, hogy mennyi lesz az üvegházhatású gáz kibocsátása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.