Top 5 magyar étel, külföldi szemmel

Forrás: Marton Adrienn -
magyar külföldiek gasztronómia étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint minden nemzetnek, a magyaroknak is vannak olyan ételei, amik világhírnévnek örvendenek. Amikor Olaszországba látogatunk, pizzát vagy spagettit rendelünk az éttermekben, Japánban a sushi a jellegzetesség, a franciáknál a csiga vagy a croissant, az oroszoknál a blini vagy éppen a borscs, Amerikában a hamburger, a norvégoknál pedig a különféle halakból készült ételek. De mi a helyzet a magyarokkal?

Ha a magyar gasztronómia kerül szóba külföldi barátainknál, egytől-egyig mindenki a gulyáslevest említi, amit nagyon sokféleképpen, már-már néha pörköltszerű sűrűséggel készítenek sok helyen. Nekem nincs olyan külföldi ismerősöm, aki kóstolta volna és ne szeretné ezt a híres nemzeti ételünket, amit eredetileg marhapásztorok készítettek.

Gulyásleves Forrás: Marton Adrienn

Őszintén megmondom, ha külföldi ismerősöket várok vendégségbe, én is mindig főzök ilyen levest, hiszen tudom, hogy számítanak rá, hogy ezzel fogadom őket.

Másik híres ételünk a körözött, ami tökéletes vendégváró. A külföldiek szerint ez a magyar humusz. Na, a humuszhoz maximum annyi köze van, hogy kenni lehet. Múltkor pont mondták nekem, hogy nagyon érdekesnek tartják, hogy a pirospaprikát, mint fő magyar fűszerünket, szinte bármibe képesek vagyunk belecsempészni és mégis minden egyes étel ennek ellenére újat mutat nekik.
Nem tévedtek, hiszen mind például a paprikás csirke, paprikás krumpli, a halászlé, a körözött is tartalmaz pirospaprikát és gyakorlatilag majdnem minden, ami magyar. Le is vonták a tanulságot:

És ez így is van jól.

Lángos Forrás: Marton Adrienn

Nekem is van ám személyes kedvencem, ami szintén előkelő helyet kap a top magyar ételek ranglistán. Ez a lángos. Na ugyan pirospaprika nincsen benne (bár lehetne), de rajta annál több reszelt sajt, fokhagyma és tejföl van. Emlékszem amikor Amerikában éltünk a családommal, ellátogattunk Mexikóba és a legnagyobb meglepetésemre találkoztam lángos árussal.

A sok paprikával, paradicsommal készülő lecsó ugyan ratatouille néven a franciáknál is népszerű, de mégis a magyarokat illeti az elismerés érte. Ez a fogás is a hagyományokhoz hűen bográcsban készül, ami elképesztően hangulatos.

Lecsó Forrás: Marton Adrienn

Igazi kuriózumnak számít nálunk a szaloncukor, amire a külföldiek mindig érdekes szemmel tekintenek, de annál jobban szeretik. ,,Apró bonbon-ok egy fán?! „ Néztek ránk furcsa szemmel tavaly a barátaink az ünnepi látogatásuk során. Aztán rájöttek, hogy mennyire klassz dolog nem megszokott módon a fáról csipegetni a desszertet, a nap bármely időszakában és nem az angol pudingot eszegetni az asztalnál. Ma már nagyon sok ízváltozata létezik a szaloncukornak, marcipános-gyümölcsös kombinációk, mákos, mézeskalácsos, zselés..stb. Hát igen.. kreatív nemzet a miénk. Egy azonban biztos, ezek nélkül az ételek nélkül nem létezik a magyar konyha és ez így is van jól.

Szaloncukor Forrás: Marton Adrienn

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.