A '70-es évek elején kezdett terjedni a felismerés, hogy a sportos életmód segíthet karbantartani testünket, lelkünket még akkor is, ha telik az idő felettünk. Erre egész iparágak épültek, érdemes azonban vigyázni, kihez fordulsz segítségért. A tapasztaltnak kikiáltott „szakemberek" tévútra vihetnek, ami nemcsak fizikai, hanem lelki sérüléssel járhat. A Life.hu sztárszerzője, Kropkó Péter triatlonista ad most néhány jó tanácsot, amelyek segítenek, hogy hamarabb ismerd meg önmagad és jó közérzeted legyen minden nap.

Hogyan tudsz megszeretni egy sportágat és egy életen át űzni? Íme, az életmódváltás 11 szabálya. Tuti tanácsokért kattints IDE!
Forrás: Thinkstock

 

I. Légy tisztában a fizikai képességeiddell!
Ne emlékezetből kezdj hozzá a mozgáshoz! Ne várj túlzott teljesítményeket magadtól! Ne akarj a környezetednek megfelelni!

II. Ne tarts az esetleges plusz néhány kilótól!
Az elhízás komoly kockázatokat okoz a daganatos-, a szív- és a cukorbetegségeknél. Azt azonban már lehet, hogy nem mindenki tudja, hogy enyhe túlsúly esetén csökken ősszel a megfázás, fertőzések esélye, azaz javul szervezetünk védelme.

III. Használj megfelelő ruházatot, lábbeliket, sporteszközöket!
Minél edzetlenebb vagy, annál fontosabb, hogy segédeszközeid pufferoljanak helyetted, így elkerülheted edzés után a kellemetlen fájdalmakat, és ami még fontosabb, a sérüléseket. Meglátod, az öröm, a kellemes közérzet újra lecsal majd a sportoláshoz, a kellemetlenség viszont csak addig motivál, amíg fogysz. Ne feledd, a sport a mozgásszegény világunk egyedüli egérútja.

IV. Keress szakembereket céljaidhoz!
Sokan gondolják – elsősorban a fitnesztermeken kívül- , hogy majd elboldogul egymaga is. Azt a pár órát, amit egy átlagos ember rá tud szánni a sportolásra, érdemes a legkisebb kockázattal és a legnagyobb hatékonysággal elvégezni. Keress fel hozzáértőket, sportolj velük közösen, így a társaság miatt lemondani sem fogod mindenféle kifogással.

Forrás: Thinkstock

V. Vitaminok felhasználása
Sokan ilyenkor a tablettákra gondolnak elsősorban, pedig elsődleges forrásként az A-, D-, E-, béta-karotin esetén is a természetes élelmeket kell tekinteni. Túlzott mesterséges szedésük leállítja a szervezet önvédelmi mechanizmusait. Ezeket nagy terhelések és járványok idején javasolt alkalmazni. Kampányszerű szedésüket hathetente, kétheti pihenővel kell megszakítani.

VI. Komplex sportolás
A sportolás elején figyelj oda a kiegészítő sportokra. Az összetett sportolás csökkenti a sérülésveszélyt, és növeli a sokrétű terhelésünket. Javasolt kiegészítő sportok: gimnasztika, törzsizomerősítés, úszás, futás.

VII. Nyújtás, gyúrás fontossága
Egyesek szerint a nyújtás csökkenti a közvetlen izomerőnket, így a teljesítményünket. Ez így van, de hosszú távon mégsem ez a jellemző. A megterhelt izomzat mindig összeugrik, és ha nem nyújtjuk le, akkor nemcsak feszes izomtónusunk lesz, ami fájdalommal is járhat, hanem korlátozhatja a helyes mozgás végrehajtását. A megoldás: a következő verseny előtt ne hajts végre mély gyúrást, és ne nagy teljesítmény előtt nyújtsd izmaidat a határokig, hiszen akkor csökken azok teljesítménye, de a laza izom majdnem minden sportban követelmény.

Forrás: ThinkstockÖsszefoglalva:
A mindennapos jó közérzethez életbevágó a rendszeres mozgás! De soha ne ess túlzásokba, ne akarj hetek alatt csodát tenni. Helyes önértékelésed segít a megfelelő sportot és a terhelést megtalálni. A képességeidet vedd körbe megfelelő sporteszközökkel, sporttanácsadóval, ügyelj a megfelelő vitamin-bevitelre. Ha lehet, sokrétűen mozogj, és utána add meg a szervezetednek a pihenés és regeneráció lehetőségét.