Downton Abbey: romantika intrikával fűszerezve

film sorozat mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mióta egy hónapja műsorára tűzte egy magyar tévécsatorna is, megállíthatatlanul tör felfelé itthon az angolok új kosztümös sikersorozatának népszerűsége. A Life.hu megnézte, mit tud a Downton Abbey.

Azt már régóta tudjuk, hogy a 19. és a 20. század korai éveiben játszódó kosztümös-romantikus sorozatokban az angolok a legjobbak, bebizonyították ezt már oly sokszor. Többek között a Büszkeség és balítélet miniszéria-verziójával, ami nemcsak Bridget Jones szexuálpszichológiai fejlődésére volt hatással, de a magyar nézőközönség (női felének) rajongása is innen eredeztethető Colin Firth irányába. Sőt, a Downton Abbey irányába is: a két széria hasonló hangfekvésből és miliőből indít, még ha a Downton később, az 1910-es években játszódik is, és végül egészen máshova jut el, mint romantikus elődje.

Forrás: STORY4TV/Sajtóklub
Forrás: STORY4TV/Sajtóklub

A Downton Abbey ugyanis nem kizárólag és nem elsősorban romantikus dráma, hanem olyan, mintha egy nagy családregény volna, évtizedeken átívelő sorsokkal, megszeretett-megutált figurákkal, a kor változásait is bemutatva. A történet középpontjában a Crawley család áll, és velük együtt minden, ami egy ilyen sorozatban szem-szájnak ingere: vidéki Anglia, zegzugos kastély, kosztümök, intrikák, szerelmek, angol modor és stílusosság. A sorozat sikere vélhetően erősen köszönhető a nosztalgiafaktornak is: sokan vágynak vissza egy régebbi korra, amikor minden szebb, egyszerűbb, nemesebb volt (legalábbis szeretnénk így gondolni). A magyar néplélekben pedig olyannyira benne van ez a múltba révedés, hogy még külön magasztaló kifejezést is alkotott arra a korszakra, melyben a Downton Abbey is játszódik: a "boldog békeidők".

Forrás: STORY4TV/Sajtóklub
Forrás: STORY4TV/Sajtóklub

A boldog békeidők persze olyanok, hogy egy idő után véget érnek, és akkor háborús idők jönnek. Mivel pedig pontosan tudjuk a sorozat nézése közben, hogy a Downton Abbey első évada csak egy-két évvel játszódik az első világháború előtt, így végig ott lebeg a történet felett egy baljós árny: mindennek hamarosan vége szakad. A második évadban ez (részben) be is következik, ez a szezon nagyjából az első világégés alatt mutatja be a Crawley-k sorsát. Külföldön pedig már a harmadik évad is befejeződött (néhány szereplő meglepő és korai távozásával...), sőt berendelték már a negyedik szezont is, tehát aki Downton Abbey-függő lett, az még jó sokáig kap muníciót a rajongásához.

Egy ilyen széria csak akkor tud jól működni, ha a történetéhez társulnak emlékezetes figurák is, akiknek a lelkébe szép alaposan bele tudják magukat élni a nézők. Crowley-ék birtokán nincs is hiány az összetett karakterekben és az őket megformáló kiváló angol színészekben, elég csak Maggie Smith-t (Harry Potter-széria, Az eltakarítónő) említeni, aki a család matrónájaként a hagyományok fő őre ebben a sorozatban - amely sok egyéb mellett épp a hagyományok és az újdonságok küzdelméről, a világ változásáról szól egy olyan korban, amikor egyre rövidülni kezdtek a szoknyák, vagy már egy vidéki kastélyba is bevezették az elektromosságot. De nemcsak az urak, hanem a szolgák is fontosak ebben a kastélyban: Robert Altman emlékezetes filmjéhez, a Gosford Parkhoz hasonlóan (amelyben szintén játszott Maggie Smith), itt is megjelenik a szalonok mellett a cselédszobák világa is, párhuzamos történetek formájában.

Forrás: STORY4TV/Sajtóklub
Forrás: STORY4TV/Sajtóklub

A Downton Abbey már két Golden Globe-díjat is nyert, és a sorozatok Oscar-díjára, az Emmyre is többször jelölték, mint bármilyen más brit szériát valaha. Ha csak a szerelmi ügyekkel foglalkozó érzelmes dráma lenne, aligha jutott volna ilyen sikerekig, és aligha szeretnék akkor a férfiak is. A titka valószínűleg abban van, hogy az eltűnt idő nyomába ered, megjeleníti a 20. század privát történetét, egy olyan család sorsán keresztül, akit szeretünk az ismerőseink között tudni.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.