Napvilágra kerültek az első információk a középszintű matekérettségiről

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
matekérettségi gráf valószínűségszámítás érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megjelentek az első információk arról, milyen feladatokkal kellett megküzdeniük a végzősöknek a középszintű matekérettségin. 

Negyvenöt perc állt a diákok rendelkezésére, hogy megoldják azt a 12 feladatot, amit a matekérettségi első részében kaptak, és amire 2-2 pontot lehetett szerezni. Az érettségizőknek egy halmazelmétettel kapcsolatos feladatot kellett elsőként megoldaniuk, de volt mértékegység átváltás, szöveges gráfos feladat is.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az eduline.hu információi szerint szerepeltek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is.

A matekérettségi második részében az A és B feladatlap megoldására összesen 135 perc áll az érettségizők rendelkezésére, ebből a B rész három feladata közül kettőt kell megoldaniuk.

Egy egyenlettel és egy egyenlőtlenséggel kell többek közt megküzdeniük a diákoknak a második részben, amelyben egy síkidom belső szögeit is kell kiszámolni. Egy további feladatban pedig emelkedő számsorokat kell összehasonlítani.

A B részben egy diagrammot lehet elemezni, a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. De választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. A B rész harmadik feladatában pedig egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.