Erzsébet királynő érdekesség Egyesült Királyság II. Erzsébet brit királynő brit királyi család uralkodás születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma ünnepli 90. születésnapját a brit történelem leghosszabb ideje uralkodó koronása, II. Erzsébet királynő. Míg az Egyesült Királyságban ünnepségek sorozatával köszöntik majd az uralkodónőt, addig a Life.hu ez alkalomból összegyűjtött 5 kevésbé ismert tényt, amelyet valószínűleg nem tudtál a több mint 63 éve regnáló királynőről.

Hatalmas állatbarát

Erzsébet 18. születésnapjára kapta első kutyáját, Susant, mára pedig már több mint 30 eb veszi körül az uralkodónőt - állítólag mindegyikük Susan, a corgi leszármazottjai, akiket a tacskókkal együtt azóta tenyészt is a királynő. Mindemellett lelkes lótenyésztő is: lovai a királyi istállókban laknak, és míg régen rendszeresen lovagolt rajtuk, ma már csak alkalmanként teszi mindezt, és a mai napig szívesen jár lóversenyekre.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Van Katwijk

Ő kapja a világ legfurcsább ajándékait

Ha a királynő megajándékozásáról van szó, nem lehet elég kreatívnak lenni. Erzsébetet az évek során számtalan érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal lepték meg más nemzetek és országok: Kanadából például egy hódpárt kapott, Brazíliától jaguárokat és lajhárokat, a Kameruni Köztársaságtól elefántot, a Seychelle-szigetektől pedig egy pár teknőst. Mivel a palota nem éppen a legjobb lakóhely ezeknek az egzotikus állatoknak, mindegyikük a londoni állatkertbe került. Ezeken kívül tonhalkonzervet és cowboycsizmát is kapott már.

Isten éltesse a kalapok királynőjét!

Szeptemberben még az Egyesült Királyságban leghosszabb ideje uralkodó koronásfőként ünnepelték II. Erzsébet királynőt, most pedig 90. születésnapja miatt ég lázban a brit monarchia. Mi ezúttal ikonikus kalapkollekciójával emlékezünk meg a nagy napról, és azt a magyar tervezőt is bemutatjuk, aki a királynő egyik kalaposmesterénél dolgozott - kattints ide a cikkért!

Se személyi, se jogsi

Amikor te vagy az országod leghíresebb embere, akinek arcképe valamennyi pénzérmén látható, evidens, hogy nincs szükséged arra, hogy magaddal cipeld a személyi igazolványodat. Erzsébet királynőnek nincs ilyesfajta okmánya, és jogosítvánnyal sem rendelkezik. Ennek ellenére nagyon jól kezeli a kormányt: a második világháború végén szerelőként és sofőrként dolgozott a brit női Kiegészítő Területi Szolgálatnál.

Forrás: AFP/Adam Berry

Kedveli a finom italokat

Erzsébet királynő a hírek szerint minden nap megiszik egy pohár Dubonnet-gin koktélt sok jéggel, és egy szelet citrommal, ebédjét és vacsoráját pedig egy pohár finom borral, martinivel, vagy egy pezsgővel koronázza meg. A mértékre azért természetesen egy királynőhöz illően nagyon ügyel.

Ő a legmodernebb uralkodó

Erzsébet királynő nem egy tech-őrült, de igyekszik lépést tartani a korral. 1953-ban élőben közvetítették a koronázását a Westminsteri apátságból, 1976-ben pedig ő volt az első uralkodó, aki e-mailt küldött. Van külön Youtube-csatornája, twitterezik, 2010 óta Facebook oldallal is rendelkezik, 2014-ben pedig Instagram-fiókot is készített magának. A hírek szerint rendszeresen üzen telefonján keresztül unokáinak is, akikkel ilyen módon tartja a kapcsolatot.

II. Erzsébet, a színek királynője

A királynő nem lett olyan divatikon, mint a néhai Diana hercegnő vagy a britek új kedvence, Katalin, színes öltözékei és kalapjai azonban ikonikusak lettek. Most bebizonyítjuk, hogy nála kevés uralkodónak van színesebb ruhatára: a cikket ide kattinva olvashatod el.

/1604/Soha_201645145925

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.