Tunéziát elsősorban gyönyörű tengerpartja, sivataga és keleti bazárjai miatt emlegetik, pedig a repülővel alig kétórányira található afrikai ország igazi gasztronómiai gyöngyszemeket rejt. Ennek felfedezésére nemcsak a nyári hónapok, hanem akár az őszi vagy tavaszi időszak is ideális lehet, hiszen Tunéziában a tenger ilyenkor is meleg, nappal a levegő 23-28 fokos, a tenger 22-24 fokos, és a nap barnít.

Amikor gasztrokalandokról beszélek, természetesen nem a hotelek all inclusive menüjének kóstolgatására gondolok, bár azok mellett is nehéz elmenni szó nélkül, hiszen a kínálatuk igen pazar nemzetközi konyhát ígér, nem beszélve a szezonális friss gyümölcsökről, akár a datolyáról vagy a gránátalmáról.

Friss datolyaForrás: Marton Adrienn

Viszont érdemes az autentikus kis éttermek kínálatára és a tradicionális ételekre is odafigyelni. A friss halak, tengeri herkentyűk, olajbogyók, sajtok és datolyák mellett olyan különlegességeket is kóstolhatunk, melyek a hazai szájízhez igen közel állnak.

Az egyik kedvencem például a harissza, mely nem más, mint egy speciálisan elkészített paprikakrém, melyet leginkább a mi „Erős Pistánkhoz” tudnék hasonlítani. A különbség az erejében és az ízesítésében rejlik.

HarisszaválasztékForrás: Marton Adrienn

Kapható igen csípős, ugyanakkor speciálisan ízesített is, például mentával, kurkumával, gyömbérrel vagy bazsalikommal készített, bár az én egyik kedvencem vitathatatlanul a füstölt verzió. Mindezek számunkra teljesen szokatlan ízorgiát kínálnak, nem véletlenül mondhatjuk, hogy Tunéziában nincs étkezés harissza nélkül. A harisszának mára pedig nemcsak nemzetközi híre van, de októberben egy egész fesztivált szentelnek neki a tengerparti Nabeulban.

Ha Tunéziában járunk, és megkóstoltuk a kihagyhatatlan harisszát, és megízleltük a friss datolyát, szívből ajánlom, hogy keressük fel a városi medinát, azaz a helyi bazárt. Sikátoros kis utcái, a kereskedők sokszor magyar köszönése különleges hangulattal bír, a választékról és kínálatról nem is beszélve.

Ezek a helyek pedig gyakran rejtenek igazi gasztronómiai gyöngyszemeket is.

Szárított paprika, ebből készül a harisszaForrás: Marton Adrienn

Amikor a tuniszi medinában jártam, rendkívüli élményben volt részem a bazár labirintushoz hasonló kis sikátoraiban. Az egyik kedvenc árusom a helyi fűszeres, akinél a legkülönlegesebb keleti és afrikai fűszerekből is találtam. Emellett két hangulatos helyet is felfedezhettem, az El Ali Resto & Cafe Culturel nevű elbűvölő tetőtéri éttermet és kávézót, itt nem is találkoztam turistával, pedig a hely és a kínálata is egyedi és minőségi, kár lenne kihagyni. A bazár másik megbújó gyöngyszeme pedig a Zitouna nagymecsettől két lépésre található, tipikus tunéziai étterem, a Fondouk El Attarin, amely egykor a lovas vándorok fogadójaként szolgált. És ha már itt járunk, a helyi kuszkusz egy jó báránysülttel vagy hallal kihagyhatatlan! A kuszkusz olyannyira megihletett, hogy amikor hazajöttem, első dolgom volt, hogy én is elkészítsem, magyaros, és persze kihagyhatatlan egészségesebb verzióban egyaránt.