a nap cikke leves tárkony liba ragu Kovács Lázár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n. Ma egy fenséges libaragut főztünk ki nektek.

Márton-nap közeledtével mi mást mutathatnék, mint egy fenséges libalevest. Bár a hozzávalók listája igencsak hosszú, viszont ha egyszer begyakorlod ennek a tartalmas levesnek az elkészítését, másféle húsokkal kedvedre variálhatod!

Forrás: Lázár Chef
Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg libaaprólék
fél dl száraz fehérbor
5 evőkanál étolaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 darab gomba
10 dkg zöldborsó
1 cikk zeller
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
8 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomag tárkonylevél
1 csomag friss petrezselyem
1 darab babérlevél
1 teáskanál ecet
1 teáskanál cukor
2 liter víz
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 csapott evőkanál só

A burgonyagombócokhoz:

15 dkg főtt burgonya
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál só

Elkészítés:

A libaaprólékot hidegvízzel átmossuk. A megtisztított zöldségeket: a sárgarépát, zellert és a petrezselyemgyökeret karikákra, a gombát cikkekre, a tárkonylevelet, petrezselyemzöldet és a vöröshagymát finomra vágjuk. Nagyobb lábasban felhevítjük az étolajat, és megpirítjuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk az előkészített libaaprólékot, sóval meghintjük, őrölt fekete borssal fűszerezzük. Tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a száraz fehérbort, és fedő alatt 25 percig főzzük.
Közben elkészítjük a burgonyagombócokat: a főtt burgonyát még melegen áttörjük, majd kihűtjük. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, majd gombócokat formálunk belőle, és főzésig hűtőbe tesszük.
Folytatva a leves készítését: a fazékba tesszük a zöldségeket, felengedjük 2 l vízzel, és tovább főzzük. Amikor a zöldségek és a libahús is megpuhult, hozzáadjuk a tejszínnel simára kevert tejfölt, az apróra vágott petrezselymet és tárkonylevelet. Kevés sót, cukrot, pár csepp ecetet vagy citromlevet még hozzáadunk.
A burgonyagombócokat körülbelül 4 perc alatt készre főzzük a levesben, majd forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 95 perc


Extra tippünk:
Tárkony helyett használhatunk csombort is.
.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.