Látogatóban a lajosmizsei szamócaföldeken

Forrás: Marton Adrienn -
szamóca Edvin Marton Lajosmizse Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elérkezett az eperszezon, így én is útra keltem, és egy igazi, magyar eper-, pontosabban szamócaföldet látogattam meg Lajosmizsén. De mi is a különbség az eper és a szamóca között?

Bevallom, míg nem találkoztam egy igazi szakmabeli kertésszel, én sem igazán tudtam, miben más a két gyümölcs.

Marton Adrienn családjával a lajosmizsei szamócaföldeken Forrás: Marton Adrienn

Az eper fán terem, az eperfán, vagy közismertebb nevén a szederfán. Latin neve Morus alba vagy Morus nigra, azaz fehér vagy fekete eperfa. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér. Az eperfa termése is ehető, és nagyon finom is, sőt még pálinkát is készítenek belőle. A kertészek nyelvén, azaz tudományos, szakmai nyelven hívjuk az eperfák termését epernek.

Az eper fán terem, a szamóca (amit sokan hívnak epernek) pedig kis, lágy szárú bokron Forrás: Marton Adrienn

A szamóca ezzel szemben kisméretű, lágy szárú bokrokon terem. Az őséhez, az erdei szamócához hasonlítható, amivel már szerintem sokan találkozhattunk kirándulások alkalmával. Hosszú nemesítés után hozták létre a mai szamócát, amit sok helyen az országunkban is termesztenek, a kedvező körülményeknek hála.

A lajosmizsei szamócaföldek szolgáltatják az ország szamócatermelésének a felét. A rendkívül jó talaj az egyik titka annak, hogy ez a mennyei gyümölcs ilyen mennyiségben és mindemellett kiváló minőségben terem ezen a vidéken. Az itteni gazdák zöme inkább a fóliás termesztést részesíti előnyben, ennek hála a növények nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. A gyakori esőzések, illetve a jégeső miatt régebben sokkal kevesebb termést tudtak betakarítani, így a gyümölcsök védelmének érdekében döntöttek a sátrak mellett.

Készül a mennyei szamócalekvár Forrás: Marton Adrienn

Természetesen besegítettem a betakarításba és a többi folyamatba is, hogy jobban beleláthassak az egészbe. Számomra nagyon fontos ugyanis, hogy magyar termelőktől szerezzem be az alapanyagok nagy részét, és persze azt is szeretem látni, hogy mi is zajlik a „kulisszák mögött”.

Többkilónyi eperrel érkeztem haza, egy részéből desszert, saláta készül, míg a többiből már biztosan valami különleges lekvárt fogok főzni.

Rozmaringos-pezsgős eper (szamóca)-lekvár Forrás: Marton Adrienn

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.