Öt rendkívüli épület, amelyek ma már valószínűleg nem épülhetnének meg

Forrás: studio505.com.au -
Kína Peking építészet építész épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kína gigantikus metropoliszaiban nincs hiány furcsábbnál furcsább épületekből. Pontosabban fogalmazva, eddig nem volt hiány. Mostantól azonban minden megváltozik. A kínai kormány múlt heti döntésével betiltotta a túlméretezett, bizarr formájú és idegen kulturális hatást keltő épületek építését.

Az új irányelv szerint az épületeknek élhetőnek, gazdaságosnak, fenntarthatónak és visszafogottan látványosnak kell lenniük.

Nos, Kína városaiban több tucat olyan építményt találni, amelyek a jövőben valószínűleg már nem épülhetnének meg. Tartottunk hát egy kis razziát, és összegyűjtöttünk öt olyan monstrumot, amelyek a jelenlegi szabályozásnak nem felelnének meg.

Galaxy Soho, Peking

A Pritzker-díjas, iraki-brit építész asszony, Zaha Hadid által tervezett futurisztikus épületet 2012-ben adták át úgy, hogy már 2011-ben elkelt az összes benne lévő lakás és kereskedelmi egység. A Galaxy Soho a megnevezése szerint szórakoztató központ, amely 330 000 négyzetméteres alapterületen fekszik, és 18 szint található benne.

Forrás: AFP

Zongora-ház, Huainan

Tény, hogy nem autentikus kínai épület, de véleményünk szerint ezt az különleges építményt kár lett volna nem megépíteni. A zongora, illetve hegedű alakú házat értelemszerűen a zene inspirálta, és a kínai Hefei Egyetem tanulóinak egy csoportja tervezte. Az épület a zene szerelmeseinek készült, a helyi zenei főiskola gyakorlóhelye lett. A hegedű formájú épületrész teljes egészében üvegből készült, és egy mozgólépcső található benne, ez a bejárat a főépületbe, azaz magába a zongorába. A zongora teteje pedig valójában egy tetőterasz.

Megelevenedett rémálom: Kína lakatlan szellemvárosa

A sci-fi filmek egyik kedvelt motívuma, amikor a főhős egy teljesen kihalt városban találja magát: a korábban nyüzsgő városi forgatagnak hűlt helye, a kihalt utcákon üresen árválkodnak a rideg épületek. Nos, ezeket a jól ismert filmkockákat akár a Belső-Mongólia sivatagjában fekvő Ordos városában is rögzíthették volna. A hátborzongató képeket korábbi cikkünkben megnézheted!

Forrás: AFP

Lótuszvirág-épület, Wujin

A Wujin városban található épületcsoda egy lótuszvirágot formáz, amelyet egy mesterséges tó közepére álmodtak meg. De nem csak a kinézete különleges: az épület belső klimatizálásához a mesterséges tavat használják, amely nyáron hűti, télen fűti a tereket. A Studio 505 által tervezett építmény külső szirmai színes bordákkal vannak tele, amelyek látványos fényjátékba borítják az épületet. A lótuszvirágban egyébként az országos tervhivatal és egy konferenciaközpont is helyet kapott.

Forrás: studio505.com.au

Guangzhou Circle, Guangzhou

Guangzhou városába, a Gyöngy-folyó partjára tervezte meg az AM Projects Milan ezt a 33 emeletes, 138 méter magas, kissé szürreális épületet. A Guangzhou Circle 2010 és 2014 között épült, és formája egy ősi kínai rézérmére emlékeztet.

Forrás: Wikipédia

CCTV Központ, Peking

Kína központi televíziójának központi épülete egy fura formájú felhőkarcoló, amely Peking központi üzleti negyedében található. Az alapkőletételre 2004-ben került sor, az elkészült épületet 2008-ban adták át. Az építményt egyébként a Pritzker-díjjal kitüntetett Rem Koolhaas és Ole Scheeren, az OMA építésze tervezte, és az angol Arup cég biztosította a komplex mérnöki munka tervét. Érdekesség, hogy egyedi formája miatt sokan felháborodtak, voltak, akik az épület alakjához pornográf asszociációkat kötöttek.

Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.