Tárd ki otthonod és tömd meg pénztárcád - Így válhat lakásod szállodává

Forrás: Thinkstock -
spórolás couchsurfing otthoncsere otthon nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már itthon is egyre ismertebbé válik az úgy nevezett otthonmegosztás műfaja. A couchsurfingről valósznűleg te is hallottál már, azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy milyen más lehetőségeid vannak még használaton kívűli kanapéd, esetleg szobád kamatoztatására.  
Forrás: Thinkstock

CouchSurfing

A lakásmegosztás talán legismertebb formája az úgy nevezett couchsurfing, magyarul kanapébérlés vagy kanapészörf. Ennek a lényege, hogy nem az egész lakásodat osztod meg, csupán egy "kanapét", azaz szállást biztosítasz a hozzád érkező vendégeknek, anélkül, hogy pénzt kérnél érte. Bizony, a lakásmegosztás ezen fajtája nem a könnyű bevételszerzésről szól, sokkal inkább a nyitottságról és az új emberek, új kultúrák megismeréséről. A több mint 9 millió tagot számláló CouchSurfing weboldalán lévő jelmondat - "Oszd meg az életed!" - hűen tükrözi is a kezdeményezés szellemiségét: ha valakit befogadsz a lakásodba, nem csak az otthonodat osztod meg vele, hanem egy kis időre az életedet is.

A kanapéról már csak egy ugrás az ágy

Ha a Tinder segítségével dönthetünk a randomszexről az alapján, ki van a közelünkben, hány éves és milyen képeket töltött fel, akkor miért furcsa, ha ágyba bújunk azzal az emberrel, akinek egyébként a kanapéján alszunk? Egy korábbi cikkünkben utánajárt annak, miként lett az immáron tízéves múltra visszatekintő couchsurfingből mára cocksurfing.

Elsőre kicsit furcsán, sőt ijesztően hangzik, hogy idegen országokból érkező ismeretlenekkel oszd meg otthonod? Nem kell félned, a CouchSurfing hálózat törekszik arra, hogy minél biztonságosabbá tegyék a szállásadást és a szállásfoglalást. Ennek érdekében a közösségbe való regisztráláskor számos fontos információt kell megadnia mind a vendéglátónak, mind a vendégnek, érdemes hát alaposan tájékozódni az otthonodban megszállni kívánó utazókról.

Forrás: Thinkstock

Airbnb

Az eredetileg AirBed&Breakfast nevezetű közösségi hálózat azzal a céllal jött létre, hogy a drága hotelek és egyéb szálláshelyekkel szemben alternatívát kínáljon az utazni vágyóknak. A kezdeményezés 2008 óta működik, és lényege, hogy magánszemélyek adhatnak ki szobákat, vagy akár egész lakásokat rövidebb időszakokra. Hogy miért éri meg a vendégeknek? Az Airbnb révén minőségi szálláshoz juthatnak, jóval olcsóbban, mintha szállodába mennének. És miért éri meg a szállásadónak? Nos, ezekért a szállásokért az utazók fizetnek is, ígyhát nem csak új ismeretségeket köthetsz, de plusz bevételt is szerezhetsz, ha megosztod lakásod egy turistával. Szálláshelyet az oldalon díjmentesen hirdethetsz, viszont a szállásadóknak 3, míg a vendégeknek 6-12 százalékos díjat kell fizetniük az Airbnb-nek a foglalás árából.

Forrás: Thinkstock

HomeExchange

Ha láttad a Holiday című hollyvoodi filmet, akkor ezt a lehetőséget talán nem is kell bemutatnunk. A filmben a Cameron Diaz által megformált hősnő szerelmi bánata miatt el szeretne elmenekülni los angelesi übermodern otthonából, ezért szétnéz az interneten és megtalálja a másik főszereplő eldugott, angliai kis vackát. A két nő rögtön felveszi egymással a kapcsolatot, és megállapodnak abban, hogy két hétre otthont cserélnek - nos a HomeExchange nyújtotta lehetőségeket valahogy így kell elképzelni. Az üdülésnek ezt a módját választók egy meghatározott időre kicserélik egymással házukat-lakásukat, egymás otthonában töltik el nyaralásukat. A HomeExchange már 1992 óta működik és több mint 55 ezer taggal rendelkezik.

Vigyázat, nyaralás alatt veszélyben van otthonod!

Közeleg a nyár, biztosan te is tervezgeted már szabadságodat. Hogy nyaralás alatt ne azon kelljen aggódnod, biztosan mindent rendben hagytál-e otthonodban, egy korábbi cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot, amelyeket indulás előtt mindenképpen érdemes megfontolnod.

Az otthoncserének azonban több típusa is létezik: az egyidejű cserén kívül választhatsz nem párhuzamosan zajló megoldást is, például, ha van egy nyaralód, azt is a vendéged rendelkezésére bocsáthatod, így nem muszáj neked is abban az időben elhagynod otthonod.

Forrás: Thinkstock

A csere lebonyolításához természetesen itt is számos szabályt be kell tartani, és a partnereknek érdemes előzetesen minden fontos dolgot tisztázniuk egymás közt.

Nyári romantika az otthonodban - Varázslatos képek!http://www.life.hu/otthon/20150604-junius-honap-szine-a-lakberendezesben-a-barackvirag.htmlBájos, nőies, sőt szexi - mi más is lehetne június hónap színe, mint egy visszafogott, mégis melegséget és pajkos jókedvet sugárzó árnyalat: a barackvirág.OtthonOrigoSírjak vagy nevessek? – Brutális lakberendezési bakikhttp://www.life.hu/otthon/20150604-a-legdurvabb-lakberendezesi-bakik.htmlUgye ismered a mondást, miszerint a kevesebb néha több? Nos, ezt az elvet a lakberendezés terén hatványozottan érdemes betartani. Természetesen mindenki a legszebbet szeretné kihozni otthonából, és valami nagyot alkotni, de a túlbuzgóság bizony gyakran a visszájára fordul. Tanulságos válogatás következik.OtthonOrigoÍgy űzd ki a bűzt cipődből - olcsó és egyszerű praktikákhttp://www.life.hu/otthon/20150602-filleres-otthoni-praktikak-budos-cipo-ellen.htmlNincs is annál kínosabb, mint amikor a kellemetlen szagoktól rettegve, a vendégségben csak félve húzod le lábadról a cípődet. A nyári hónapokban a félelem csak hatványozódhat, főleg, ha a jól szellőző szandálok helyett a meleg időben is zárt cipőket húzol. A következőkben olyan egyszerű és hasznos tippeket adunk, amelyek segítségével te is játszva veheted fel a harcot a nem kívánt szagokkal.OtthonThinkstockSzén-monoxid-mérgezés az otthonodban - nyáron is veszélyben lehetsz!http://www.life.hu/otthon/20150601-eletveszelyes-szenmonoxid-mergezes-veszelyes-a-paraelszivo.htmlA fűtési szezonban szinte naponta hallani szén-monoxid-mérgezéses esetekről, a köznyelvben csak „csendes gyilkosnak" nevezett gáz veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, és szervezetre gyakorolt hatásai - rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – pedig könnyen összetéveszthetők akár egy egyszerű megfázással is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy nem csak a téli hónapokban kell számolni a gyilkos gázzal!OtthonThinkstockUndorító! 6 dolog az otthonodban, ami a vécéülőkénél is mocskosabbhttp://www.life.hu/otthon/20150529-6-dolog-az-otthonodban-ami-a-veceulokenel-is-mocskosabb.htmlA te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk 6 olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!OtthonThinkstockMeglepő párosok - Amikor még Matt Damon és Ben Affleck közösen fizették a rezsithttp://www.life.hu/otthon/20150529-hollywoodi-sztarok-akik-egykor-kozos-alberletben-laktak.htmlA hollywoodi sztárok élete nem volt mindig játék és mese - karrierjük hajnalán bizony ők is kuporgatták hó végén a garasokat. A spórolás érdekében pedig akkor még arra is hajlandóak voltak, hogy albérletbe költözve egy lakótárssal osszák meg a havi kiadások terheit. Lássuk hát azt az 5 meglepő párost, akik egykoron lakótársként ugyanabban az otthonban hajtották álomra a fejüket.OtthonAFP





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.