Diétás tippek Marton Adritól

2019.01.13. 11:00

Az ünnepek alatt a legtöbben engedtünk az ételek csábításának. Ezzel szerintem nincs is semmi probléma, hiszen az együtt töltött idő és a finom ebédek, vacsorák szerves részei a kultúránknak. Éppen ezért az évkezdéskor jólesik kicsit visszavenni a dolgokból, és könnyedebb, a gyomrunknak kímélőbb fogásokat fogyasztani. Hoztam nektek pár tippet és receptet, hogy a megterhelő ünnepi időszak után újult erővel vághassatok bele a 2019-es évbe.

A januárt mindig méregtelenítéssel kezdem. Ilyenkor napi 2-3 alkalommal beiktatok egy zöld turmixot az étkezések mellé. Ennek az italnak a lényege, hogy minél több zöldséget tartalmazzon, és csak ízesítés gyanánt legyen benne egy kis gyümölcs. Nagyon jót tesz a szervezetnek, és szépen kipucolja a felgyülemlett méreganyagokat. Az emésztés visszaáll a régi kerékvágásba, és sokkal energikusabbnak érezzük magunkat tőle. 2-3 hétig érdemes naponta többször is inni, utána én már csak reggelente szoktam. A legjobb napindító. 

Zöld turmixokkal kiválóan lehet méregteleníteni a szervezetünketForrás: Shutterstock

A sok, laktató étel után a szervezetünk már szinte könyörög valami könnyed fogás után, így januárban újra eljön a saláták ideje. 

Sokan azt gondolják, a saláta egy unalmas köret, de azt hiszem, ez az egyik legnagyobb tévhit. Annyiféle zöldséget, magvat és sajtot lehet kapni a boltokban, hogy ennek a köretnek már csak a fantáziánk szabhat határt. Melegen is elkészíthetjük, amivel szerintem az igazán szkeptikusokat is sikerül meggyőznünk. A vegyes saláta pirított tofukockákkal és parmezánnal serpenyőben pirítva készül, egy kis szójával ízesítve. A gyermekeim odáig vannak érte. A sütőben sült céklasaláta pirított dióval a férjem nagy kedvence, hiszen amiben cékla van, azzal nem lehet nála mellélőni. Krémes, ropogós és a legjobb köret szinte bármi mellé. A narancsos-datolyás vegyes saláta hangulatában még a karácsonyi ízeket idézi, így egy friss kacsasült mellé szerintem a legjobb választás. Bátran kísérletezgessetek, és csináljatok valami finom salátát a rizs vagy a krumpli helyett.

Salátákból remek köret készíthetőForrás: Marton Adrienn

A karácsony a desszertek tekintetében is eléggé elhalmozott minket. Bejgli, szaloncukor, habcsók és még sorolhatnám, milyen édességbombák sorakoztak az ünnepi asztalokon. Ezek után bűntudatunk támad, ha januárban is nassolni van kedvünk. Szerencsére ma már könnyedén lehet egészséges desszerteket is készíteni, így végre fellélegezhetünk a decemberi cukorsokk után. Az egyik kedvencem a tej-, glutén- és finomítottcukor-mentes brownie, krémes belül, ropogós kívül, és valami elképesztően finom. Íme, a receptje:

Hozzávalók

270 g méz

5 darab tojás

60 g mandulaliszt

25 g kakaópor

1 darab vanília rúd kikapart belseje

1 csipet só

2 marék mandulabél

90 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

50 ml szőlőmagolaj vagy kókuszzsír

+70 ml kókuszzsír

1 teáskanál sütőpor

Tej-, glutén- és finomítottcukor-mentes brownieForrás: Shutterstock

Elkészítés 

1. Előmelegítjük a sütőt 160 Celsius-fokra. Olajjal kikenjük egy 33 × 20 cm-es tepsi oldalait, és az aljára sütőpapírt helyezünk, aminek mindkét oldalát megolajozzuk. Egy edény gőzölgő víz felett, egy üvegtálban megolvasztjuk az étcsokoládét, és hozzákeverjük az olajat és a kókuszzsírt. Figyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel, csak olvasszuk meg.

2. Egy tálban a tojásokat és a mézet összekeverjük robotgéppel. Hozzáöntjük a mandulalisztet, a kakaóport, a vaníliarúd kikapart belsejét, a sütőport és egy csipet sót.

3. Az olvadt csokoládét a lisztes keverékhez adjuk, és összekeverjük robotgéppel, addig, amíg nagyon krémes lesz a tészta. 

4. A tésztát összekeverjük a durvára vágott mandulabéllel.

5. Beleöntjük az így kapott nyers tésztát az előkészített tepsibe, majd 160 Celsius-fokon 40 percig sütjük. Lehetőség szerint minimum 30 percet pihentetjük, mielőtt felszolgáljuk.

Marton Adrienngasztronómiadiétareceptprivát séf