Az Országos Mentőszolgálat szén-monoxid-veszélyre figyelmeztet

2018.11.21. 17:06

Beköszöntött a fűtési szezon, amikor sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, mint a nyári időszakban, ami a szén-monoxid-mérgezést illeti. Szinte minden évben történik haláleset a színtelen, szagtalan gáz miatt, az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán ad tanácsot, hogyan kerülhetjük el. 

"Leggyakrabban a hibás, vagy házilag barkácsolt fűtőberendezés, illetve az ellenőrizetlen kémény okoz balesetet" - írja a Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. A szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívják fel a figyelmet, ugyanis a tél beköszöntével megsokszorozódik az ezzel kapcsolatos halálesetek száma. 

A színtelen, szagtalan gáz mérgezést, súlyos esetben halált okoz. Kezdeti tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger. "Ha a gáz feldúsul, vagy sokáig tartózkodik valaki a gáztérben, eszméletvesztés, halál is bekövetkezhet. Ismét kérjük és figyelmeztetjük a lakosságot, hogy a mérgezés megelőzése érdekében

  • helyezzenek el a lakásban CO-riasztó készüléket,
  • ellenőriztessék szakemberrel a fűtőberendezéseket és a kéményeket,
  • mérgezés gyanúja esetén pedig azonnal szellőztessenek, menjenek szabad levegőre és hívjanak segítséget.

Téved, aki azt hiszi, hogy ilyen csak másokkal történhet, most kell cselekedni, amíg még nem történt meg a baj!" - figyelmeztet oldalán az Országos Mentőszolgálat.

 

halálmérgezéséletfigyelmeztetésszén-monoxidOrszágos Mentőszolgálat