színésznő film Oscar 2013 színész díj mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudni szeretnéd, melyek idén a fontosabb jelölt filmek, és kik az esélyesek az Oscarra? Daniel Day-Lewis vagy Denzel Washington? Anne Hathaway vagy Helen Hunt? A Life.hu beharangozója és esélylatolgatása a vasárnapi Oscar-díjátadó előtt.  

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Az Oscar-gála legkülönlegesebb ruháit pedig a StílisZsaru oldalon láthatod majd legelőször!


A jelöltek előtt essen néhány szó magáról a gáláról is: az utóbbi évekhez képest mindenképpen izgalmasabb díjátadó várható, egyrészt a kiegyenlített mezőny és a nehezen megtippelhető esélyek okán, másrészt a műsorvezető személye miatt. Az Amerikai Filmakadémia évek óta küzd azzal a problémával, hogy a közvélemény számára egyre érdektelenebbé válik maga a díjátadó eseménye, amit a csökkenő televíziós nézettségek is jeleznek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez részben a show régies stílusa és hossza miatt van, részben pedig azért, mert régóta nem találják a megfelelő ceremóniamestert hozzá. Nincs már egy Bob Hope vagy Billy Crystal, akik korábban hosszú éveken át állandóságot és minőséget jelentettek a színpadon (bár utóbbit tavaly reaktiválták, felemás eredménnyel), hanem szinte minden évben más a műsorvezető - és egyik sem találta eddig el azt a hangot, ami a 2010-es években sikeressé és vonzóvá tehet egy Oscar-gálát. De talán majd idén: az idei házigazda Seth MacFarlane, aki a Family Guy című animációs sorozat és a Ted című mozifilm alkotójaként is letette már a névjegyét, és hogy valóban friss stílusra és humorra számíthatunk tőle, azt már az idei Oscar-jelöltek bejelentését szolgáló eseményen is felvillantotta.

Lássuk a fontosabb kategóriák jelöltjeit!

A legjobb film kategória

A legjobb film versenyében már évek óta tíz alkotás kap jelölést a korábbi öttel szemben, így még nehezebb a tippelés. A fő esélyesnek Az Argo-akció számít, mivel Ben Affleck filmje korábban győzni tudott a Filmakadémia számos tagszervezetének díjátadóin is. Viszont Ben Afflecket nem jelölték a legjobb rendezők között, olyan pedig nagyon ritkán fordult elő eddig a díj történetében, hogy egy nem jelölt rendező filmje legyen a legjobb film. Az Argo-akció fő kihívója a Lincoln lehet (ami nekünk nem nagyon tetszett) - Spielberg filmjét jelölték a legtöbb, összesen 12 díjra, de igazán egyik kategóriában sem emelkedik ki, így esélyesebbnek látszik az "est nagy vesztese" szerepre.

Szóba jöhet még ebben a kategóriában az általunk is kedvelt Pi élete, amelynek a rendezője, Ang Lee pedig Spielberg fő kihívója lehet a direktorok között (Ben Affleck hiányában, ugye...) A sötét ló a filmek között Tarantino bosszú-westernje, a Django elszabadul, ezen kívül minden más jelölt győzelme hatalmas meglepetés lenne. A Szerelem és A messzi dél vadjai pedig már a jelöléssel is hatalmas meglepetést ért el - előbbi ugyanis német-osztrák film, utóbbi pedig kis költségvetésű független produkció, amatőr szereplőkkel.

A legjobb női/férfi főszereplő

A színészek között még nehezebb tippelni, mint a korábbi években. A női főszereplő kategóriájában idén együtt versenyez minden idők legfiatalabb (Quvenzhané Wallis 9 éves) és legidősebb (Emmanuelle Riva a gála napján lesz 86) jelöltje, de könnyen lehet, hogy közöttük mégis Hollywood valamelyik új csillaga: Jennifer Lawrence, vagy még inkább Jessica Chastain viszi haza a szobrot.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Quvenzhané Wallis, Jennifer Lawrence, Daniel Day-Lewis és Denzel Washington


A férfiak között kicsit egyszerűbb a képlet: Daniel Day-Lewis győzelme szinte borítékolható, hiába játszott középszerű filmben, mégis tündökölt Lincolnként. Főleg, hogy a vetélytársai sem igazán combosak idén, egyedül Denzel Washington rúghat labdába az alkoholista hőspilóta szerepéért a Kényszerleszállásból, az ő esélyeit viszont jelentősen csökkenti, hogy a filmet egyéb kategóriákban hanyagolták.

A legjobb női/férfi mellékszereplő

A mellékszereplők kategóriái hasonló képet mutatnak, csak fordítva: itt a férfiak között nyerhet szinte bárki (mi Robert DeNiro és Tommy Lee Jones ellenében Christoph Waltzra fogadnánk), a nők között viszont kiemelkedik egy abszolút esélyes: Anne Hathawaynek úgy tűnik, megérte levágatni a haját és összekoszolni a pofiját a Nyomorultakban, mert mindenki őt emlegeti Oscar-várományosként.

A többi kategória

Röviden a többi kategóriáról: a forgatókönyvek között hagyományosan azokat a filmeket szokták kárpótolni, amelyek nem nyernek a nagy kategóriákban, de eredetiek és frissek, így mi a Django elszabadulra, a Holdfény királyságra, illetve A messzi dél vadjaira tippelnénk.

A legjobb idegen nyelvű film minden bizonnyal a Szerelem lesz, melyet a "királykategóriákban" is jelöltek. Az animációs filmek között pedig szoros a verseny, öt igazán kiemelkedő film versenyez az idén, így tippelni nem merünk, de mi a Rontó Ralph sikerének örülnénk leginkább.

Éheztetik magukat az Oscar előtt a sztárokhttp://www.life.hu/szorakozz/20130124-oscardij-utani-balon-a-sztarok-fustolt-lazacot-es-pizzat-esznek.htmlPuzsér ócsárolja az Oscar-díjathttp://www.life.hu/legykepben/20130118-puzser-robert-kritikus-ocsarolja-az-oscar-dijat.htmlMegvannak az Oscar-díjra jelöltek! A Lincoln és a Pi élete kapta a legtöbb jelölésthttp://www.life.hu/szorakozz/20130110-oscardijra-jeloltek-listaja-a-lincoln-es-a-pi-elete-kapta.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.