Hazai édesvízi halak mint gourmet fogások?

Forrás: Marton Adrienn -
séf Edvin Marton hal édesvízi halak gasztro Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetők, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom, Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem.

Magyarországon az édesvízi halak iránti kereslet nagyon szezonális, hiszen csak nyáron és karácsony környékén mérhető. Az emberek többsége szálkásnak, nehezen elkészíthetőnek vagy éppen pocsolyaízűnek tartja a hazai halakat, nem beszélve a haltisztítással járó maceráról. Egy átlagos magyaros étterem kínálatában pedig többnyire halászlét, pisztrángot vagy esetleg harcsapaprikást találunk.

Harcsabrassói Forrás: Marton Adrienn

Ennek valószínűleg az is oka, hogy a magyar ember általában nagyon kevés halat eszik. Ha a tengeri halakat is beleszámoljuk, akkor is alig érjük el az évi átlag 5 kg/főt. Bár az is tény, hogy itthon a tengeri halak még így is népszerűbbek, mint édesvízi társaik.

Az embereknek sokszor fenntartásaik vannak azzal szemben, amit nem ismernek, arról nem is beszélve, hogy a hazai hal drága, ráadásul, ha az elkészítési módja nem megfelelő, még csak nem is hozza a kívánt ízvilágot. Pedig a hazai hal igen is tud kellemes gasztronómiai meglepetésekkel szolgálni.

Szabolcs barátom hitvallása, hogy népszerűsítse a hazai halfogyasztást, megismertesse az emberekkel az édesvízi halakat, és megmutassa, hogy ezekből mennyire különleges, szálkamentes ételek készíthetők, amennyiben friss alapanyagból, szakszerűen vannak elkészítve. Szerintem már az óvodában is a pecabot volt a jele, hiszen szenvedélye a horgászat és az édesvízi halakkal való kísérletezés. Nem mondom, a lelkesedése engem is megfertőzött, így ellátogattam hozzá egy gourmet halvacsorára nemrég megnyitott fishbárjába, hogy megmutassa, hogy a hazai halakban mennyivel több lehetőség van.

Halkolbász Forrás: Marton Adrienn

El kell ismerni, hogy igaza lett. Gyakorlatilag, amit a magyar konyha képes elkészíteni sertésből vagy csirkéből, az – kis túlzással persze – de megsüthető, megfőzhető magyar halból is. Amit pedig kóstoltam magáért beszél: halkolbász, halbrassói, harcsagirosz, süllőpofa, halhamburger és rántott ponty.

Pontychips Forrás: Marton Adrienn

Ez utóbbi kifejezetten meglepett, hiszen úgy irdalták – 2 mm-ként vékonyan bevagdosták –, hogy gyakorlatilag szálkamentes lett. Kedvet is kaptam ahhoz, hogy ezt otthon a családomnak is elkészítsem.

Tunéziai gasztrokalandokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-tuneziaban-jart-es-kedvencerol-a-harissarol-mesel.htmlTunéziát elsősorban, gyönyörű tengerpartja, sivataga és keleti bazárjai miatt emlegetik, pedig az alig 2 órás repülőútra található afrikai ország, igazi gasztronómiai gyöngyszemeket rejt. Ennek felfedezésére nemcsak a nyári hónapok, hanem akár az őszi vagy tavaszi időszak is ideális lehet, hiszen Tunéziában a tenger ilyenkor is meleg, nappal a levegő 23-28 fokos, a tenger 22-24 fokos, s a Nap barnít. Privát séfMarton Adrienn is csatlakozott hozzánk - A Life.hu sztárszerzői között köszönthetjükhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20160923-marton-adrienn-privat-sef-edvin-marton-felesege-a-life-hu-sztarszerzoje.htmlNagy megtiszteltetés számunkra, hogy Marton Andrienn privát séf is csatlakozott a Life.hu Sztárszerzőinek csapatához. Edvin Marton Emmy-díjas magyar zeneszerző, hegedűjátékos bájos felesége a gasztronómia világába kalauzolja el olvasóinkat mostantól heti rendszerességgel: a legkedvesebb receptjeit hozza el nekünk. Privát séfOrigoA finomság, ami segít megelőzni a daganatok kialakulásáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-edesburgonyarol-ir.htmlAz édesburgonya az egyik kedvenc hozzávalóm, ha köretről van szó. Privát séfOrigoElméletileg zöldség, de gyakorlatilag sokan a gyümölcsökhöz sorolják, mi az?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-a-cukkini-jotekony-hatasai.htmlA cukkini az egyik kedvenc zöldségem. Turmixokba, tésztahelyettesítőként, töltve, krémlevesként vagy akár desszertekben is imádom. Sós és édes ételekben egyaránt felhasználható, mert sem jellegzetes szaga, sem jellegzetes íze nincs. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, 1 csésze reszelt cukkiniben mindösszesen 19 kalória van, így diétázóknak különösen ajánlom. Privát séfOrigoMarton Adrienn az énidő fontosságárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-enido-fontossagarol-irt.htmlGyereknevelés, munka, a lakás vagy a ház rendben tartása mellett megannyi feladattal kell szembenézni egy kisgyermekes anyukának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rohanó hétköznapokból kicsit kiszakadva önmagunkkal is törődjünk. Az „énidő" fontosságában hisz Marton Adrienn is, aki a család és a munka közötti egyensúly fenntartása érdekében mindig kényesen ügyel arra, hogy testileg-lelkileg is feltöltődjön. Privát séfOrigoMindent a hajdináról - a sokoldalú finomsághttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-privatsef-a-hajdinarol-ir.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.