Gabonás-avokádós saláta vörösáfonyával

Forrás: Lázár Chef -
quinoa vörös áfonya sztárszerző gabona saláta avokádó sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Ennek a salátának a legkülönlegesebb összetevője a quinoa, ami magas fehérjetartalmú, dél-amerikai gabonaféle.

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre

az öntethez:

1 citrom lereszelt héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
fél kiskanál őrölt koriander
fél kiskanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál frissen őrölt bors
1 mokkáskanál só

a salátához:

20 dkg quinoa
4 dl hideg víz
2 érett avokádó
100 g szárított vörösáfonya
50 g szárított sárgabarack
1,5 dl meleg víz a szárított gyümölcsök beáztatásához
50 g szeletelt mandula
1 kiskanál só

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Összekeverjük a citrom kifacsart levét, a lereszelt héját, az olívaolajat, a koriandert és a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk. Egy lábasba hideg vizet öntünk, hozzáadjuk a quinoát, megsózzuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg felforr. Ekkor levesszük a lángot, megkeverjük, majd fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre főzzük: addig főzzük, amíg a víz teljesen elfő, a quinoa pedig megpuhul. Ezután tepsire vagy zsírpapírra borítjuk a quinoát, hogy mihamarabb kihűljön.

A vörösáfonyát és a felaprított sárgabarackot meleg vízbe áztatjuk, hogy a gyümölcsök megdagadjanak, ezután leszűrjük. Az avokádót meghámozzuk, és 2-4 cm-es darabokra vágjuk, majd egy edényben összekeverjük 1 evőkanál öntettel, hogy megelőzzük az elszíneződést, majd hozzáadjuk a már kihűlt quinoát, illetve a vörösáfonyát, a sárgabarackot és a szeletelt, pirított mandulát. Végül meglocsoljuk a maradék öntettel, és az egészet jól összekeverjük.

Extra tippünk:

Az öntetet és a quinoát elkészítheted már egy nappal előbb is, de ebben az esetben felhasználásig tedd a hűtőbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.