peren kívüli eljárás lehallgatás The Sun kártérítés Vilmos herceg III. Károly lehallgatási botrány per sajtóper Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legújabb bírósági beadványok szerint Rupert Murdoch médiavállalkozása titokban „nagyon nagy összeget" fizetett Vilmos hercegnek, hogy peren kívül rendezze a telefonhackelési üggyel kapcsolatos követelését.

A BBC kedden arról írt, hogy titokban zárult le Vilmos herceg telefonhackelési ügye: bírósági dokumentumokra hivatkozva azt írták, hogy „titkos megállapodás" született a Buckingham-palota és a News Group Newspapers között, melynek során a trónörökösnek nagy összeget fizetett ki a többek között a Sun magazint is kiadó médiavállalat. A walesi herceg 2020-ban kapta meg a pénzt, miután jogi keresetet nyújtott be a Sun és a News of the World tulajdonosával szemben.

Vilmos herceg Forrás: AFP/Chris Jackson

Az egyezség részleteit az öccse, Harry herceg által benyújtott jogi dokumentumok tartalmazták a kiadóval folytatott saját jogi csatározásának részeként, amely kedden folytatódik a londoni legfelsőbb bíróságon.

A kisebbik herceg beadványában arra is kitért, hogy a királyi család a „Tampongate" incidens után - a Károly herceg és Kamilla közötti telefonbeszélgetések lehallgatása és kiszivárogtatása a 80-as években - nem akar újabb botrányokba keveredni.

„Ennek (a titkos egyezség) oka az volt, hogy elkerüljük azt a helyzetet, amikor a királyi család egy tagjának be kell ülnie a tanúk fülkéjébe, és el kell mesélnie azoknak a magánjellegű és rendkívül kényes hangpostaüzeneteknek a konkrét részleteit, amelyeket (a News of the News királyi riportere) Clive Goodman szerzett meg."- írta Harry herceg a beadványában, melyben arra is kitér, hogy 2019-ben behívatták a Buckingham- palotba, ahol apja kifejezett kérése, de inkább utasítása volt, hogy vonja vissza a Sun elleni keresetét.

Bár a News UK elismerte, hogy telefonhackelés történt a News of the Worldnél, mindig is fenntartotta, hogy a Sunnál nem történt jogsértés. Brookst 2007-ben bűnösnek találták telefonfeltörésben. Akkoriban Murdoch cége azt mondta, Goodman egy szélhámos riporter, aki az újságot is cserbenhagyva, egyedül tevékenykedett - írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.