Müller Péter: "Sok bajtól megóvhatnád magad, ha időnként rádöbbennél, hogy nincs igazad!"

Forrás: Thinkstock -
bölcsesség belátási képesség Müller Péter corleonis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 274. rész.
Sok bajtól megóvhatnád magad, ha időnként rádöbbennél, hogy nincs igazad! Forrás: Thinkstock

Ezt én mint drámaíró tanultam: egy jó színdarabban minden szereplőnek igaza van! Mint egyénnek is, és mint egy bárhová tartozó muszlimnak, kereszténynek, zsidónak vagy fasisztának is. Minden személy külön univerzum, melynek meg van a maga teljesen zárt, tévedhetetlen hiedelemrendszere. Ő így látja. Ebből a sok „igazságból” áll össze az „isteni színjáték”. És általában a főhősök, a legszebb, legnagyobb emberek tévednek a legnagyobbat.

A hősök bukása mindig a nem tudásukból fakad.

Hamlet, Macbeth, Othello vagy Oidipusz király tévesen látnak. Azt hiszik, igazuk van. Éppen ez a tragédiájuk. Katarzisukban az a megrendítő, hogy felismerik végre: egy káprázatot véltek igaznak. A „Jaj, de hülye vagyok!” – minden felszabadulásnak a kulcsmondata. Hosszú házasságom titka, hogy sokszor beláttam feleségem igazát. Ő is gyakran az enyémet – csak nem vallotta be. Ez mindegy. Fő az, hogy megértettük egymást. És főleg magunkat is, jobban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.