Te is elköveted? Az 5 legnagyobb hajápolási hiba

hajhullás hajápolás hajfestés hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy a legnagyobb kárt olyan apróságnak látszó dolgokkal okozhatod a hajadnak, mint a túl szorosra húzott copf vagy a legtöbbet reklámozott hiper-szuper sampon? A jó hír viszont az, hogy a megfelelő technikával könnyedén kiküszöbölheted ezeket a tévedéseket, és megóvhatod a frizurádat.

1. számú hiba: túl szoros copf

A modellek és a balett-táncosnők gyakori panasza a lassú, de szinte megállíthatatlannak tűnő hajhullás, amelyet a túl szorosra húzott copfok és kontyok állandó viselése okoz. Gondolj erre, amikor a nagy rohanásban legközelebb is a hajad gyors összefogását látnád a legegyszerűbb megoldásnak, és csak sátoros ünnepeken engeded meg magadnak a válladat verdeső frizurát. A mindig szigorú copfba szorított haj először megtörik, majd egyszerűen kihullik az állandó húzástól.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a megoldás? Ne mondj le a copfról, de lófarokból és fonatból is válaszd a laza, szinte csak a vége felé összefogott változatot. Az sem mindegy, milyen hajgumit használsz: a fémcsatos, vékony darabok nagyon törik a hajat, míg a vastagabb, textilborításúak kíméletesek a hajszálaidhoz.

2. számú hiba: törölközővel dörzsölöd a hajadat

A zuhany alól kiugorva megláttad, hogy máris késésben vagy, és vad dörzsöléssel szeretnél megszabadulni a hajadban levő nedvességtől? Öreg hiba, hiszen a hajszálak nedvesen a legsérülékenyebbek - a dörzsölés könnyen eltörheti őket.

Mi a megoldás? Lágyan itasd fel a hajadról a nedvességet - tudjuk, hogy nehéz megállni, de jusson eszedbe, hogy a dörzsöléssel sem spórolnál meg egy-két percnél többet. Ezután vigyél fel a hajadra valamilyen hővédő terméket, és úgy szárítsd formára.

3. számú hiba: csak a hajad felét festeted

A mostanában rendkívül divatos, napsütötte hatást keltő ombre és balayage technikák, amelyeknél csak a hajvégeket melírozzák világosabbra, és ezt mossák össze a hajtövek sötétebb színével, elméletileg jó ötletnek tűnhetnek, hiszen csak a hajad fele van kitéve a festék károsító hatásának. Gyakorlatilag azonban ezek a festési, melírozási eljárások nem az erős hajtöveknél, hanem az amúgy is legsérülékenyebb résznél, a hajvégeknél károsítják a hajszálakat. Ha valaki többször egymás után is így festeti a haját, lehet, hogy nagyobb kárt okoz neki, mintha simán csak melíroztatna.

Mi a megoldás? A nagyon töredezett hajvégeken csak a vágás segít. Ha le tudsz mondani az ombre hajfestésről, hajszínezővel is friss árnyalatot adhatsz a frizurádnak, ez jóval kímélőbb a tartós hajfestésnél. Ha viszont mindenképp ragaszkodsz az ombréhoz, hetente kétszeri pakolással védd a hajvégeidet a töredezéstől, és minden szárítás előtt használj hővédő terméket.

4. számú hiba: csak a hajvégeket kondicionálod

Sokszor hallani azt a tanácsot, hogy a kondicionálót csak a hajvégekre vigyük fel, különösen, ha tartás nélküli, rendkívül finom szálú a hajunk. Az elgondolás mögött az rejlik, hogy a kondicionáló szer elnehezíti a hajat, amely ettől még inkább tartás nélkül fog lógni. Pedig a vékony szálú haj épp sérülékenysége miatt igényli a rendszeres kondicionálást, különösen legérzékenyebb, vizes állapotában.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a megoldás? Válassz könnyű kondicionáló terméket, amelynél kevésbé kell félned a hajad elnehezülésétől. Alkalmazd a hajtövektől a hajvégekig, majd öblítsd ki nagyon alaposan.

5. számú hiba: túl szuper a samponod

Ki ne szeretne olyan sampont, amely erősíti, dúsítja, kisimítja és könnyen formázhatóvá teszi a hajat? Ám a túl sokat ígérő sampontól a haj gyakran egyszerűen lelapul, és tartás nélkülivé válik. Ha az arclemosónktól nem várjuk el, hogy arckrém és alapozó is legyen egyszerre, miért várunk túl sokat a sampontól?

Mi a megoldás? Hagyd a kondicionálást a hajbalzsamodra, a tartás biztosítását pedig a hajformázó termékekre. A samponod két alapvető követelménynek feleljen meg: ne irritálja a fejbőrödet, és tisztítsa meg jól a hajadat. Különösen akkor vigyázz, ha érzékeny a fejbőröd, hiszen a samponod az egyetlen vegyszer, amely ezzel a területtel érintkezik - válaszd hát ki körültekintően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.