Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetők, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom, Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem.

Magyarországon az édesvízi halak iránti kereslet nagyon szezonális, hiszen csak nyáron és karácsony környékén mérhető. Az emberek többsége szálkásnak, nehezen elkészíthetőnek vagy éppen pocsolyaízűnek tartja a hazai halakat, nem beszélve a haltisztítással járó maceráról. Egy átlagos magyaros étterem kínálatában pedig többnyire halászlét, pisztrángot vagy esetleg harcsapaprikást találunk. 

HarcsabrassóiForrás: Marton Adrienn

Ennek valószínűleg az is oka, hogy a magyar ember általában nagyon kevés halat eszik. Ha a tengeri halakat is beleszámoljuk, akkor is alig érjük el az évi átlag 5 kg/főt. Bár az is tény, hogy itthon a tengeri halak még így is népszerűbbek, mint édesvízi társaik. 

Az embereknek sokszor fenntartásaik vannak azzal szemben, amit nem ismernek, arról nem is beszélve, hogy a hazai hal drága, ráadásul, ha az elkészítési módja nem megfelelő, még csak nem is hozza a kívánt ízvilágot. Pedig a hazai hal igen is tud kellemes gasztronómiai meglepetésekkel szolgálni.

Szabolcs barátom hitvallása, hogy népszerűsítse a hazai halfogyasztást, megismertesse az emberekkel az édesvízi halakat, és megmutassa, hogy ezekből mennyire különleges, szálkamentes ételek készíthetők, amennyiben friss alapanyagból, szakszerűen vannak elkészítve. Szerintem már az óvodában is a pecabot volt a jele, hiszen szenvedélye a horgászat és az édesvízi halakkal való kísérletezés. Nem mondom, a lelkesedése engem is megfertőzött, így ellátogattam hozzá egy gourmet halvacsorára nemrég megnyitott fishbárjába, hogy megmutassa, hogy a hazai halakban mennyivel több lehetőség van. 

HalkolbászForrás: Marton Adrienn

El kell ismerni, hogy igaza lett. Gyakorlatilag, amit a magyar konyha képes elkészíteni sertésből vagy csirkéből, az – kis túlzással persze – de megsüthető, megfőzhető magyar halból is. Amit pedig kóstoltam magáért beszél: halkolbász, halbrassói, harcsagirosz, süllőpofa, halhamburger és rántott ponty. 

 

PontychipsForrás: Marton Adrienn

Ez utóbbi kifejezetten meglepett, hiszen úgy irdalták – 2 mm-ként vékonyan bevagdosták –, hogy gyakorlatilag szálkamentes lett. Kedvet is kaptam ahhoz, hogy ezt otthon a családomnak is elkészítsem.