Gyorsabban köt a körömlakk jeges vízben? Lerántjuk a leplet a leggyakoribb manikűrmítoszokról

körömápolás manikűr körömlakk magazin köröm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre többen választják a hagyományos típusúaknál jóval tartósabb és sokoldalúbb UV-lakkokat, vagy profikkal készíttetik el épített körmeiket. Sokan azonban ragaszkodnak, vagy épp a géllakkal kapcsolatban szerzett negatív tapasztalataik miatt visszatérnek a sima lakkhoz, mely ugyan lehet, hogy egészségesebb, használata viszont bizonyos szempontból körülményesebb, mint az UV-fényre kötő termékeké.

Szerencsére ma már normál körömlakkal is el lehet érni gélmanikűrhöz hasonló, színvonalas, esztétikus eredményt, feltéve, ha minőségi termékekkel dolgozol és betartod az előkészítésre, a felvitelre és a szárításra vonatkozó szabályokat. Gyakran nem egyszerű eligazodni ezek útvesztőjében, hiszen rengeteg városi legenda terjeng velük kapcsolatban. Most megkíséreljük eléd tárni a teljes igazságot ezekről a mitoszokról.

A körömlakkot érdemes hűtőben tárolni - IGAZ is, meg NEM is

Bár az ételekből és más kozmetikumokból kiindulva logikusnak tűnhet, hogy a körömlakk is tovább eláll, valamint jobban megőrzi homogén állagát és színét, ha hideg helyen tárolod, ez sajnos nem ilyen egyszerű.

Ugyan sok szakértő egyetért abban, hogy a lakk lassabban szárad ki és tovább megtartja élénk színét, ha a hűtőszekrényben tartod, ez csak akkor érvényes, ha a talpára állítva őrzöd ott és használat előtt szobahőmérsékleten szép lassan felmelegíted. De hát kinek van erre ideje? Márpedig ezt muszáj megvárni, ellenkező esetben a hideg miatt besűrűsödött lakkal kell dolgoznod, így pedig nem feltétlenül lesz esztétikus a végeredmény.

Forrás: Shutterstock

Garantált az azonnali száradás, ha jeges vízbe mártod a körmeidet - NEM IGAZ

A hűtős tárolás logikájából kiindulva a jéghideg víz legfeljebb egy időre besűríti a lakkot, ám nem mozdítja elő a száradási procedúrát, mely annak köszönhetően megy végbe, hogy bizonyos anyagok elpárolognak a folyadékból, ezt pedig a víz értelemszerűen akadályozza. Lehet, hogy keménynek tűnik a lakkod, amikor kiveszed a jégkockák közül, amint újra felmelegszik, sebezhetővé válik, tehát jobban jársz, ha inkább a hideg levegőt hívod segítségül.

Ha nincs valóban hűvös fokozat a hajszárítódon, inkább szerezz be egy körömszárító ventilátort, mert a langyos levegővel csak lassítod a száradást!

Forrás: Shutterstock

A körömlakklemosó újra jól kenhetővé teszi a besűrűsödött, csomós lakkot - NEM IGAZ

Csábító lehet kipróbálni ezt az évtizedes, szájhagyomány útján terjedő tippet, de hidd el, csak tönkreteszed vele az egész üveg körömlakkot! Mind az acetonos, mind az acetonmentes körömlakklemosó alkalmatlan erre a feladatra: előbbi azért, mert szétroncsolja a termék szerkezetét, akár a színét is módosíthatja, illetve felkenés után növeli a buborékosodás, lepattogzás esélyét. Az acetonmentes lemosó pedig számos olyan összetevőt tartalmazhat, például olajokat és színezékeket, melyek szintén csak rontanak a lakk minőségén. Inkább használj lakkhigítót, azzal nem lőhetsz mellé!

A gyorsszárító termékek működnek - IGAZ

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a körömlakkban található illékony, szerves oldószerek elpárolgását, magyarul a száradási folyamatot nagyban meggyorsítja a lakkszárító folyadék. Ez olyan szilikonokat és olajokat tartalmaz, melyek magukhoz vonzzák az oldószermolekulákat, így a lakk akár egy percen belül is majdnem tökéletesen megszáradhat.

Azért csak majdnem, mert ha az utolsó lakkrétegre csepegteted, az alá már nem igazán jut el, tehát bár nem lesz olyan sérülékeny a lakkozásod, mint a gyorsszárító nélkül, a rétegek számától függően festés után még 1-2 órán át érdemes óvatosan tevékenykedned a kezeiddel.

Az egyperces körömlakkformulák hasonló elven működnek: a sebesen párolgó oldószert tartalmazzák nagyobb arányban, mint a hagyományos lakkok, ezért keményednek meg hamarabb. Sajnos azonban itt sincs rózsa tövis nélkül: ezek a termékek a felhasználók beszámolói alapján általában folyósabbak, illetve vékonyabb, fénytelenebb réteget képeznek a körmökön.

Időnként szüneltetned kell a lakkozást körmeid egészsége érdekében - NEM FELTÉTLENÜL IGAZ

Amennyiben minőségi termékeket használsz, illetve kímélő lemosóval távolítod el a lakkot két festés között, semmi nem indokolja a pár napos vagy hetes pihenőt. A körömlemez alapvetően elhalt szarurétegből áll, tehát ha nincs egészségtelenül vékonyra reszelve, illetve nem sérült, akár egyfolytában lehet rajta lakk.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.