Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.

Ahogy hidegebbre fordul az idő, a gyomrunk vágyni kezd a nehezebb étkekre is - a sötét húst ezúttal édes mazsolával könnyítjük és bormártással bolondítjuk.

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg felsál
3 dl vörösbor
3 dl víz
5 evőkanál napraforgóolaj
2 fej vöröshagyma
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál só

Forrás: Lázár Chef

a mártáshoz:

15 dkg bordó szőlőszem
5 dkg mazsola
1 mokkáskanál mustár
2 evőkanál vaj
1 evőkanál cukor
0,5 dl vízhez 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál só

Elkészítési idő: 90 perc

Elkészítés:

A húst sóval, borssal kívülről bedörzsöljük, majd kevés olajon minden oldalát szép pirosra sütjük, beleértve a hús két végét is. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, felöntjük a vörösborral és a vízzel (vagy szőlőlével, musttal), és fedő alatt 80 percig pároljuk. Ha ugyanezt kuktában tesszük meg, elegendő 30 perc. Miután a hús megpuhult, kivesszük az edényből a hagymával együtt, és a mártás elkészítéséhez a vörösboros léhez adjuk a vajat. Az étkezési keményítőt elkeverjük 0,5 dl hideg vízzel, a léhez öntjük, és besűrítjük vele. Mustárral, cukorral, zúzott fokhagymával és kevés sóval ízesítjük. Az így elkészített mártáshoz adjuk a szőlőszemeket és a mazsolát, egyszer átforraljuk, majd a felszeletelt hússal, főtt burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Extra tippünk
A vörösbort helyettesíthetjük édes fehérborral is, így még különlegesebb ízt érhetünk el.