Veszélyes lakások - Így legyen gyerekbiztos az otthonod!

szülő otthon biztonság gyerekbiztos lakás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a kisgyermek kezdi felfedezni a lakást, mindenbe belekapaszkodik, kinyit, kihúz, leszed. Ezeket a szülők szeretik mosolygások közepette végignézni, pedig bizony komoly veszélynek teszik ki gyermeküket, melybe akár bele is halhatnak a kicsik. Tedd baba- és gyerekbiztossá otthonotokat, hogy emiatt már ne kelljen aggódnod.

Amíg csak a kiságyig terjed a birodalma

Bár épp csak képes a helyzetváltoztatásra, veszélyek az ágyában is leshetnek rá. Ne tegyél be olyan játékot, amin zsinór lóg, hiszen ezzel elszoríthatja a kezét, lábát, nyakát. Ne halmozz be hozzá plüssöket, takarókat, párnákat, hiszen akár fulladást is okozhatnak.

Ne halmozz a kiságyba plüssöket, takarókat, párnákat, hiszen akár fulladást is okozhatnak Forrás: Shutterstock

Ajtók helyett

Senki sem szeretné gyermekére rácsukni az ajtót, ugyanakkor van, hogy jobb, ha a szobájában marad. Erre nyújt megoldást az gyermekbiztonsági ajtó, mely egyszerűen használható és könnyen áthelyezhető. Épp addig ér, hogy a gyerek nem tudja átlépni, de kilát tőle. Ez remekül használható erkély- és teraszajtók esetén is.

Bútorok

A picik – főként a felállás kezdeti időszakában - szeretnek belekapaszkodni a szekrényekbe, komódokba. Sajnos nem is gondolnád, hogy akár egy nehéz könyvespolc is milyen könnyen kibillenthető, így pedig ráeshet a gyermekre. A nagybútorokat tehát rögzíteni kell a falhoz. A legtöbb esetben ez erős csavarokkal megoldható, de például a tévé esetében, ezt egy egyszerű bútorrögzítő hevederrel is megteheted.

A sarkokra is érdemes speciális élvédőt tenni, hiszen a kicsik eleséskor, vagy épp felálláskor nagy érzékkel célozzák meg ezeket a hegyes és kemény felületeket. A sarokvédő megóvja őt a nagyobb, veszélyesebb sérülésektől.

A polcokról érdemes lepakolni épp addig, ameddig a gyermek felér. Ezzel egyrészt elkerülheted, hogy napi szinten húszezerszer vissza kelljen tenned a dolgokat, másrészt nem kockáztatod meg, hogy megüsse magát egy leeső könyvvel vagy egy porcelán csecsebecsével. A fiókokra is érdemes zárat tenni, hiszen a sok érdekes papír számára remek kihívást jelent, és hamar cafatokban, nyálban úszva végezhetik fontos iratok is.

1. Rozsdamentes acél tűzhelyvédő bolthely.hu 14 800 Ft, 2. Sarokvédő IKEA 1490 Ft, 3. Konnektordugó minimano.hu 1190 Ft, 4. Lascal Kiddy Guard Accent Baba biztonsági ajtó mall.hu 38 390 ft, 5. Szekrényzár bababiztonsag-webaruhaz.hu 720 Ft, 6. Fiókzár gyerekbiztos.hu 980 Ft Forrás: Life.hu

Konyha, fürdőszoba

Nagy eséllyel te is ezekben a helyiségekben tartod a gyógyszereket, tisztítószereket. Nem szerencsés, ha a kisgyerek könnyedén hozzájuk tud férni, így az itteni szekrényekre és fiókokra is szerelj speciális zárat – ezt te egyszerűen ki tudod nyitni, de még egy 6 évesnek is feladja a leckét.

A konyhában azonban az egyik legveszélyesebb hely mégiscsak a tűzhely környéke. Főzöl, közben kiszaladsz, hogy leállítsd a mosógépet, nem vagy távol 2-3 pernél több ideig. Ez azonban épp elegendő a kíváncsi lurkónak, hogy odatotyogjon. Megégetheti a kezét, magára ránthatja a forró edényt, épp ezért érdemes beszerezned egy tűzhel védőt, ami mindezt egyszerűen, téged semmiben sem zavarva, megakadályozza.

Soha ne hagyd nyitva a mosógép, szárítógép és a mosogatógép ajtaját, hiszen több alkalommal is történt már baleset, melyekhez elég volt csupán pár pillanatig félrenézni.

Ne feledd, a kicsi gyerek imád felfedezni, ezt pedig nem érdemes teljesen elvenni tőle.

Hagyj tehát egy fiókot, amit kihúzhat, vagy egy szekrényt, amit kinyithat – időnként cseréld benne a játékokat, használhatatlan CD-ket, műanyag dobozokat... stb.

A háromgyerekes család feladta korábbi életét, és egy lakóautóval járja Amerikáthttp://www.life.hu/otthon/20180628-a-haromgyerekes-csalad-lakoautoval-jarja-amerikat.htmlA tökéletes család egy szép nagy házban él, aminek zölden virító gyepén a gyerekek délutánonként, amikor hazaértek az iskolából együtt játszhatnak. Lehet, hogy sokunk fejében ez a kép él, de a Herlocker családéban egész biztosan nem. Ők mégis úgy érzik, tökéletes az életük. Otthon--Kicsi a gyerekszoba? Ne aggódj, mutatjuk, miként tudod a legjobban kihasználnihttp://www.life.hu/otthon/20180526-kis-alapteruletu-gyerekszoba-praktikus-berendezese.htmlA kis alapterületű gyermekszobák kihívást jelenthetnek a berendezés tekintetében. Hiszen ez a helyiség egyszerre hálószoba és nappali. Pár egyszerű trükkel azonban sok helyet nyerhetsz. OtthonOrigoEgy gyerekszoba, mely maga a meseország - Akarjuk!http://www.life.hu/otthon/20180524-egy-gyerekszoba-mely-maga-a-meseorszag-lakberendezes-felsofokon.htmlOlyan, mintha egy film díszlete lenne, pedig ez két gyermek valós élettere. A színek és minták merészek, együtt azonban csodás egységet hoznak létre. Nézd meg, hogy miként fest az a gyerekszoba, melybe felnőttként is azonnal be akarsz majd költözni. OtthonOrigoÁlomotthonok - Gyerekbarát ipari designhttp://www.life.hu/otthon/20180401-alomotthonok-gyerekbarat-ipari-design-lakberendezes.htmlHa el kellene képzelnünk egy gyerekbarát lakásstílust, az utolsók közt jutna eszünkbe az ipari design. Erre ugyanis könnyen rásütik a rideg jelzőt, ami a fém jelentős szerepének és a szürke árnyalatainak is köszönhető. Mi azonban találtunk egy fantasztikus otthont, ami remekül hozza az ipari stílust, de mellette igazi gyermek kuckó is egyben. OtthonOrigoAkikkel képtelenség együtt élni; a 10 legrosszabb lakótárshttp://www.life.hu/otthon/20180713-a-10-legrosszabb-lakotars.htmlJó lakótársat nagyon nehéz találni, ami nem csoda. Amikor két ember összeköltözik, gyakran még párok, barátok esetén is sok a súrlódási pont, melyek vitákat, ellenkezéseket szülhetnek. Amikor nem is ketten, hanem többen éltek együtt, ezek száma hatványozódik. Ezek többségét a realitás talaján maradó házirenddel el lehet simítani, de léteznek olyan idegesítő lakótársak, akikkel egyszerűen lehetetlen békében együtt élni. OtthonOrigo14+1 dolog, amit SOSE dobj a vécébe, ha szeretnéd elkerülni a dugulásthttp://www.life.hu/otthon/20180704-ezeket-a-dolgokat-sose-dobd-a-vecebe.htmlA WC egyfajta mindent elnyelő gödörnek tűnhet. Csak beledobod, ráengeded a vizet, és el is tűnt. Ám sajnos sok esetben a mindenféle, nem odaillő dolgok komoly dugulást okozhatnak. Ha te sem akarsz a vécéből felömlő vízzel bajlódni, akkor a következőket fogadd meg! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.