Mámorító falatok - szőlős sertéssült aszús káposztában

2014.09.26. 22:03

Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.

Forrás: Lázár Chef

 

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg sertésszűz
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál fekete bors
2 teáskanál bors
néhány evőkanál étolaj

az aszús káposztához:

1 kisebb fej káposzta
3 evőkanál nagy szemű mazsola
0,5 dl tokaji aszú
2 evőkanál barna cukor
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
2 levél lila bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítési idő: 55 perc

Elkészítés:

A sertésszüzet keresztben 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk, sóval, borssal, fűszerpaprikával kívülről bedörzsöljük, majd kevés étolajon a hús mindegyik oldalát megpirítjuk. Felöntjük vízzel, és 30 percen keresztül fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Ezután kivesszük az edényből a megpuhult húsdarabokat, és félretesszük azokat. A visszamaradt pecsenyelében elkaramellizálunk 1 evőkanál barna cukrot, majd rádobjuk a vékony csíkokra vágott káposztát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk még 1 evőkanál barna cukrot, majd felöntjük a tokaji aszúval. Fedő alatt, körülbelül 8 percig pároljuk, utána hozzáadjuk a mazsolát, a zúzott fokhagymát, az elősütött, megpuhult húsdarabokat, és 5 perc alatt készre pároljuk. Tálaláskor a párolt káposztát ízesíthetjük még apróra tépett, lila bazsalikomlevelekkel is.

Extra tippünk:
Sertésszűz helyett készíthetjük pulykamellből is.

 

aszúszőlősztárszakácsLázár Chef receptjei