"Jó munkahelyet találni csak protekcióval lehet", "Tuti, hogy lefeküdt a főnökével!" és a kedvencem: "A pasik bezzeg mindent elérnek!" Tény, hogy a recesszió kellős közepén karriert építeni olyan, mint körömcipőben megmászni a Mount Everestet, de hé... ki más fog hinni benned, ha te sem hiszel magadban?

iStockPhoto

"Hogy kapaszkodott fel ez a kis senki odáig, hogy szabadúszóként írogat?" - kérdezik rólam időnként "barátságos" fórumozók, ám ők elfelejtik, hogy kerek tíz évre volt szükségem ahhoz, hogy kiépítsem a csatornáimat és a kapcsolataimat. Ha nem írtam volna teljesen ingyen éveken át egy programmagazinnak, ha nem alázom meg magam néha buta kérdésekkel a 7-8 évvel ezelőtt készített interjúim során, ma én sem élhetnék soklaki életet és interjúzhatnék londoni filmbemutatókon vagy a párizsi divathéten. De vajon mi a titka a sikeres karrierépítésnek? És valóban igazak a fent említett sztereotípiák? Vegyük csak őket szépen sorra...

A protekcióról

Tény és való, hogy akikkel manapság együtt dolgozom - magazinszerkesztőkkel, televíziós producerekkel és PR-szakemberekkel -, szinte mind részei voltak az életemnek valamilyen módon: ha másképp nem, hallomásból ismertem őket. Közös barátaink kapcsán, azonos kedvenc éttermünk teraszáról, vagy épp olvastuk valahol a másik írását, vagy láttuk a műsorát, és egymásra dobtunk egy üzenetet a Facebookon: "Bírom a stílusodat, minden elismerésem." Ezt azonban bárki megteheti a saját területén - akár te magad is. A kapcsolatépítés koránt sem jelent protekciót, sokkal inkább azt üzeni, hogy olyan emberekkel veszed körül magad, akiknek azonos az érdeklődési köre a tiédhez, és lelki, szellemi, vagy épp anyagi szempontból is segíthetitek egymást. Ha pedig még csak most választasz iskolát, ne csak egy papírban gondolkodj: a valóban hozzáértő és a kiválasztott szakterületeden dolgozó tanárok és a kapcsolati tőke legalább olyan fontos, mint a bizonyítványod.

Spirituális segítség

"Függetlenül attól, hogy hol tartunk és mit cselekszünk, képviselünk valami többet is, mint saját magunkat" - mondja Yehuda Berg, aki világszerte tart lelki tréningeket, világméretű mamutcégek vezetőinek is. A munkahelyünkön sem felejthetjük el, hogy van bennünk valami esszencia, amit az emberek éreznek: ezt használhatjuk a kapcsolatépítésre. "Amikor a munkatársak megkérdezik, mitől vagyunk feldobva, az utóbbi időben miért nézünk ki sokkal boldogabbaknak, kiteljesedettebbeknek, a másik embert a saját példa által lehet a legjobban megihletni arra, hogy a spirituális úton járjon megmutatva neki, hogy hogyan járjon rajta."

A szereposztó díványról

Hiszed vagy sem, az "érdekszex" sosem térül meg. Felesleges fújnod valakire, aki lábait széttárva várja az új lehetőségeket, ugyanis ő nem a te ellenfeled, hanem sokkal inkább önmagáé.

iStockPhoto

Nem akarok úgy hangzani, mint egy tanár bácsi, de az első és legfontosabb dolog nyilvánvalóan a tudás: az alkalmasság, a kreativitás, a jó alkalmazkodókészség és felkészültség nélkül hiába smúzol bárki is a legmenőbb helyek legnagyobb moguljainak, ha be is kerül valahová, az első buktatónál orra esik majd. Persze ha az irodai pillangó valóban olyan jó az ágyban, hogy a főnöknek nem számít, hogy még az "enter" gombot sem képes lenyomni, valószínűleg ideje olyan munkahely után nézned, ahol jobban értékelik az intellektusodat a dekoltázsodnál.

Spirituális segítség

Ne azt figyeld, mennyivel van több java másnak, hanem vedd észre, mi minden van a te birtokodban. "Függetlenül attól, hogy a munkánk mennyire tűnhet kihívásokkal telinek, a jutalmak sokkal nagyobbak, mint amit el tudunk képzelni. Amikor arra összpontosítunk, amink nincs, kezdjük elveszíteni a megbecsülést. Amikor pedig elveszítjük a megbecsülést, akkor azt is elveszíthetjük, amink van. Az az ember, aki igazán vágyakozik az élet iránt, valóban hálás mindazért, amije van, és mégis többre vágyik" - tanítja a kabbala. Legjobb, ha az ember tudja, hogy csodálatos ajándékokat kapott, de azt is tudja, hogy azok bármikor eltűnhetnek.

A nők munkahelyi diszkriminációjáról

Bár előfordul, hogy a lányok előmenetele lassabb egy munkahelyen, ez nem minden esetben az előítéleteknek tudható be. "Erik és én nemcsak az ágyunkon, de a karriercéljainkon is osztoztunk: szerettünk volna elindítani egy online ügynökséget, ahol fiatal tehetségek mutatkoznak be különböző művészeti ágakban: friss diplomás festők, szobrászok, divat- és ékszertervezők" - meséli a 28 éves Kitti. "Miközben én még javában a honlap fejlécének betűtípusával voltam elfoglalva, Erik megjelent a támogatóink listájával és a javasolt művészek névsorával. Nem is tudtam, hogy örüljek az előrelépésnek, vagy felrobbanjak dühömben." A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a pasik gyors szakmai előmenetele nem csupán a nők diszkriminációja, vagy a történelem során kialakult szokások kapcsán egyértelműbb, hanem azért is, mert a lányok túl gyakran hallgatnak a szívükre.

iStockPhoto

Szendi Gábor szerint a férfiaknak azért kiterjedtebb a kapcsolati hálójuk, mint a nőknek, mert a génjeikben hordozzák a "falkába" tartozás vágyát. A pszichológus a férfibarátságokat egyenesen "programkapcsolatoknak" nevezi, hiszen az együtt töltött idő során sokkal kevésbé öntik ki egymásnak a szívüket, inkább praktikus dolgokról esik szó. "A férfiak nagyon óvatosan arról szoktak beszélgetni, hogy mi történt, a nők arról, hogy mit éreznek" - mondja. Jegyezd meg: attól még, hogy egyes kapcsolataidban meghúzod a határt, és nem kezdesz el a diétádról, a pasiügyeidről vagy a menstruációs görcseidről csacsogni, még nem vagy érdekbarát.


 Kristóf őszintén a féltékenységről - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ShESNE6ampRnoYz7

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Steiner Kristóf: Angyal párducmintás szárnyakkalhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20101213-steiner-kristof-angyal-parducmintas-szarnyakkal.html Steiner Kristóf: Tégy csodát az életeddel!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20101202-steiner-kristof-csodakkal-az-aids-ellen.html Tudod, hol a párod erogén zónája? - Csillagjegye elárulja!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20101217-mi-izgatja-fel-a-csillagjegyek-szulottjeit-erogenhoroszkop.html