diéta privát séf recept gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek alatt a legtöbben engedtünk az ételek csábításának. Ezzel szerintem nincs is semmi probléma, hiszen az együtt töltött idő és a finom ebédek, vacsorák szerves részei a kultúránknak. Éppen ezért az évkezdéskor jólesik kicsit visszavenni a dolgokból, és könnyedebb, a gyomrunknak kímélőbb fogásokat fogyasztani. Hoztam nektek pár tippet és receptet, hogy a megterhelő ünnepi időszak után újult erővel vághassatok bele a 2019-es évbe.

A januárt mindig méregtelenítéssel kezdem. Ilyenkor napi 2-3 alkalommal beiktatok egy zöld turmixot az étkezések mellé. Ennek az italnak a lényege, hogy minél több zöldséget tartalmazzon, és csak ízesítés gyanánt legyen benne egy kis gyümölcs. Nagyon jót tesz a szervezetnek, és szépen kipucolja a felgyülemlett méreganyagokat. Az emésztés visszaáll a régi kerékvágásba, és sokkal energikusabbnak érezzük magunkat tőle. 2-3 hétig érdemes naponta többször is inni, utána én már csak reggelente szoktam. A legjobb napindító.

Zöld turmixokkal kiválóan lehet méregteleníteni a szervezetünket Forrás: Shutterstock

A sok, laktató étel után a szervezetünk már szinte könyörög valami könnyed fogás után, így januárban újra eljön a saláták ideje.

Sokan azt gondolják, a saláta egy unalmas köret, de azt hiszem, ez az egyik legnagyobb tévhit. Annyiféle zöldséget, magvat és sajtot lehet kapni a boltokban, hogy ennek a köretnek már csak a fantáziánk szabhat határt. Melegen is elkészíthetjük, amivel szerintem az igazán szkeptikusokat is sikerül meggyőznünk. A vegyes saláta pirított tofukockákkal és parmezánnal serpenyőben pirítva készül, egy kis szójával ízesítve. A gyermekeim odáig vannak érte. A sütőben sült céklasaláta pirított dióval a férjem nagy kedvence, hiszen amiben cékla van, azzal nem lehet nála mellélőni. Krémes, ropogós és a legjobb köret szinte bármi mellé. A narancsos-datolyás vegyes saláta hangulatában még a karácsonyi ízeket idézi, így egy friss kacsasült mellé szerintem a legjobb választás. Bátran kísérletezgessetek, és csináljatok valami finom salátát a rizs vagy a krumpli helyett.

Salátákból remek köret készíthető Forrás: Marton Adrienn

A karácsony a desszertek tekintetében is eléggé elhalmozott minket. Bejgli, szaloncukor, habcsók és még sorolhatnám, milyen édességbombák sorakoztak az ünnepi asztalokon. Ezek után bűntudatunk támad, ha januárban is nassolni van kedvünk. Szerencsére ma már könnyedén lehet egészséges desszerteket is készíteni, így végre fellélegezhetünk a decemberi cukorsokk után. Az egyik kedvencem a tej-, glutén- és finomítottcukor-mentes brownie, krémes belül, ropogós kívül, és valami elképesztően finom. Íme, a receptje:

Hozzávalók

270 g méz

5 darab tojás

60 g mandulaliszt

25 g kakaópor

1 darab vanília rúd kikapart belseje

1 csipet só

2 marék mandulabél

90 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

50 ml szőlőmagolaj vagy kókuszzsír

+70 ml kókuszzsír

1 teáskanál sütőpor

Tej-, glutén- és finomítottcukor-mentes brownie Forrás: Shutterstock

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 160 Celsius-fokra. Olajjal kikenjük egy 33 × 20 cm-es tepsi oldalait, és az aljára sütőpapírt helyezünk, aminek mindkét oldalát megolajozzuk. Egy edény gőzölgő víz felett, egy üvegtálban megolvasztjuk az étcsokoládét, és hozzákeverjük az olajat és a kókuszzsírt. Figyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel, csak olvasszuk meg.

2. Egy tálban a tojásokat és a mézet összekeverjük robotgéppel. Hozzáöntjük a mandulalisztet, a kakaóport, a vaníliarúd kikapart belsejét, a sütőport és egy csipet sót.

3. Az olvadt csokoládét a lisztes keverékhez adjuk, és összekeverjük robotgéppel, addig, amíg nagyon krémes lesz a tészta.

4. A tésztát összekeverjük a durvára vágott mandulabéllel.

5. Beleöntjük az így kapott nyers tésztát az előkészített tepsibe, majd 160 Celsius-fokon 40 percig sütjük. Lehetőség szerint minimum 30 percet pihentetjük, mielőtt felszolgáljuk.

Karácsonyi ételek a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181210-karacsonyi-etelek-a-kulonbozo-orszagokban.htmlAhogyan a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás. Nincs ez másként a karácsonyi finomságok tekintetében sem, hiszen a világ különböző pontjain más-más ételek kerülnek az ünnepi asztalra. Kicsit utánajártam, hogy melyik országban mit fogyasztanak ilyenkor és összeszedtem az 5 legkülönlegesebbet. Bevallom, némelyik fogás annyira megtetszett, hogy valószínűleg kicsit újítok majd én is az idei karácsonyi menün. Privát séfOrigoEhető karácsonyi ajándékok - Marton Adri ötleteihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181210-eheto-karacsonyi-ajandekotletek-szaloncukor-mezeskalacs-cake-pop-mogyorokrem.htmlA karácsonyi ajándékozás során mindig saját készítésű dolgokkal lepem meg a családomat. A főzés szeretete és a szakmám pedig egyre inkább arra ösztönzött, hogy különleges és ehető ajándékokat készítsek a szeretet ünnepére. Idén is sok-sok ötlet van a tarsolyomban, amelyekből szeretnék egy párat megosztani veletek. Privát séfOrigoMarton Adrienn: ilyen egy igazi hagyományos karácsonyi menüsorhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181203-karacsonyi-etelek-itthon-marton-adrienn-konyhajabol-recepttel.htmlA tökéletes karácsonyi menü szerintem mindenkinek mást jelent, de azért itthon is megvannak azok a hagyományok vagy éppen aktuális trendek, amelyek alapján összeállítjuk az ünnepi asztal ételeit. Készítettem nektek egy listát arról, szerintem melyek a legtrendibb karácsonyi fogások, és hoztam is pár különleges receptet, amiből inspirálódhattok az ünnepekkor. Privát séfOrigoMarton Adri: „Titkos kapcsolatom az orosz gasztronómiával”http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181113-marton-adrienn-az-orosz-konyharol.htmlAz orosz gasztronómia nagy kedvencem! Nem csoda. A férjem, bár Ukrajnában született, 5 éves korától Moszkvában nevelkedett, így az orosz gasztronómia meghatározó szerepet töltött be már gyerekkorától kezdve az életében. Ahogy megismertem Edvint, az én mindennapjaimba is szép lassan „beosontak” ezek a különleges ételek, amelyeknek végérvényesen a rajongója lettem. Privát séfOrigoTop 10 konyhai kellék, ami nélkül nem élet az élethttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180813-marton-adrienn-kedvenc-konyhai-kellekei.htmlMinden hobbiszakácsnak megvan a saját konyhai felszerelése, ami könnyebbé teszi azéletét és a főzést. Vannak, akik esküsznek egy halom hasznos kütyüre, és vannak,akik azt vallják, hogy az alapfelszerelésen kívül minden más csak feleslegespénzkidobás. Viszont mi az alapfelszerelés, és mi az, amire egy kezdő konyhatündérnek vagyvalakinek, aki először költözik saját lakásba mindenképpen szüksége van? Privát séfOrigoLuxushajóra szállt Marton Adri http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180628-luxushajora-szallt-marton-adri-es-ferje-edvin-marton-hegedumuvesz.htmlA férjemmel nemrég repülőre szálltunk, és meg sem álltunk az Egyesült Királyságig. Southhamptonban egy óceánjáró hajó várt ránk, hogy a La Manche csatornán utazva áldozzunk a „hajós gasztronómia” oltárán. A hajó különlegessége, hogy idén töltötte be 10. életévét, és ennek apropóján megajándékozták egy igazán fantasztikus új, modern külsővel és belsővel. Aki utazott már hajóval, tudja, hogy általában ezeknek a csodáknak egy különleges nevet is adnak. A mi „úszó városunk” az Independence of the Seas névre hallgatott. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.