Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 220. rész. 

Ha azt kérdezed, igazi szeret köt-e össze egy másik emberrel, kérdezd meg magadtól: Mennyire vagyok szabad ebben a kapcsolatban? Ha nem vagy szabad, akkor ez nem szeretet, csak ragaszkodás.

A valódi szeretetben szabad vagy. És boldog. És a másik is az. Ha nem, akkor ez nem valódi szeretet, csak tapadás, ragaszkodás, kizsákmányolás. Ez vonatkozik szerelemre, párkapcsolatra, barátságra, bármilyen szeretetre, mely a másikkal összeköt. Teljesen mindegy, hogy te ragadsz rá, vagy ő ragad rád, ha úgy érzed, hogy hozzá vagy kötve, vagy ő tehozzád, s nem működnek a szárnyaid, akkor ez nem szeretet, hanem kizsákmányolás. Az igazi szeretetben nincs erőszak, nincs függés, nincs önzés. Lehet, hogy te vagy önző, lehet, hogy ő. Lényegében mindegy. Ha nem repülsz a jelenlétében, ha ő nem hagy szabadon repülni, vagy te nem engeded őt, ha úgy érzed, hogy a másik tapad hozzád rád, vagy te tapadsz őrá, tudd, hogy ez a kapcsolat túlélt, vagy sohasem volt igazi.

Ha azt kérdezed, igazi szeret köt-e össze egy másik emberrel, kérdezd meg magadtól: „Mennyire vagyok szabad ebben a kapcsolatban?"Forrás: Thinkstock

Ha egy igazi barátodat csak egyszer látod egy évben, akkor is igaz barát. És ha egy másikkal naponta találkozol, de nem vagy a jelenlétében önfeledt és szabad, nem igaz a barátod.

Szeretetet és kizsákmányolás nem fér össze.