Harry herceg és Meghan Markle esküvőjének helyszíne egy kísértetkastély

Forrás: Getty Images/Dan Kitwood -
esküvő Anglia II. Erzsébet brit királynő Meghan Markle Windsori kastély brit uralkodóház Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igen, nem olvastad félre! A május 19-i királyi esküvő, a kísértetjárta Windsor-kastélyban lesz megtartva, mely körülbelül egy órányi autóútra van Londontól nyugatra.

A világ legnagyobb lakott kastélyát – nem mellékesen II. Erzsébet királynő hétvégi rezidenciáját - Hódító Vilmos építette még 1070-ben. I. Róbert törvénytelen fiaként került trónra, ám ezt számtalan viszály, cselszövés és árulás előzte meg. A Windsor-kastély számtalan kivégzés, gyilkosság és dráma helyszínéül szolgált, sokan pedig úgy tartják, 1000 szobájában ma is kísértenek az itt ragadt lelkek.

Harry herceg és Meghan Markl esküvőjének helyszíne a Windsor-kastély Forrás: Getty Images/Dan Kitwood

Sötét idők színhelye

Az 1640-es évekbeli angol polgárháború idején a változást követelők elfogták I. Károlyt, és ide hurcolták, majd évekig fogva tartották. Ám az itt „vendégeskedő" fontos személyek sora itt nem ér véget – vagy talán mégis? A kastélyban található Szent György-kápolna, ahol Meghan és Harry fognak összeházasodni, ugyanis 10 brit uralkodó végső nyughelye is – egyeseket lefejeztek, másokat meggyilkoltak, és persze akadnak természetes halállal távozók is. Többek között itt temették el Anglia talán leghírhedtebb királyát, az anglikán egyház „megalapítóját", VIII. Henriket is. Beszámolók szerint második feleségét, Bolejn Annát – akit felségárulás vádjával lefejeztetett – máig lehet hallani sírni a kastély egyik tornyában. Ő volt az édesanyja VIII. Henrik utódjának, I. Erzsébetnek, akit a jelenlegi királynő egyik őse, I. Jakab követett a trónón.

Szent György-kápolna Forrás: Getty Images

A kápolna egyébként saját szellemtörténetekkel is büszkélkedhet.

Az egyik ilyen 1873-ból való. Valaki látni vélt egy különös szoborcsoportot: három, fekete ruhába burkolózott alak állt körbe egy negyediket, aki a földön feküdt, a feketeruhások közül pedig az egyik vészjóslón tartotta kardját, mintha le akarna vele sújtani rá. Amikor megkérdezte a kápolna őrét, hogy tudja-e, milyen jelenetet is ábrázolnak a szobrok, az értetlenül nézett rá, mivel nem tudott efféle alkotásról. Kérte, hogy mutassa meg neki, de addigra a szobrok eltűntek.

A kísértetek azonban nem maradnak a kápolna falain belül. Többen állítják, hogy a Windsor-kastélyban látták I. Károly és I. Erzsébet szellemét, sőt, olyan beszámoló is akad, mely a Szűz királynővel történt beszélgetésről szól.

Szent György-kápolna belülről Forrás: Getty Images

A kegyetlen idők negatív energia lenyomatait nem lehet lemosni, de még a lángok sem képesek semmissé tenni. A kastélyban 1992-ben hatalmas tűz pusztított, közel 100 szobája vált lakhatatlanná. A renoválás mintegy 33,7 millió fontba került, és az idei karácsonyi túldíszítettségével ünnepelték a helyreállítás 20. évfordulóját.

Reméljük, semmilyen furcsa esemény nem fogja megszakítani a királyi esküvőt. Meghan mondjuk csak nyert ezzel a helyszínnel, hiszen a „legyen valami kölcsön, valami kék, valami új és valami régi" felsorolás utolsó tagját már ki is pipálhatja.

Álomotthonok – Európa legdrágább háza egykor II. Lipót királyé volt http://www.life.hu/otthon/20171021-alomotthonok-europa-legdragabb-haza-villa-les-c-dres-franciaorszag-kastely.htmlMilyen otthon érhet félmilliárd eurót? Arannyal van borítva netán? Nos, nem állunk messze a valóságtól. A Villa Les Cedres egy 187 éves kastély, amely Nizzától csupán pár kilométerre fekszik, és Dél-Franciaország egyik ékköve. Igen, ez a lenyűgöző ingatlan bizony Európa legdrágább háza. OtthonOrigoKároly herceg hobbija a biokertészkedés, kertészeti boltjával jótékony célokat támogathttp://www.life.hu/otthon/20170529-karoly-herceg-hobbija-a-biokerteszkedes-a-vele-kapcsolatos-bolthalozataval-jotekony-celokat-tamogat.htmlA 18. században épült Highgrove House nem a legfrekventáltabb birtok, már ami a brit királyi rezidenciákat illeti, ám igazi kincset rejt! Ez Károly walesi herceg és felesége, Kamilla otthona, ide vonulnak vissza, és itt hódol a trónörökös imádott hobbijának, a kertészkedésnek. Otthon--Elhagyatott helyek – Egy kísérteties és romos városrészhttp://www.life.hu/otthon/20180330-elhagyatott-helyek-detroit-melletti-romos-varosresz.htmlA romos épületekről a múlt jut elsőként az eszünkbe. Ám a most következő házak, a szomorú jövőt hozzák közelebb. OtthonOrigoÁlomotthonok – Egy kétgenerációs luxus családi ház újratöltvehttp://www.life.hu/otthon/20180226-alomotthonok-egy-ketgeneracios-luxus-csaladi-haz-rokahegy-urom.htmlRengeteg hazai példa van arra, hogy álomotthonokat nem csupán külföldön lehet megálmodni és megvalósítani. Ezt megerősítve hoztunk most (is) egy magyar tervezői remeket. A kétgenerációs családi házról sokunknak vannak elképzelései, de azok egész biztos, hogy meg sem közelítik a most következő, V-ház névre keresztelt épületet. OtthonOrigoAz építészet elsősorban művészet – Interjú a Reload Építész Stúdió tulajdonosaivalhttp://www.life.hu/otthon/20180311-az-epiteszet-muveszet-interju-a-reload-epitesz-studio-tulajdonosaival.htmlSzinte már napsütötte tavaszi délelőtt találkoztam két fiatal, ám annál tehetségesebb építésszel, Petőcz-Tóth Anikóval és a Junior Príma díjas Csizmadi Péter DLA-val. Bevallom, közvetlenségük, nyitottságuk és kedvességük engem is meglepett. Szinte mindenhová odabiggyeszthettem volna címkeként, hogy „nevetett", „hangosan felnevetett", „mosolygott". Ehelyett azonban inkább arra kérlek, kedves Olvasó, hogy pihenj meg pár percre, és légy részese egy álom megvalósulásának, valamint informálódj a magyar építészet csodálatos mibenlétéről, vagy épp nem létéről. OtthonOrigoA rusztikus és az ipari lakberendezési stílus házasságahttp://www.life.hu/otthon/20180302-a-rusztikus-es-az-ipari-lakberendezesi-stilus.htmlA rusztikus és az ipari lakberendezési stílust, általában két teljesen ellentétes pólusként szoktuk számon tartani. Az egyik meleg, otthonos, a másik rideg és fémes. Nehéz belegondolni abba, hogy ezeket lehet keverni, de meglepő módon remekül kiegészítik egymást. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.