Szokások, amelyek hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához

pattanás, arcápolás
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Prostock-studio/Shutterstock. No use without permission. - Prostock-studio
pattanás bőrgyógyász szokások
Sajnos sokunknál a kamaszkor végével sem távoznak a pattanások, és makacs módon ragaszkodnak hozzánk, rengeteg bosszúságot okozva a mindennapokban. Egy bőrgyógyász lerántja a leplet és elárulja, hogy melyek azok a rossz szokások, amelyek hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához.

A pattanásos bőr sok tinédzser életét megkeseríti, ám normális esetben pár év alatt elmúlnak az aknék, és fiatal felnőttkorra ragyog a bőrünk. Nos, nem mindenkinél van ez így, az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia kutatása szerint a felnőtt nők akár 15 százalékának is van pattanása. Ez több okra is visszavezethető, azonban David Kim, a New York-i Idriss Dermatology okleveles bőrgyógyásza szerint az egyik leggyakoribb tényező a túl nehéz és túl sok bőrápoló termék használata - írja a New York Post.

A tudatos bőrápolás térhódítása óta hatalmas a kísértés, hogy minél több termékkel és minél változatosabb módon kenegessük az arcunkat. Nos, azt hisszük, jót teszünk vele, de a véletlenszerű, nem jól átgondolt, ráadásul nem a bőrtípusnak megfelelő bőrápolási rutinnal többet ártunk, mint használunk. 

"Ha túl gyakran váltogatjuk a termékeket, a bőrünknek folyton új hatóanyagokhoz, formulákhoz kell alkalmazkodnia, eközben a barrierünk megsérülhet, ami sok egyéb között pattanások kialakulásához vezet" – vélekedik a  bőrgyógyász. "Vannak olyan pácienseim, akik négy-öt különböző pattanás elleni terméket használnak egy rutinban, ami teljesen tönkreteszi a bőrüket"- tette hozzá.

Forrás: Forrás: Shutterstock

A tudatos bőrápolás nagyon sok nő napjainak részét képezi, de felmerül a kérdés, valójában mikor kell elkezdeni és milyen termékeket célszerű használni. Az sem mindegy, hogy túl gyorsan öregszik a bőrünk, vagy az életkorunknak megfelelő-e a bőr állapota. Nézzük, hogyan változik a bőrünk évtizedről évtizedre! 

Továbbá az olyan összetevők, mint a shea vaj, kakaóvaj, vazelin vagy ásványolaj gyakran magas komedogén indexszel rendelkeznek, és szintén hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához. Úgy tűnik, hogy a TikTokon mindenki ragaszkodik ahhoz, hogy egy 12 lépésből álló bőrápolási rutin elengedhetetlen a szép és makulátlan bőr fenntartásához, a bőrgyógyász ezzel korántsem ért egyet. Kim szerint valójában csak három termékre van szükségünk: egy gyengéd tisztítóra, egy komedogént nem tartalmazó hidratálóra és fényvédőre.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.