A karácsonyi időszak bővelkedett a különleges helyek és ízek felfedezésében. Többek között meghívást kaptam az Argentin Nagykövetségre is, ahol egy igazán különleges vacsorán vettem részt.

Az ételeket egy budapesti, argentin étterem biztosította a rendezvényen, ahol finomabbnál-finomabb "finger food"-okat kóstoltam meg. Előételként, az argentin gasztronómiából is híres, bélszínből készült finomságokat szolgáltak fel nekünk. Ilyen ízelítő volt például - a nem rendhagyóan - chipsből kiöntött serpenyőforma, amit sóval és borssal fűszerezett bélszín szeletekkel töltöttek meg. Ennek a nemes húsféle fogyasztásának a kultusza eredetileg a pampákon kezdődött el, ami már akkor sem követelt magának intenzív fűszerezést, hiszen itt a hús és nem a fűszerek íze a számottevő. Az argentin konyha egyébként a baszk, a spanyol és olasz receptek keveréke, ezért folytatásként kicsit más vizekre eveztem és baconbe göngyölt tigrisrákokat kóstoltam egy fantasztikus ízvilágú coctail dresszinggel, ami után már nem tudtam és nem is akartam ellenállni a csábításnak, ezért a hagyma chutney-n tálalt kecskesajtnak is hagytam, hogy a bűvkörébe engedjen.

Az argentin nagykövetség vacsoráján csupa finomság volt a menüForrás: Marton Adrienn

Szerintem mindenki egyetért, ha azt mondom, hogy a dél-amerikai gasztronómia elképzelhetetlen empanadas nélkül, amit én is nagy előszeretettel készítek el otthon. Most viszont furdalt a kíváncsiság, hogy lesz-e valami újdonság a töltelékben, vagy egy hagyományos (hússal, olajbogyóval, kemény tojással és mazsolával töltött, sült tésztatáska) változatot kóstolhatok-e meg!

Híres argentin étel az empanadasForrás: Marton Adrienn

Igazán különleges íze volt! Spenóttal, csirkével és darált angus bélszínnel töltötték a kis tésztabatyukat, amiből nem voltam rest még jó sokszor repetázni.

A különleges ételek mellé, különleges bor illik. A francia, valamint argentin múltra visszavezethető Malbec (malbec kékszőlőfajtából készített bor) számomra is kihagyhatatlan volt ezen az estén.

"Marton Adrienn és férje az argentin nagykövettelForrás: Marton Adrienn

Csodás dolgokat kóstoltam itt, és aki igazán ínyenc, az biztosan nem mond le ezekről az ételekről. Nem is kell messzire menni, hiszen Budapesten is számos helyen találkozhatunk tradicionális argentin éttermekkel, amelyek kínálata itthon legalább annyira jó, mint hazájukban.