Grecska, más néven hajdina

Forrás: Marton Adrienn -
Ukrajna Edvin Marton hajdina gasztro Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája orosz-ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Sósan, borsosan, csípősen, édesen... Mindenkor és mindenhogyan. Eleinte nem igazán kedveltem az ízét, de fűszerekkel elkészítve vagy akár édesen, mézzel mostanra már az egyik kedvenc alapanyagommá vált, és sikerült a gyermekeimmel is megszerettetni.

A hajdinát elődeink sikerrel alkalmazták magas vérnyomás kezelésére. Igen magas az élelmirost-tartalma, a B-vitamin-csoport csaknem minden tagja benne van. A krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében fogyasztása jótékony hatású. Nem igényel főzés előtt áztatást. Elég, ha szűrőben alaposan megmossuk, majd 2,5-szeres vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ha főzés előtt szárazon megpirítjuk, diós ízt kölcsönöz ételünknek.

Rengeteg féle étel készíthető a hajdinából Forrás: Marton Adrienn

A hajdina magját nyersen, kevés ideig csíráztatva is bátran fogyaszthatjuk. Kása, fasírt és köret is készíthető belőle, míg lisztjéből süthető lepény, sütemények vagy akár palacsinta is. Gluténmentes, így a lisztérzékenyeknek is egy tökéletes alternatíva.

Én a legtöbbször reggelit készítek belőle. Édesen, tejjel, mézzel, egy kis reszelt almával szuper kása lesz belőle. Míg sósan újhagymával, egy kis krumplival igazi magyaros finomság, egy laktató tócsni készíthető belőle. Emellett húsok, halak mellé köretként is gyakran használom, vagy ha éppen húsmentes fasírtot szeretnék sütni a vendégeknek. A hajdinalisztből pedig igazán finom gluténmentes édességek készíthetőek, az egyik nagy családi kedvencünk a palacsinta, ahol a hagyományos liszt helyett hajdinát használunk.

A hajdina kásának is kiváló Forrás: Marton Adrienn
A híres belga csokoládéhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-privat-sef-a-hires-belga-csokoladerol-mesel.htmlBelgium a habzsolás fellegvára. Sörök, sajtok, édességek kifogyhatatlan tárháza várja az odalátogatókat. Amikor ott jártam bizony én is végig kóstoltam minden finomságot és sok-sok ötlettel és persze csokoládéval felpakolva tértem haza.Privát séfHazai édesvízi halak, mint gourmet fogások?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-a-magyar-edesvizi-halakat-nepszerusiti.htmlSzerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetőek, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem.Privát séfTunéziai gasztrokalandokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-tuneziaban-jart-es-kedvencerol-a-harissarol-mesel.htmlTunéziát elsősorban, gyönyörű tengerpartja, sivataga és keleti bazárjai miatt emlegetik, pedig az alig 2 órás repülőútra található afrikai ország, igazi gasztronómiai gyöngyszemeket rejt. Ennek felfedezésére nemcsak a nyári hónapok, hanem akár az őszi vagy tavaszi időszak is ideális lehet, hiszen Tunéziában a tenger ilyenkor is meleg, nappal a levegő 23-28 fokos, a tenger 22-24 fokos, s a Nap barnít. Privát séfMarton Adrienn is csatlakozott hozzánk - A Life.hu sztárszerzői között köszönthetjükhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20160923-marton-adrienn-privat-sef-edvin-marton-felesege-a-life-hu-sztarszerzoje.htmlNagy megtiszteltetés számunkra, hogy Marton Andrienn privát séf is csatlakozott a Life.hu Sztárszerzőinek csapatához. Edvin Marton Emmy-díjas magyar zeneszerző, hegedűjátékos bájos felesége a gasztronómia világába kalauzolja el olvasóinkat mostantól heti rendszerességgel: a legkedvesebb receptjeit hozza el nekünk. Privát séfOrigoElméletileg zöldség, de gyakorlatilag sokan a gyümölcsökhöz sorolják, mi az?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-a-cukkini-jotekony-hatasai.htmlA cukkini az egyik kedvenc zöldségem. Turmixokba, tésztahelyettesítőként, töltve, krémlevesként vagy akár desszertekben is imádom. Sós és édes ételekben egyaránt felhasználható, mert sem jellegzetes szaga, sem jellegzetes íze nincs. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, 1 csésze reszelt cukkiniben mindösszesen 19 kalória van, így diétázóknak különösen ajánlom. Privát séfOrigoMindent a hajdináról - a sokoldalú finomsághttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-privatsef-a-hajdinarol-ir.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.